KUHINJE BEZ PLOČICA: pogledajte moderne zamjene za zidne obloge

Iako su keramičke pločice obično najčešća opcija za oblaganje kuhinjskih zidova, trebali biste znati da postoji mnogo više rješenja. Imamo prijedloge koji će vas potaknuti da čim prije obnovite svoju kuhinju!

 


Odabir zidnih obloga je osnova od koje počinjemo uređenje svakog doma, pa tako i kuhinje. Informiranjem i prikupljanjem inspiracije, ako inače niste pratili uređenje interijera, shvatit ćete da pločice nisu jedini izbor i da postoji niz drugih opcija koje su jednako tako kvalitetne, dugotrajne i estetski atraktivne. One su ustupile mjesto drugim oblozima koje će oživjeti vašu kuhinju i učiniti je modernom i privlačnom.

Sada, kada ste vidjeli da i ‘izvan pločica postoji život’, ideja da posegnete za nekim novim rješenjem sve je jača, zar ne? Imamo prijedloge i super ideje!

Foto: Davide Pellegrini

DRVENI ZIDOVI KOJI SE STAPAJU S NAMJEŠTAJEM

Drvo je jedna od najsvestranijih zidnih obloga. Izgleda dobro u svakoj prostoriji, a također i u kuhinji. I to ne samo na zidovima pored elemenata ili iza blagovaonskog stola, nego i između gornjih i donjih elemenata. Tamo drvo doista sjajno izgleda! Osobito ako odaberete završnu obradu u istoj boji kao i namještaj, tako da se međusobno stapaju s ormarićima i(li) radnom plohom stvarajući veću homogenost. U ovom slučaju španjolska dizajnerica Gaby Conde odlučila se za oblaganje zidova horizontalnim komadima drveta koji pomažu proširiti prostor. Radna ploča od nehrđajućeg čelika i pod od mikrocementa pružaju moderan dodir.

Foto: El Mueble

DRVO – VARIJANTA BR. 2

Prirodno drvo bez boje također je savršena opcija za kuhinjske zidove i također će pomoći u postizanju ugode i topline u prostoru. Još više kada je kuhinja bijela, siva ili visokog sjaja. U ovom slučaju letvice, koje će mnoge podsjetiti na retro ‘lamperiju’ su postavljene okomito, što povećava visinu kuhinje. Imajte na umu da, ako se odlučite za ovu opciju, drvo mora biti tretirano tako da se ne ošteti od vlage ili eventualnog prskanja, posebno u području pragova i u blizini sudopera.

Foto: El Mueble

NAJPRAKTIČNIJA OPCIJA: BOJA KOJA SE MOŽE PRATI

Ono što je najbolje kod bojanja kuhinjskih zidova umjesto oblaganja pločicama je to što uz minimalna ulaganja možete obnoviti svoju sliku kad god poželite i bez radova. Trenutno postoje mnoge perive boje koje vam omogućuju čišćenje zidova vlažnom krpom i to s vrlo dobrim rezultatima. Ovo je izvrsna opcija ako vaša kuhinja ima integriranu blagovaonicu , na primjer, ili je otvorena prema dnevnoj sobi.

Foto: El Mueble

TAPETE

Popularnost tapeta, koje su hit dekoracija u interijerima, proširila se i na kuhinje i kupaonice. Prije su ove dekorativne obloge bile nezamislive u ovim prostorijama, no nove tehnologije omogućile su vodootporne modele koji uspješno odolijevaju vlazi te se su perive i mogu se brisati vlažnom krpom.

Foto: HGTV Canada

DRVO I TAPETE: KLASIČNA I BEZVREMENSKA OPCIJA

Ako uzmete prethodne ideje i spojite ih, dobit ćete kuhinju poput ove. U donjem dijelu zidova postavljena je obloga koja naglašava klasičan stil, dok je gornji dio pobojan u bež sivu boju koja daje malo topline prostoru.

Foto: El Mueble

Odlučite li se za ovu ideju, a niste odabrali vodootpornu tapetu, možete postaviti horizontalnu staklenu ili metakrilatnu ploču kako biste zaštitili zid od mrlja, odljepljivanja tapeta i olakšali njegovo čišćenje.

Foto: El Mueble

PRIRODNI KAMEN ZA RUSTIKALNE KUHINJE

Kameni zidovi su još jedna opcija za oblaganje zidova kuhinje ako želite pobjeći od tradicionalnih pločica. Donose vrlo autentičan rustikalni izgled u kuhinju , pogotovo ako se kombiniraju s drugim materijalima tipičnim za ovaj stil, kao što su drvo ili mramor.

Foto: El Mueble

VELIKE PLOČE OD PORCULANA, KVARCA, KAMENA…

Ploče u velikim dimenzijama pa čak i jednom komadu sve su popularnija opcija umjesto keramičkih pločica. Sinterirane ploče poput gres porculana ili kvarca imaju sjajne završne obrade i čine elegantnu i sofisticiranu alternativa za oblaganje kuhinje bez pločica. Završna obrada od mramora uspjet će podići estetsku razinu vaše kuhinje, pružajući sofisticiran izgled s klasičnim nijansama.

Foto: El Mueble

MIKROCEMENTNI ZIDOVI: MODERNA OPCIJA ZA KUHINJU

Ova ugradbena kuhinja izrađena od mikrocementa pokazuje da rustikalno može biti i moderno. Ovaj premaz savršen je ne samo za podove, već se može nanositi i na zidove i namještaj, s inovativnim i modernim rezultatom.

Jedna od njegovih prednosti što postoji veliki izbor tekstura i boja ovoga materijala, tako da nećete imati problema kada je u pitanju pronalaženje savršenog mikrocementa. U to se možete uvjeriti na primjeru ove kuhinje koja na zidovima i podovima ima mikrocement.

Foto: El Mueble

 

Komentari