Osam ideja kojima će vaše biljke postati najupečatljivija dekoracija u domu

Puno je razloga zašto volimo i trebamo imati biljke u svom domu – osvježe prostor kao malo koji drugi detalj, unesu dašak prirode koji nam toliko nedostaje i približe nas njoj pa čak nam briga oko njih postane kao mala antistresna terapija. No, biljke možete pretvoriti u najjače stilske akcente u prostoru. Evo kako!

 

 

Oni koji već iskustva za kućnim zelenilom reći će da ne znate što propuštate jer ne uzgajate začine ili pak cvijeće u svome domu. Stoga je vrijeme da razmislite o bilju u svome domu, i to kako idealnom ljetnom makeoveru. Nećete za njega puno morati izdvojiti ni vremena ni novaca, dio tegli možda već imate kod kuće, provest ćete ugodan vikend u druženju s biljkama i opustiti se više nego umoriti a i vjerojatno se zaljubiti u novi izgled svoga doma. Jer, osim što će osvježiti prostor i donijeti prirodu u vaša četiri zida, bilje može biti izvrstan način dekoracije. Zahvaljujući idejama koje vam u nastavku nudimo, vaše zelenilo postat će najupečatljivija dekoracija u domu!

 

 

SPUŠTAJU SE SA STROPA

Viseće tegle, pričvršćene konopcem, žicom ili u pletenoj košari, odnosno makrameu za strop pravo su malo čudo. Tako ujedno i štedite prostor, što ovakav način dekoracije čini idealnim za manje prostorije i stanove. Naročito su efektne ako ih kombinirate u paru ili triju te njima ukrasite ugao sobe ili primjerice prozor. Svakako razmislite o puzavcima ili začinima u ovakvim teglama te ih smjestite u kuhinju!

Foto: Trendir

 

TEGLE RAZLIČITIH BOJA I DIMENZIJA

Tegle su vrlo važan dio uzgoja sobnog bilja. Njome možete osvježiti prostoriju i stvoriti jak stilski naglasak. Odaberite teglu koja će se isticati svojim dizajnom – oblikom, bojom, teksturom, uzokom… Isto tako, biljke će biti super dekoracija ako odaberete mini tegle, tegle iz iste kolekcije ali različitih boja ili veličina jer to stvara dojam da je sve promišljeno i stilski se prostor povezuje.

 

Foto: Trendir

 

PRIČVRŠĆENE NA ZID

Metalne rešetke vrlo su praktična i originalna podloga odnosno držač za biljke. Teglice možete zakačiti na metalnu ili primjerice drvenu mrežu te se poigrati vrstama biljki, bojama, smjerom rasta. Neke će naime vrlo malo rasti, neke se spuštati prema tlu, a treće pak dizati prema stropu…

Foto: Trendir

 

 

POPUT UMJETNIČKE INSTALACIJE

Grana drveta ili primjerice stara drvena ili metalna šipka koju više ne trebate može poslužiti kao prečka za super instalaciju. Pričvrstite je na zid i na nju objesite različite vrste biljaka. Ova dekoracija može biti umjesto slika i postera na zidu – ali stavite je svakako na vidljivo mjesto, kako bi bolje došla do izražaja. Na prazan zid, iznad sjedeće garniture, na blagovaonski zid, iznad stola…

Foto: Trendir

 

 

IDENTIČNE TEGLICE

Teglice u istoj boji ili primjerice istih dimenzija bit će itekako primijećene, iako vam se na prvi pogled može činiti da tako stvarate monotoniju. Odaberite boju koja će se isticati u interijeru, tako da bude jak koloristički akcent.

Foto: Trendir

 

 

NA STOLIĆU, KLUPICI, PODLOŠKU

Ne samo velike biljke, nego i one manje mogu biti na specijalnom podlošku koji će tako dodatno istaknuti dekoraciju. Biljke na stoliću u hodniku ili boravku rijedak su gost, a imaju veliku dekorativnu moć. Također, stalci i klupice idealna su mjesta na koje možete staviti više biljaka i tako osmisliti cijeli jedan dio prostorije.

Foto: Trendir

 

BILJNI TERARIJ NA PIJESKU ILI… NIČEMU!

Terariji, mali biljni vrtovi u staklu vrlo su popularni. Ne zauzimaju puno mjesta, nisu zahtjevnoi za održavanje, možete u njima uzgajati egzotične vrste jer se stvara efekt staklenika ako zatvorite “teglu”… Možete ih smjestiti i u obične staklene tegle, ali i posebne staklene oblike koji donose estetiku. Osim zemlje, podloga na kojoj će rasti biljke može biti pijesak ili – ništa.

Naime, postoje tzv. zračne biljke koje se stavljaju između ostaloga u staklenik i preživljavaju bez podloge. Riječ je biljkama koje treba nakon kupnje natapati u vodi 30 minuta, pustiti da se osuše te staviti u staklenik. Da bi uspjele, nastavite sa zaljevanjem – svakih 15 dana potopite ih na sat vremena.

 

 

TRENDI GRANČICE

Eukaliptus je savršeno ukrasno bilje. I apsolutni hit u interijeru. Rezano, iu tegli ili pak kao grančice oko ogledala, ovo bilje će doista definirati cijeli prostor. Nudimo vam inspiraciju ukrašavanja ogledala grančicama eukaliptusa te jednostavne i efektne dekoracija u obliku eukaluptusa u vazi.

Foto: Trendir
Komentari