ŽIVOT U POTKROVLJU: kako iskoristiti sav šarm ovakvog prostora

Iako mogu biti najveći izazov kada je riječ o arhitektonskim rješenjima, potkrovlja također mogu biti vrlo ugodni i šarmantni prostori za život

 

 

Potkrovlja ljudi ili obožavaju ili nikako ne prihvaćaju, no ako se prihvate zlatna pravila njihovog uređenja to nikako nisu prostori koje treba izbjegavati. Kako izvući maksimum iz potkrovlja, saznali smo u Veluxu.


MAKSIMALNO ISKORISTITE PROSTOR I VISINE

 

Središnja visina potkrovlja najčešće prelazi standarde klasične gradnje, ali  zato rubni dijelovi prostora određuju visinu ostalih elemenata u interijeru pa je promišljeno opremanje potkrovlja od izuzetne važnosti. Mogućnosti koje se kriju ispod kosina postaju sve privlačnije u uređenju interijera  jer u takvim prostorima kreativnost zaista dolazi do izražaja, a maksimalan potencijal potkrovlja izvući ćete namještajem po mjeri.

Projekt: arhitektica Edita Geci / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Ako on nije opcija, onda svakako birajte manje komade namještaja koji neće pretrpati i opteretiti prostor. Najniže dijelove stana iskoristite za prostor za odlaganje, smještanje  garniture za sjedenje, kreveta ili radnog stola. Dodatni prostor za kojim svi žude jest onaj balkonski, a Velux Cabrio krovni balkon nudi upravo to. Savršeno se uklapa u konstrukciju krova dok je zatvoren, a kada se otvori, dobije se krovni balkon.

 

FOTO: VELUX

STAN OKUPAN SVJETLOŠĆU NAJVEĆA JE PREDNOST ŽIVOTA U POTKROVLJU

 

Dnevna svjetlost definitivno je najveća prednost života u potkrovlju, a odgovarajući prozori, kao i njihova kvaliteta trebali bi biti visoko na popisu prioriteta pri uređenju interijera. Osim što čine prostor vizualno atraktivnijim i prostranijim, krovni prozori zaduženi su i za izolaciju, stoga birajte one izrađene od kvalitetnih materijala i renomiranih proizvođača.

Budući da Velux u svojoj ponudi ima krovne prozore u različitim varijantama završne obrade drva, moguće ih je uklopiti u bilo koji stil uređenja.

Foto: Velux

KAKO UREDITI STAN U POTKROVLJU?

Kao i svaki drugi interijer, tako i onaj u potkrovlju uređujemo  ovisno o stilu i preferencijama. Neki od standarda koje je preporučeno pratiti su manji i nenametljivi komadi namještaja jer su ovakvi prostori sami po sebi dominantni.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: TARIK WALID EL KAWAM

S dekoracijama je također potrebno biti oprezan, one su uvijek dobrodošle, no nužno je biti umjeren. Ako u stanu postoje neke specifičnosti, poput greda, iskoristite ih.

Foto: Velux

Naglasite ih i povežite s drugim elementima kako bi postigli sklad. S obzirom na to da u potkrovlju nisu potrebne zavjese, ne zaboravite sjenila uskladiti s ostatkom uređenja kako bi zaokružili cjelinu. Velik izbor Velux krovnih sjenila omogućit će da pronađete ona sjenila koja će se potpunosti uklopiti u ostatak interijera.

 

Foto: Velux

PROMO

Komentari