LJEPŠI I PRIVLAČNIJI DOM: 7 malih ali efektnih promjena koje možete učiniti još danas

Čini vam se da je vaš životni prostor pomalo sumoran i da mu treba mala injekcija ljepote? Ponekad je dovoljno doista malo vremena, truda i sredstava da se to stanje promijeni i vaš dom postane lijep i privlačan

 

 

Svaki interijer treba malo osvježenja s vremena na vrijeme. Obično se to dogodi s promjenama godišnjih doba, a naročito nakon prelaska iz zime u proljeće kada nam se dom čini sumorno i sivo. Kako je proljeće nedavno počelo, a i vi ste vjerojatno sada više nego ikada prije kod kuće, idealna je prilika da ovo stanje promijenite kako bi vaš dom zadobio malo sjaja i ljepote. I to uz vrlo male intervencije, koje neće uključivati puno vremena a ni izdataka.


 

1. NAĐITE MJESTO ZA SVAKU STVAR

Ovo je jednostavna, ali dobra opcija. Možda je stalno sebi, a i svojim ukućanima ponavljate, pa vam već malo i zvuči kao fraza. No, to ne znači da nije točna. Ustvari, tek kad pospremimo i riješimo se stvari koje volimo nagomilavati na vidljivim mjestima, prostor izgleda drugačije. Ne samo čisto, nego i svježe, kao da smo ga stilizirali. Prije svega se to odnosi na hrpu odjeće po spavaćoj sobi, namirnica i posuđa na kuhinjskoj radnoj plohi te sitnica na stoliću u dnevnom boravku i igračaka po podu.

 

Foto: Pinterest

Nastojte imati u spavaćoj sobi vješalice na koje ćete objesiti stvari koje nosite tih dana i koje ne biste vraćali u ormar jer ih mislite prije pranja odjenuti još jednom ili dva puta. U dnevnoj sobi nabavite manje kutije u koje ćete stavljati sitnice poput upravljača, punjača mobitela… i odložiti ih na stolić ili ispod njega.

Nabavite jednu ili dvije kutije za igračke, a u kuhinjskim ormarićima pronađite mjesta za namirnice koje svakodnevno upotrebljavate, kao i aparate. Naime, puno uređaja na kuhinjskoj radnoj plohi stvara neuredan dojam pa je dobro skloniti ih u ormariće…

 

Foto: Wood &Wire

2. UPOTRIJEBITE NAPOKON MIRISNE SVIJEĆE

Svijeće su doista moćan detalj, naročito ako su još i mirisne. No, često nam se dogodi upravo ovaj scenarij – dobijemo na poklon ili si sami kupimo mirisne svijeće te ih sklonimo na neko nevidljivo mjesto. A to je prava šteta – ambalaža im je vrlo atraktivna te služe i kao dekoracija, a usto su napravljene s namjerom da se i upotrijebe.

Stoga, stavite ih na vidljivo mjesto gdje će se istaknuti – komodu, klub stolić, prozorsku klupicu, blagovaonski stol… te ih svakodnevno zapalite kako bi njihov prekrasni miris ispunio dom i učinio ga toplijim i privlačnijim.

Foto: Saša Lisjak

3. STILIZIRAJTE KLUB STOLIĆ

Ako još niste, pozabavite se izgledom svoga klub stolića u dnevnom boravku. I onog pomoćnog, ako ga imate u sklopu ove prostorije. Stolić treba biti mjesto na koje ćemo odlagati sitnice, ali često se dogodi da bude zatrpan posuđem, čašama, šalicama, papirima, mobitelima, punjačima…

Inzistirajte na urednosti klub stolića u svome domu, te ga nastojte stilizirati. Vrlo brzo uvjerit ćete ste u promjenu koju unosi stiliziran klub stolić u dnevni boravak.

Foto: Decoist

U stiliziranju će vam moćan saveznik biti pladanj na kojeg ćete moći staviti šalice iz kojih trenutno pijete kavu ili čaj, a da neće izgledati nepospremljeno. Na pladanj stavite i mirisnu svijeću, vazu i još neki dekorativni detalj. Uređaje poput mobitela i punjača riješit ćete kutijom ili zdjelom.

 

Foto: Dominic Blackmore

4. GRUPIRAJTE DETALJE

Detalji su bitni i treba ih imati svaka prostorija, čak i ona koja odiše čistim minimalizmom. No, prilikom pozicioniranja, imajte u vidu da su naročito efektni ako ih grupirate. Po broju, boji, materijalima, tematici… Dizajneri tvrde da čim počnete detalje tako prikazivati, naročito kao trio, oni  izgledaju kao uređeni i stilizirani skup. Nova kompozicija detalja na nekoj površini u vašem domu bit će itekako primijećena.

Foto: Ideal Home

Drugi savjet dizajnera vezano uz detalje jest – da ih ne gomilate i da svaka polica, komoda ili prozorska daska ne mora biti ispunjena do posljednjeg centimetra. Stvarat će dojam nereda te neće dolaziti do izražaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

5. OBNOVITE UKRASNE JASTUKE

Vjerujemo da je nekima već i prešlo u rutinu da nakon svakog ustajanja, poprave ukrasne jastuke u naslonjaču ili na sofi. Ili da to učine svaki put kada prođu pored njih. Ovakve navike, koje ni ne registriramo i koje kao da su postale refleks, mogu djelovati smiješno, ali su posve ispravne i dobrodošle. Stoga, ako još niste, usvojite ih.

Foto: Caroline Rowlan

Isto vrijedi i za krevet u spavaćoj sobi koji bi uz osnovne, trebao imati i ukrasne jastuke jer tako ova prostorija izgleda sasvim drugačije. Bez obzira je li riječ o krevetu ili sofi, puno ukrasnih jastuka koje ste popravili rukom, unijet će razliku.

Drugi brzi trik, idealan za proljetni makeover, su nove jastučnice za ukrasne jastuke. Spavaća soba i dnevni boravak izgledat će s njima doista osvježeno i lijepo.

 

Foto: Simon Bevan

6. IZVUCITE OPET LAMPICE

Pospremili ste lampice odmah nakon božićnih i novogodišnjih blagdana? Iako spadaju u dio iste dekoracije zajedno s kuglicama, orašarima i ostalim, lampice za razliku od njih mogu biti tijekom cijele godine izložene u domu, ali i na balkonu te vrtu. Njima ćete unijeti romantičnu i toplu, pomalo snovitu atmosferu. Takve lampice doista mogu tijekom cijele godine biti pomoćna dekorativna rasvjeta i možete ju staviti u svaku prostoriju doma.

Naročito su efektne kao oko prozora ili kad se spuštaju niz zavjese, iznad kreveta, kuhinjskih ormarića i komoda, na policama i oko ogledala.

Foto: Decoist

7. NE ZABORAVITE NA SVJEŽE CVIJEĆE

Što je dom bez cvijeća, u tegli ili rezanog? Svježe rezano cvijeće će naravno biti efektnije i više dolazi do izražaja jer ga stavljamo na “strateška” mjesta poput blagovaonskog stola ili klub stolića, no, i tegla s pravim cvijećem bit će dobra zamjena.

 

Foto: Brett Symes

U svakom slučaju, nastojte da u vašem domu uvijek bude svježeg cvijeća ili zelenila poput grana eukaliptusa koji može dulje trajati. Miris i svježina, boja, izgled… sve je to čime će nas cvijeće i zelenilo osvojiti.

 

Foto: Diningroomlighting.eu
Komentari