MAMA ARHITEKTICA SAVJETUJE: kako osmisliti dječju sobu koju nemaju svi

Ivana Niskota, arhitektica studija Mirjana Mikulec interijeri, blogerica i zaljubljenica u lijepe interijere piše za naš portal o uređenju dječjih soba. Ovaj puta inspirira roditelje dobrim i malo drugačijim idejama za sobe njihovih mališana

 

 

Dok sam neki dan onlajn tražila tapetu za dječju sobu koja će me oboriti s nogu usput sam skrolala kroz šumu slika dječjih soba na Pinterestu. Nakon višesatne potrage sam zaključila da ono što gledam na slikama je uglavnom jedna te ista soba. Naravno da to nije bila ista soba, ali su to bile sve redom slike sličnih prostora s istim komadima namještaja i dekoracijama posloženim u poznati kadar s uvijek istim chiaroscuro svjetlom. Inspirativne slike od kojih te obuzme osjećaj sreće jer je sadržaj koji nude mozgu poznat pa ga ih registrira kao lijepo, provjereno, ugodno i privlačno.

Skandinavska estetika zbilja jest privlačna. Ali zbog zaljubljenosti našeg mozga u već viđenu sliku upadamo u zamku gdje svi imamo iste dječje sobe pa sam odlučila za svaki poznati komad tog kadra pronaći jednako efektnu (i fotogeničnu) zamjenu.

 

B a l d a h i n   i z n ad   k r e v e t a

Priznajte, bilo da vam je dijete beba ili školarac, djevojčica ili dječak, kadar predivne dječje sobe s lanenim baldahinom je gotovo neizbježna asocijacija predivne dječje sobe. Koja je njegova funkcija (osim da lijepo izgleda na fotkama) nisam se dosjetila ali zaključila sam da je veliki sakupljač prašine i potencijalni stoper dovoda svježeg zraka.

Pa zato umjesto baldahina nudim prijedlog jedne druge jako zgodne (i fotogenične) i funkcionalne viseće dekoracije – ruče. Evo zašto su ruče super… Dijete s njima dobije mini gimnastički kutak u kojem može potrošiti višak energije kad nije dan za parkić a uz njih dobijete razlog da nabavite i jednu od onih predivnih strunjača pastelnih boja s kojima klinci mogu graditi zidove svojih utvrda.

 

I v a r   k o m o d a

Sigurna sam da je to najpopularnija komoda koja se viđa na fotkama inspiracija dječjih soba. I slažem se, apsolutno je šarmantna i popularna je s razlogom, što zbog svoje natur boje drva, što zbog proporcija i dostupnosti, ali zbilja je svi imaju. Pa zato dijelim s vama jednu super i svježu ideju za organizaciju dječje robice. Otvorene kocke s dvije štange na koje možete objesiti najdraže odjevne komade vašeg mališana. Fotogenično i dekorativno. Ako vam smeta da su police otvorene, možete im dodati vrata.

 

S i v i   z i d

Razne su varijacije na temu sivog zida, od običnog sivog zida, do sivog zida s točkicama, sivog štuko zida, sive tapete na zidu ali opet moram reći – dojam je isti, skandinavsko difuzno svjetlo i najpopularnija boja zida. Moj prijedlog je bež boja za one koji žele sačuvati minimalistički osjećaj a za one hrabrije plavozelena, plava ili boja mesa. Što kažete?!

 

K r e v e t    s  o k v i r o m   k u ć i c e

Koliko god mislim da je taj trend na izmaku pojavi se uvijek neka nova interpretacija ovoga tipa kreveta. I gotovo uvijek je u kombinaciji s obješenim lampicama, žaruljicama ili zastavicama po okviru kreveta i zidom uz krevet ukrašenim popularnom tapetom ili pobojanom konturom planina ili grada.

Za sve one koji misle da su se nagledali i previše kućica kreveta predlažem da budžet koji su predvidjeli za drveni okvir koji služi samo kao dekoracija usmjere na izradu postolja kreveta koji ima ladice. Tu ladicu možete iskoristiti za spremanje većih stvari a prošireni okvir od kreveta kao klupicu na koju ćete sjesti dok čitate djetetu priču za laku noć.

 

 

P o p u l a r n i   p r i n t e v i    n a   zi d u

Kada okvir za sliku ispunite printom koji ima pola interneta, proglasila bih to zadnjim udarcem na osobnost i originalnosti. Drveni, crni, bijeli, tanki ili debeli okvir jednostavna je forma koja služi da naglasi ono nešto osobno. I posebno što imate za reći kao finalni touch i kao vaša poruka sa zida. Potrudite se da to zbilja bude nešto samo vaše i osobno.

Umjesto generičkog printa radije uokvirite pokušaj crtanja vašeg djeteta ili razvijte njegovu fotografiju koju ste vi okinuli. Ako baš želite investirati u print koji je netko drugi izradio, predlažem da to bude nešto ovako originalno.

Komentari