Efektni i jednostavni načini pregrađivanja prostora bez podizanja zidova

Suvremeni način života kojeg karakterizira i manjak kvadrata iznjedrio je i neka nova rješenja kako zadovoljiti potrebe za više prostora i sadržaja. Nudimo vam rješenja za koja nećete morati zidati nove zidove i koja neće stvoriti toliko buke i prašine

 

 

Možda je ponekad najjednostavnije uzeti ciglu ili gipsane ploče i napraviti zid koji će odijeliti jednu prostoriju na dvije. No, konačni rezultat nerijetko nije onakav kakav smo zamišljali jer dobijemo dvije skučene sobice, pa nam se čini da je bolje da nismo ni intervenirali u prostor. Pored toga, ponekad želimo privremeno rješenje zbog toga što planiramo preseljenje u drugi prostor tako da nam tako opsežni radovi poput novog zida i nisu optimalno rješenje.

 

Foto: Studio Divide

 

Danas se umjesto cigli, staklenih cigli ili pak OSB i gipsanih ploča kao pregrade najčešće koriste znatno povoljnije staklene stijene, nerijetko učvršćene crnim metalnim ili drvenim okvirima, koje onda u ograđene prostorije mogu pustiti dovoljno prirodnog svijetla.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Još jednostavnija varijanta su klizna vrata ili pak harmonika vrata, a svakako najjeftinija varijanta je odvajanje prostora postojećim ormarom, policom ili pak običnom gustom zavjesom.

U ovoj posljednjoj varijanti uopće nema građevinskih radova – potrebne su vam samo zavjese, karniša i – bušilica. Zavjese će vam pomoći da sakrijete neki prostor u domu koji ne želite da bude dostupan pogledima.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

Kupovina ili polica i ormara ili onih rađenih po mjeri dobro su rješenje jer nude mogućnost i da dobijete novi skladišni prostor. Može to biti kombinacija i jednog i drugog – pregrada je s jedne strane polica, a s druge zatvoreni ormar za odjeću. No, prije nego krenete u realizaciju, dobro se informirajte kod stručnjaka te zatražite savjet arhitekta ili dizajnera koji će svoje rješenje prilagoditi vašim potrebama.

U međuvremenu, inspirirajte se našim prijedlozima!