Mirjana Mikulec savjetuje kakve stolce odabrati u kuhinji i blagovaonici

Osnovni element svakog kuhinjskog ili blagovaonskog prostora su stolice. Dizajnerica Mirjana Mikulec vam pomaže odabrati stolice su najbolje za vaš prostor te savjetuje na što sve trebate paziti.

 


Blagovaonski  prostor ne mora nužno biti odvojen od kuhanje, dapače, poželjno je da su blizu. Ono što sve češće viđamo u interijerima su šankovi ili otoci. Kada je riječ o malim stanovima na taj način stvaramo dodatni radni prostor, a kada je riječ o većim stanovima, oni dobro dođu kao dodatno mjesto za sjedenje, a u oba slučaja u interijeru izgledaju jako dobro.

U suradnji s Meblom dizajnerica Mirjana Mikulec objasnila nam je što moramo obratiti pažnju kod izbora stolaca za klasični blagovaonski stol, ali i za otok i šank.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

VISINA BLAGOVAONSKOG STOLA I STOLICA

“Standardna visina klasičnog blagovaonskog stola je 75 cm i uz njega najbolje odgovaraju stolci visine 45 cm jer ste tada sigurni da osoba koja sjedi za stolom ima mjesta za noge. Sada kada smo definirali klasične visine stola i stolaca, riješit ćemo dilemu između šanka i otoka i kada koristiti barske, a kada polubarske stolce. Otok je u pravilu nastavak radne ploče i radi se u standardnoj visini kuhinje, 90 cm i uz njega se koriste polubarski stolci visine 65 cm. Najčešće ga imamo u kuhinjama u kojima nam je potrebno više radne površine”, objašnjava dizajnerica te dodala:

“Standardna visina šanka je 105 cm, a pripadajući stolci za tu visinu su 75 cm. Ova visina idelana je za brzinske obroke kao što je doručak.”

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 


“Osim usklađivanje visine otoka ili šanka i stolaca, jednako važna je i njihova širina, ali i razmak među njima. Kako biste imali dovoljno prostora za neometano kretanje razmak bi trebao biti između minimalno 20 cm. Uz pomoć tih mjera lako ćete odrediti potreban broj stolaca”, otkriva Mikulec.

Nakon odabira visine i broja stolaca, morate se odlučiti za njihov model. Tu možete birati između onih s naslonom, rukonaslnom ili bez njih.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

“Pitanja tko i kada će ih koristiti dat će vam najbolji odgovor. Ako imate djecu, naročito onu manju, ili ako puno vremena provodite za otokom, onda svakako birajte one s naslonom i rukonaslonom zbog udobnosti. Ako ih koristite za brzinske obroke poput doručka, onda možete birati one modele koji vam se više sviđaju. Samo imajte na umu da one s rukonaslonom zauzimaju više mjesta”, ističe dizajnerica.

I zadnje, ali ništa manje važno, materijal i dizajn. Kod odabira materijala opet je važno tko će ih koristiti.

“Ako će ih koristiti i vaši mališani, onda uvijek preporučam one kožne koje se jako lako održavaju. Ako ne, onda savjetujem neku tkaninu bogate teksture kao primjerice bukle koji posljednjiih sezona sve popularniji zbog svoje bogate teksture”, savjetuje.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 

Osim toga, obratite i pažnju na nogice, one mogu biti metalne za suvremen izgled, u dekoru drva za dašak klasike.

“Što se tiče boja, one ovise o ostatku uređenja, posebice ako je riječ o otvorenom prostoru. Ako imate klasični stol i stolce, barske ili polubarske možete uskladiti upravo s njima. Uvijek možete biti i hrabri i izabrati one potpuno drugačije i stvoriti kontrast u prostoru. Odlična stvar u Meblo Tradeu je što možete kombinirati modele,  nogice, materijale i boje pa ćete zasigurno pronaći idealan model za svoj dom”, poručuje za kraj dizajnerica.

 

 

Komentari