POSPREMANJE DOMA: 15 loših navika koje trebate odbaciti čim prije

Većinu naših navika u kućanskim poslovima smo naslijedili. No, na nekima od njih trebali bi se zaustaviti i početi ih raditi drugačije. Kako bismo vam pomogli u ‘detektiranju’ loših navika, nabrojali smo 15 najčešćih!

 

 

1. USISAVATE PRIJE SVEGA

Nečisti podovi su ono što prvo uočimo u svome domu i odmah posegnemo za usisavačem jer ne možemo odoljeti iskušenju da odmah pokupimo sve mrvice i ostatke papirića i drugih stvari koje su pale na tlo. U domovima s malom djecom usisavanje je svakodnevna aktivnost. No, kada čistimo sve površine u prostoriji, često griješimo u načinu usisavanja.

Ispravno bi bilo da usisavamo od ‘vrha prema dnu’ odnosno da usisavanje ostavimo za kraj – nakon pospremanja stvari, otresanja prekrivača, micanja paučine te prašine s polica, stolića i komode.

 

Foto: ElMueble

 

 


2. NE BACATE SMEĆE SVAKI DAN

Brojnije obitelji to rade svakodnevno, baš kao i usisavanje i brisanje podova. No, u mnogim domovima se kanta od smeća ne napuni u jednom danu, pa čekamo da se ona napuni. To nije problem kada je riječ o papiru ili plastici, no u onoj kanti za ‘klasični’ komunalni otpad te biootpad, u kojem ima ostataka hrane, to je itekako potrebno raditi svakodnevno.

Osim što ostavlja loš miris, naročito ljeti, ovakva vrsta smeća izaziva pojave štetnika i insekata koji mogu biti nositelji bolesti.

 

Foto: ElMueble

 


3. NE MIJENJATE KRPE ČESTO

Krpe, spužvice i četke za pranje suđa, ali i čišćenje trebate redovito mijenjati, bez obzira što ih nakon upotrebe isplahnete vodom. Trebali bi ih mijenjati jednom mjesečno – iznimka je jedino četka koju vjerojatno manje koristite.

Također, bitno je nakon svake upotrebe krpe dobro iscijediti i staviti na mjesto koje nije vlažno kako bi se mogle osušiti. Dobro je povremeno ih oprati u perilici ili namočiti u ocat.

 

Foto: ElMueble

4. HODATE PO KUĆI U CIPELAMA

Iako ovu naviku često viđamo u tv serijama i filmovima, obuća ipak nije za kuću. Dobro je prilikom ulaska ostaviti je u hodniku i dalje nastaviti u papučama, čak i onda kada obuću dobro izbrište vlažnim otiračem.

Jednostavno, previše je prljavštine i bakterija nataloženo na đonovima da biste bezbrižno mogli hodati po svim prostorijama bez posljedica.

Foto: ElMueble

5. KORISTITE PUNO DETERGENTA ZA PRANJE

U želji da naše rublje bude što čišće, obično stavimo veću količinu detergenta nego je potrebno. A stručnjaci tvrde da veća količina sredstva za pranje neće bolje očistiti naše rublje. Naprotiv, neke vrste tekstila poput ručnika mogu se oštetiti usljed velike količine detergenta te se rublje općenito u tom slučaju ne može dobro isprati.

Ravnajte se uvijek prema uputstvima koja stoje na poleđini pakiranja i imajte u vidu da trebate smanjiti količinu detergenta ako perilica nije puna rublja.

 

Foto: ElMueble

 

 


6. NE ORGANIZIRATE LADICE

Problem je što smo prilikom pospremanja uglavnom površni i sve radimo u žurbi pa stvari koje nam smetaju ili stvaraju nered na brzinu ubacimo u prve slobodne ladice i ormariće. A time stvaramo samo jedan veći i dugoročniji nered.

Gomilanje stvari bez ikakvog reda i organizacije u ladicama i ormarićima doista je loša navika. Jer, više ni ne znamo gdje nam što stoji i je li čisto, upotrebljivo, je li na pravom mjestu…

 

Foto: The Jakarta Post

7. NANOSITE PROIZVODE IZRAVNO

Pogrešno je prilikom čišćenja nanositi sredstvo direktno na površinu. Time zasićujemo površinu i proizvod je tada teže ukloniti. Bolje je svakako nanijeti sredstvo za čišćenje na krpu koju koristite. Vidjet ćete da sve ide bolje!

