MODERNA RASVJETA: pogledajte koji su modeli odabrani u stanu u novogradnji

Rasvjetna tijela često biramo bez plana, usput i na brzinu. Stoga dizajneri često ističu kako već na sam početak uređenja treba uključiti i ovaj mali, ali moćan segment opreme za dom.

 


“Kod opremanja doma, ako moram izabrati jedan segment koji ljudi najčešće zanemare, to je sigurno rasvjeta.  A upravo je to jedna od ključnih komponenti koja utječe i na estetiku i na funkcionalnost cijelog prostora. Ovaj puta ćemo vas u suradnji s Ri Lux salonom rasvjete provesti kroz osnove rasvjete u vašem domu”, ističe Mirjana Mikulec.

FOTO: RI LUX

VAŽNOST DODATNE RASVJETE

“Ambijentalna rasvjeta je ona koja čini razliku i doprinosi atmosferi i toplini doma. Stoga, ako je ikako moguće pomnije planirajte rasvjetu i kombinirajte nekoliko vrsta rasvjete kako bi dobili potrebnu atmosferu i funkcionalnost”, savjetuje dizajnerica.

Jako često nas u stanovima i kućama izvodi dočekaju na sredini prostorije i rijetki se žele upuštati u dodatna povlačenja strujnih instalacija, posebice ako se radi o novogradnji. A tim segmentom na sredini prostorije smo najčešće pokrili centralnu, odnosno primarnu rasvjetu koja služi tome da osvijetli cijelu prostoriju. No, to svakako nije dovoljno. Svaka prostorija treba i dodatnu, ambijentalnu rasvjetu koja ima kako praktičnu, tako i estetsku ulogu u interijeru.

FOTO: RI LUX

RASVJETA U STANU U NOVOGRADNJI

U stanu koji vam ovdje predstavljamo riječ je o novogradnji. Klijenti baš nisu bili raspoloženi za dodatne građevinske radove. Dakle, studio Mirjane Mikulec trebao se prilagoditi postojećim izvodima i tražiti rješenja koja će omogućiti da rasvjeta bude funkcionalna, moderna i raznolika. I naravno, estetski zanimljiva.

Budući da izvodi nisu pratili tlocrtni raspored prostorija jer je studio prekasno uključen u projekt uređenja, šinskom rasvjetom riješen je kuhinjski i dnevni prostor.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ
Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

“Izvod u dnevnom je bio na krivom mjestu, pa smo postavom šine uspjeli osvijetliti cijeli dnevni prostor i ugradnjom u namještaj po mjeri osigurati topliju atmosferu. Prije useljenja svakako savjetujem još i dodavanje podne lampe jer je u večernjim satima idealno upaliti samo tu manju okolnu rasvjetu”, otkriva Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Spavaće sobe i hodnik za sad su riješene pomno odabranim modelima stropne rasvjete, također iz Ri Luxa. A uz dodani led u namještaju imamo dobru bazu da uz još pokoju manju lampu na radnom stolu i pored kreveta zadovoljimo sve funkcije i estetiku prostora.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

 

Komentari