FANTASTIČNE IDEJE ZA STUBIŠTA: evo kako urediti ovaj zaboravljeni dio doma

Svi imamo one kutke u svome domu koje doista nije lako ukrasiti. Među njih svakako spadaju ulazni prostor i(li) stubište. Mjesta je malo i teško da možemo bilo što staviti, ali zato uvijek postoje mini komadi namještaja kao i zidne dekoracije

 

 

 

Dvoetažni stanovi, oni s galerijama ili pak kuće imaju jedan vrlo zanemaren, no ustvari atraktivan dio a to je stepenište, naročito ako je povezan s ostatkom prostora. No, i kada se on nalazi u odvojenom hodniku, svakako zaslužuje dobro uređenje, kao uostalom i svaki kutak u našem domu. Međutim, ovaj kutak ima i jedan sasvim poseban zadatak: stvaranje dobrog prvog dojma prilikom ulaska u dom. Pored ponekog komada namještaja, u ovaj dio doma nužno je staviti i dekoracije kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan te privlačan.

Dakle, krajnje je vrijeme da se pozabavite svojim stubištem, a mi vam nudimo pregršt dobrih ideja!

 

Foto: Brian Woodcock

ISTAKNUTA BOJA ZIDA

Hodnici i stubišta uglavnom su prostori kojima nedostaje kvadrata i prirodnog svjetla i počesto su mračni, što umanjuje njihovu estetsku vrijednost. Dizajneri preporučuju svijetle nijanse, no ako vam količina svjetlosti to dopušta ili imate dobro raspoređenu umjetnu rasvjetu, razmislite o bojanju jednog zida u neku upečatljivu boju. Sama po sebi će se isticati, kao i dekoracije na njoj.

Foto: William Waldron

TRENDI I PRAKTIČNE TAPETE

Ako želite da svijetla boja dominira, razmislite o tapetama sa svijetlim ili manje primjetnim uzorkom koji možete staviti na manju površinu, primjerice – zid ispod stepeništa. Također, jedan od zidova možete ukrasiti opekom ili primjerice drvenim panelima, što je i vrlo praktično jer je ovo uzak i frekventan prostor u domu pa će obloge sačuvati zidove od prljanja i oštećenja.

Tamna boja, tapeta, opeka ili panel omogućit će vam da ne morate obnavljati zidove svake godine.

 

Foto: Robert Brown Design

UPEČATLJIVE STEPENICE

Oblaganje vertikalnog dijela stepenica dobar je i originalan način ukrašavanja stubišta. Ovo je dugotrajna dekoracija, naročito ako se odlučite za keramičke pločice kao na primjeru stepeništa ispod. Umjesto keramike, možete taj dio obljepiti tapetom ili jednostavno nanijeti drugu nijansu boje. S ovakvom upečatljivom dekoracijom druge uopće nisu ni potrebne.

Foto: Colin Poole / Ideal Home

MINI GALERIJA

Zidovi hodnika, a naročito stubišta idealno su mjesto za postavljanje umjetničkih i obiteljskih fotografija, slika, crteža… Budite odvažni i stavite ih više te ako ste dovoljno odvažni, ispunite cijeli zid njima. Tako će stvoriti efektan dojam prave mini galerije u domu!

Foto: Amy Peters

RADNI KUTAK

Sve više postoji potreba da naši domovi imaju i radni kutak. Kako je nemoguće pronaći zasebnu prostoriju koja bi imala ulogu radnog prostora, predlažemo da razmislite o ulaznom prostoru. Mini ili konzolni stolić, računalo i nekoliko dekoracija učinit će ovo mjesto funkcionalnim i lijepim.

Foto: Sarah Dorio

MALI ALI MOĆAN KOMAD

Veliki trend u uređenju interijera su klupe koje mogu svoje mjesto naći u bilo kojoj prostoriji, pa tako i ulaznom prostoru. Vrlo su praktične jer služe kao mjesto za obuvanje i skidanje cipela, ali i odlaganje modnih dodataka poput šala, kape ili torbe. Bitno je samo izabrati dobar dizajn klupe.

Foto: David A. Land
Komentari