Kako odabrati sofu ili kutnu garnituru: pet zlatnih savjeta koji će vam pomoći da kasnije ne požalite

Sjedeći elementi su veliki financijski izdatak za što ima puno opravdanih razloga. Kako je riječ o osnovnom komadu namještaja bez kojega dnevni boravak ne funkcionira, za mnoge je kupovina trosjeda ili kutne garniture prva veća investicija prilikom useljenja u novi dom i zato je bitno ne pogriješiti.

 


U svakom dnevnom boravku sjedeći elementi su u središtu. Njih ćemo prvo ugledati kad uđemo u prostoriju te stvoriti ukupni dojam o njoj. Pored toga, oko ovoga komada namještaja se okupljaju obitelj i gosti te na njemu provedemo većinu slobodnog vremena kada smo u kući. Sve ovo čini ih osnovom svakog dnevnog boravka te u uređenju uvijek treba krenuti od njih.

Kako ne biste napravili greške u odabiru sofe, kutne garniture ili primjerice fotelje, pripremili smo vam pet zlatnih savjeta koji su najbitniji. Oni će vam pomoći da izbjegnete model koji ne zadovoljava vaše potrebe i koji bi vam s vremenom mogao postati izvor frustracije.

Pomno proučite naše upute koje smo realizirali u suradnji s tvrtkom Modul iz Darde pokraj Osijeka. Pogledajte i neke od njihovih modela sofa, kutnih garnitura i fotelja koje smo koristili u svojim projektima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

1. SOFA ILI KUTNA GARNITURA?

Prva dvojba koju odmah na početku trebate riješiti jest kakav oblik sjedećeg elementa želite. No, pored osobnih kriterija, kao i estetskih, pritom se svakako trebate voditi i o potrebama koje imate vi i ukućani i općenito vašim životnim stilom i navikama.

Kutna garnitura je češći odabir jer je u trendu, ali je i vrlo praktična te kao takva idealna opcija za veće obitelji jer nudi više sjedećeg prostora. Osim toga, kutne garniture znaju nuditi i više opcija – veći ležaj, podesivi naslonjač, modularne kombinacije s tabureom koji se može odvojiti te postati klub stolić ili primjerice rukonaslon koji dolazi s drvenom pločom za posluživanje. Kutna garnitura nudi uvijek i mogućnost da se bolje ispružite dok gledate TV ili odmarate a mnogi modeli imaju dijelove na koje možete podići noge.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

S druge strane, dvosjedi i trosjedi odnosno sofe bolje odgovaraju manjim prostorima. Iako, mnogi proizvođači, poput Modula, nude i kutne garniture koje su manje i općenito manjeg volumena tako da se savršeno snalaze u malim dnevnim boravcima.

Kombinacija dvosjeda i trosjeda te eventualno fotelje je idealna za veće dnevne boravke, a mnogi, koji imaju dovoljno kvadrata rade originalan spoj kutne garniture i sofe. Kada imate sofu – lakše ju je pomicati i raditi novi raspored u boravku kao i brisati prašinu ispod nje.

FOTO: VJEKO BILOTA

Postoje i praktični modeli koji donose klasiku u interijer jer su nekoć davno bili vrlo popularni. Riječ je o otomanima, sofama koji nemaju fiksne naslone (nego jastuke) ili ih nemaju sa sve tri strane. Moderne verzije otomana izvrsne su kao dodatak kutnoj garnituri ili sofi, ali i za male prostore. Skidivim naslonima vrlo lako dobijete ležaj i to bez razvlačenja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

2. PRAVA DIMENZIJA

Nerijetko nezadovoljstvo odabirom nekog komada namještaja uzrok ima u krivo odabranim dimenzijama. One su neizmjerno bitne kako bi prostor djelovao skladno. Bitno je uzeti kompletne dimenzije sobe i vidjeti koliko prostora imate na raspolaganju za sofu ili garnituru i ‘skicirati’ to u stvarnom prostoru. Označite na podu koliko bi mjesta zauzeli sjedeći elementi i ostaje li vam dovoljno mjesta za kretanje prostorijom.

