Preobrazite svoju kupaonicu u oazu dobrog stila – evo i kako!

Što je sve potrebno kako bi i vaša kupaonica bila moderna, funkcionalna i ugodna za svakodnevno korištenje? Donosimo nekoliko savjeta na koje trebate obratiti pozornost prilikom uređenja.

 

 

Kupaonice su naše privatne oaze, zato želimo da su lijepe i funkcionalne. Skupili smo za vas najbolje stilske savjete za uređenje koje vam donosimo u nastavku.

Inače, kupaonice se prosječno obnavljaju svakih 20 godina tako da rijetko koje prežive taj period u originalu. Iz godine u godinu dolaze novi trendovi, tako se i mijenjaju naše želje i potrebe. Mnogi elementi koji su nekada bili obavezni u kupaonicama (poput bidea), danas se gotovo više niti ne proizvode – a kamo li koriste u suvremenim prostorima.

Danas imamo više ideja za uređenje koje su i cjenovno prihvatljivije. A uz par ključnih detalja, i vaša kupaonica može biti poput nove.

TAPETE UMJESTO PLOČICA

Želite li nešto drugačije, svakako se raspitajte o tapetama. Sigurno se pitate kako tapete mogu postavljati u kupaonicama, no zahvaljujući novim modelima – i to je moguće!

Nekoliko je prednosti tapeta, no prije svega treba birati one koje su vodootporne kako se ne bi namočile. Znamo da se na vlažnim prostorima često skuplja plijesan, a to nikako ne želimo u svojoj kupaonici.

Ipak, ima i mnogo prednosti tapeta ako se pravilno postave. Lako se mijenjaju, bezbroj je motiva, i povoljnije su rješenje za instant osvježenje u kupaonici za razliku od keramike. Spojevi tapeta su gotovo nevidljivi tako da je finalni dojam puno elegantniji.

Iz TECE-a preporučuju tapete od flisa jer su vodopropusne stoga se brzo suše. Ako vam tapete i dosade, lako se mogu skinuti tako da je i tu njihova prednost.

Prijedlog za novu kupaonicu inspiriranu baroknim elementima / Foto: TECE

 

DIZAJNERSKA TIPKALA ZA VODU

Ako imate skriveni vodokotlić u zidu, aktivacijsko tipkalo za ispiranje vode u toaletu može imati dvostruku funkciju. Osim prvotne namjene za puštanje vode, TECE tipkalo je elegantnog dizajna. Praktični, ali i lijepi modeli, mogu doći u nekoliko boja, od kojih su neke doista posebne (poput zlatne, bakrene ili metalik srebrne), tako da možete imati pravi stilski potpis u kupaonici – naročito ako ih kombinirate s ostalim kupaonskim sanitarijama.

Foto: TECE

KANALICE ZA VODU

Nemojte zaboraviti na još jedan, pomalo zanemaren, ali važan dio kupaonica, posebno tuš kabina. Kako bi voda brže otjecala u odvod, te se kraće vrijeme zadržavala u kupaonici, potrebno je ugraditi i funkcionalne kanalice.

Koncept kanalica kao sustava za odvodnju nudi i više korisnog prostora zahvaljujući ugradnji u ravnini s podom. Tako se stvara osjećaj čistine, slobodnog prostora i dojam da je prostor tuš kabine veći nego što jest, što je odlično rješenje za sve male kupaonice.

Zbog svoje ugradnje, kanalice se savršeno uklapaju u podnu oblogu, bez obzira kojih su dimenzija i materijala. Postoji mogućnost da gornji sloj, odnosno pokrov kanalice, bude iste boje, materijala ili uzorka kao i ostatak podne obloge, što je odličan stilski savjet.

Kanalice za vodu u tuš kabinama / Foto: TECE

 

DODATNI STILSKI ELEMENTI

Kada ste izabrali najvažnije i najveće komade, tada vam treba još nekoliko detalja koji će zaokružiti cjelokupan dojam. Ponekad samo boja ručnika u jednobojnim kupaonicama može brzo, jeftino i efikasno izmijeniti atmosferu prostora.

Svakako treba obratiti pozornost na rasvjetu, tako da osim LED-ica koja se često montiraju u strop, možete izabrati i dodatno osvjetljenje oko ogledala – što će ženama u konačnici olakšati šminkanje. Ako želite posebno ogledalo, izaberite ono koje se stilski uklapa u ostatak kupaonice, ovisno o obliku, boji, kao i okviru.

Osim boja, oblika i materijala, važno je naglasiti i važnost vizualnog efekta samog razmještaja detalja. Igrajte se rasporedom i isprobavajte kombinacije dok ne dođete do one prave jer sve ovisi o vašem osobnom stilu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Komentari