PODSTANARSKI STAN: evo kako povoljno i lako osvježiti unajmljeni prostor

Podstanarski život i useljenje u novi privremeni dom nije uvijek ugodan jer se osjeća “prisutnost” prošlih stanara i njegovih vlasnika. Kako mali i neugledan podstanarski stan pretvoriti u ugodan dom kojem ćete se uvijek rado vraćati, pročitajte u nastavku

 

 

Život u unajmljenom stanu realnost je mnogih koja nerijetko donosi nimalo reprezentativan i skučen prostor, zidove ukrašene ispranim bojama i pukotinama te prostorije ispunjene neuglednim, pohabanim namještajem. Željeli biste nešto mijenjati, ali su vam ruke vezane, najčešće jer vas stanodavac gleda preko oka spomenete li (pre)uređenje, ali i unošenje i najmanjih promjena. Ne očajavajte, postoje sitnice koje će vaš unajmljeni prostor učiniti ugodnijim za život, a nećete trebati raditi veće zahvate.

 

SVJETLIJA BOJA ZIDOVA

Imate li manji dotok izravnog sunčeva svjetla, zidove obojite svjetlijom bojom jer će se manja količina prirodnog svjetla tako više reflektirati po površinama. Na taj ćete način stvoriti prostran, svijetli i opuštajući ambijent.

Foto: Erik Olsson

Ako ste u situaciji da vam nije dopušteno bojanje zidova, odličan i jeftiniji izbor su dekorativne naljepnice za zid. Lako se postavljaju, još lakše skidaju i ne ostavljaju tragove, a one manje možete postaviti i na pločice ili elemente u kuhinji i kupaonici.

 

MOBILNA RASVJETA

Osim što je funkcionalna, ona može biti i dekorativna. Imate li stare ružne lustere, zamijenite ih novima, ali stare svakako spremite kako biste ih vratili na mjesto kada se budete selili iz stana. Možete dodati podnu i stolnu rasvjetu koju ćete isto tako, lako ponijeti sa sobom prilikom iseljavanja.

Foto: Car Moebel

SPAS U DEKORATIVNIM TKANINAMA

Stare i istrošene površine kakve često nalazimo u podstanarskim stanovima (poput podova, stolica, fotelja i kauča) možete prekriti dekorativnim tkaninama. Tepih ukrašen geometrijskim uzorkom, jastuci u jarkim i neutralnim bojama i mekana deka u trenu će dati novi izgled prostoru u kojem se nalaze i prekriti njegove najveće nedostatke.

Foto: Ketelavie

UNESITE SVJEŽINU ZELENILOM

U posljednjih nekoliko godina, biljke su postale nezaobilazan dio uređenja mnogih interijera. Prošećite do najbližeg vrtnog centra ili tržnice i odaberite biljke koje će u vaš novi dom unijeti svježinu i zračiti pozitivnom energijom.

Od malih kaktusa i sukulenata lakih za održavanje kojima možete ukrasiti police do velikih biljaka bogatih zelenim listovima koje možete iskoristiti kako bi popunili prazan kutak u stanu, biljke su jedan od najlakših, najpristupačnijih i najboljih dekorativnih detalja koje možete odabrati.

Foto: Homeblog

PERSONALIZIRAJTE PROSTOR GALERIJOM

Baš kao što smo u tinejdžerskim danima zidove sobe ukrašavali pomno raspoređenim posterima naših idola, plakati, ilustracije i fotografije koje nose omiljene motive, gradove, filmove, bendove ili uspomene s obiteljskih putovanja i ludih provoda s prijateljima danas su jednako osoban, ali sofisticiraniji način kako oživjeti svaki zid i svakoj prostoriji dati personalizirani šarm.

 

Foto: Fastighetsbyran
Komentari