Uzmite u obzir i ostale komade koji su u boravku – stolić, komodu, ormar, tv zid… Ne zaboravite: model izložen u salonu drugačije će izgledati u vašem stanu jer ima manju kvadraturu i niži strop!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Sjedeći elementi naglašenog volumena (sjedišta i rukonasloni kao i gumbi u naslonu) djeluju znatno glomaznije te prostor može izgledati zagušeno i manje kvadrature. To je bitno znati ako imate mali dnevni boravak.

Veliki komadi u malom prostoru djeluju neskladno, ali ista je situacija i u velikim dnevnim boravcima – ako nabavite male sjedeće elemente oni će izgledati nezgrapno.

FOTO: MODUL

3. KOMAD U KOJI SE ISPLATI ULOŽITI

Sjedeći elementi, s obzirom na ulogu koju imaju (osnovni komadi u dnevnom boravku koje najviše koristimo) trebaju biti pomno odabrani te u tome kvaliteta treba biti jedan od osnovnih kriterija. Ovo je svakako komad namještaja u koji se isplati uložiti, naročito ako dosta vremena provodite u boravku, imate brojniju obitelj te često primate goste. I usto želite da garnitura ili sofa što duže traje.

Ne zaboravite da sjedeći elementi moraju biti udobni i čvrsti te vas što bolje opustiti. A to nude kvalitetni komadi. Naročito je bitno da kvalitetni budu modeli koji su na razvlačenje.

FOTO: MODUL

4. GLAVNI ADUTI SVAKE SOFE

Iako se i namještaj danas uvelike naručuje putem internetske trgovine, dobro je ipak neke ključne komade, kao što su sjedeći elementi u boravku, doći i vidjeti i naravno, isprobati uživo. Dok ne sjednete na neki trosjed, ne dodirnete rukom materijal i vidite izradu, nećete imati pravi dojam. Ako vas interesira model na razvlačenje, imat ćete priliku vidjeti kako izgleda u toj opciji. Madrac u takvoj sofi ili garnituri nije toliko bitan ako ćete ga tek povremeno koristiti, kada dođu gosti.

Bitno je da sofa ili garnitura bude ergonomska i pruža udobnost. Dakle, ispitajte od čega je punjenje ojastučenih dijelova, kao i konstrukcija te pazite da materijal kojim je presvučen namještaj bude čvrst te na spojevima dobro sašiven.

Najbolja opcija za konstrukciju odnosno okvir garniture za sjedenje je svakako ona od šperploče, iako se i ove novije od metala pokazuju kvalitetnima. Svakako nastojte izbjeći sofe i garniture koje su spojene čavlima ili neki dijelovi (materijal za presvlaku) spajalicama.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

5. KOJA JE TKANINA NAJBOLJA? A BOJA?

Ovo pitanje je nezaobilazno, čak i kada imate svoj omiljeni materijal i planirate baš od njega nabaviti sofu ili kutnu garnituru. Dobro je uvijek – još jednom se preispitati kako se poslije ne biste pokajali.

Pritom je bitno imati u vidu vaše životne navike kao i koliko osoba živi u domu. Koža je dobar odabir kada imate djecu ili niste od onih koji previše paze na urednost te često jedete u boravku, ispred TV-a. Sjajna alternativa su tekstili poput baršuna te šenila i velura koji su mu vrlo slični.

Foto: Darko Mihalić

Bitno je u svakom slučaju da tkanina ne bude tanka jer će se presvlaka brzo rastegnuti i izgubiti oblik. Obratite stoga posebnu pozornost  na gustoću i debljinu tkanine.

Odabir boje ovisi također o životnim navikama i ‘sastavu’ vašeg doma. Ako imate djecu svakako izbjegavajte svijetle boje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko MIhalić

PROMO

Komentari