 

Foto: ElMueble

8. STAVLJATE VLAŽNE RUČNIKE U KOŠARU

Dok one u čistom stanju rijetko stavljamo vlažne u ormare i na police, jednu drugu lekciju teže smo usvojili. Naime, običavamo vlažne ručnike, nakon brisanja, odmah baciti u koš za prljavo rublje. Dobro je kada isti dan perete ručnike, no ako tako vlažni stoje više dana, oni postaju plodno tlo za plijesan i bakterije. Dobivaju miris koji je teško odstraniti pranjem.

Nakon upotrebe ih zato ostavite da se osuše, pa tek onda bacite u košaru za prljavo rublje.

Foto: ElMueble

 


9. NE ČISTITE SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Iz nekog čudnog razloga mislimo da nije potrebno čistiti materijale i uređaje koje koristimo za čišćenje doma: krpe, spužve, metle, usisavače, kante, lavore, otirače, perilicu rublja i suđa… Neke je potrebno samo pobrisati vlažno krpom (usisavač) s vremena na vrijeme, a neke je potrebno dobro isprati te staviti sušiti te povremeno oprati u perilici rublja (krpe, otirače, spužve…). Metle i partviše dobro je nakon čišćenja (barem jednom u dva tjedna) potopiti u toplu vodu u kojoj je ocat ili malo detergenta te dobro otresti u kadi i staviti da se do kraja ocijede.

Isto tako, obje perilice dobro je oprati jednom mjesečno tako što ćete ih uključiti bez rublja odnosno posuđa, a umjesto detergenta staviti ocat.

Foto: El Mueble

10. NE PUSTITE NA SREDSTVA DJELUJU

Obično nanosimo sredstvo za čišćenje i odmah ga krpom pobrišemo kako bismo ga uklonili… Pogrešno! Tim proizvodima za čišćenje treba najmanje 30 sekundi da tvari u njima počnu pravilno djelovati na površine (sanitarije, pećnica, ploča za kuhanje…) koje su prljave.

Foto: Keywordking.co

11. ZAOBILAZITE PREKIDAČ SVJETLA

Prekidači za svjetlo su vjerojatno jedan od najvećih zaboravljenih zadataka prilikom čišćenja. Međutim, svakodnevno se dodiruju prstima i stoga nakupljaju više klica nego što mislite.

Čistite prekidače barem jednom tjedno uz pomoć vlažne krpe namočene u neko sredstvo ili vlažne maramice.

Foto: ElMueble

 


12. KORISTITE ISTU KRPU

Imati istu spužvu ili krpu za čišćenje umivaonika i WC školjke a možda čak i podova te ostalih površina u domu se na prvi pogled čini najprikladnijim. Ali to je velika greška. Osim što bi se strogo trebale dijeliti na kuhinjske i kupaonske, trebala bi jedna biti za umivaonik, druga za tuširanje ili kadu a treća za WC. A o onima za podove da i ne govorimo. Inače biste prenosili bakterije s jednog mjesta na drugo.

Foto: ElMueble

 


13. PRESKAČEMO UPUTE NA PROIZVODIMA

Ponekad vjerujemo da su svi proizvodi za čišćenje „višenamjenski“ i nanosimo proizvod na bilo koju površinu bez obzira jesu li i koliko osjetljive. Kemikalijama je lako oštetiti materijale poput aluminija, mramora ili drva. Stoga, uvijek dobro pročitajte upute proizvođača na pakiranju sredstva za čišćenje.

Foto: ElMueble

 

 


14. PRETRPAVATE PERILICU

Funkcija perilice posuđa je čišćenje i ušteda vremena. Ako preopteretimo perilicu posuđa, postiže se suprotan učinak, više naknadnog čišćenja i gubljenje vremena. Jer, ako dodamo više tanjura, čaša ili pribora za jelo, najvjerojatnije neće biti dobro očišćeni i morat ćemo ih vratiti na pranje ili čistiti ručno.

Foto: ElMueble

 


15. NE ČISTITE UNUTRAŠNJOST MIKROVALNE PEĆNICE

Osim čišćenja vrata i ploče mikrovalne pećnice, trebali biste očistiti i njezinu unutrašnjost i to nakon svake uporabe. Mnoštvo jela zagrijavamo u mikrovalnoj pećnici, od jutarnje kave do variva i drugih jela.

Za uklanjanje najtvrdokornije prljavštine možete upotrijebiti nepogrešivu prirodnu smjesu: sodu bikarbonu, limun i ocat.

Foto: ElMueble

 


Izvor: ElMueble

 

Komentari