10 grešaka u uređenju koje interijeru daju jeftin izgled

Unatoč silnom trudu, vremenu i sredstvima koje smo uložili u (pre)uređenje, uvijek se putem dogode i neke pogreške koje narušavaju cjelokupan dojam, pa nam se on čini i pomalo jeftino. Možda ste pogriješili u nekoj od 10 stvari koje vam donosimo u nastavku?

 


Svako uređenje doma složen je proces koji iziskuje puno priprema, angažmana, živaca… No, unatoč uloženom trudu, vremenu pa i sredstvima, cjelokupni dojam baš i nije kakav bismo željeli. Ponekad nam se dom čini pomalo jeftino, konfekcijski, bez osobnosti, kao da mu nešto nedostaje… Otkrivamo vam u nastavku najčešće greške koje dovode do jeftinog izgleda interijera.

Ovaj će članak biti izvrstan izvor informacija i svima onima koji tek kreću u uređenje svoga doma – uvidjet će što treba izbjegavati kako se to ne bi dogodilo i njima!

Foto: El Mueble

1. PROSTOR UREĐEN NAMJEŠTAJEM IZ ISTE SERIJE

Dizajneri često spominju izreku ‘mix&match’. Miješanje različitih stilova, tekstura i završnih obrada je vrlo dobar put kada je uređenje bilo koje prostorije u domu u pitanju. Tako ćete postići slojevitost, stil, osobnost… a prostor će dobiti i zanimljivu priču.

Izbjeći ćete jednoličnost koju daje namještaj iz iste serije, u istom dizajnu, tonovima i završnim obradama. To ne samo da je uniformirano i dosadno, nego i pomalo jeftino.

Foto: El Mueble

 


2. PLASTIČNO BILJE

Vjerujemo da ćete se svi složiti kako dom bez bilja jednostavno nije dom. No, u nedostatku vremena ili bojazni da nam neće uspjeti, izbjegavamo pravo bilje i zamjenjujemo ga umjetnim. Današnje umjetno bilje doista izgleda lijepo jer materijali napreduju pa ga je teško razlikovati od pravoga, no ipak… pokušajte s pravim biljem. Jer, umjetno ga nikada ne može zamijeniti.

Pravo zelenilo pročišćava zrak i unosi svježinu te tako uistinu dobivate dašak prirode u svoj dom. Ako mislite da ste antitalent za zelenilo, krenite od jednostavnijih vrsta, koje nisu zahtjevne – primjerice, zamiokulasa, sanseverije ili bilo koje vrste sukulenata.

Foto: El Mueble

 


3. LOŠE POBOJANI ZIDOVI

Budite vrlo oprezni sa zidovima ako ih sami bojate, jer će loše obavljen posao odbaciti sav trud koji ste uložili ne samo u bojanje, nego i ostatak uređenja. Iako nam se izdaleka čini da je bojanje zidova jedna od najjednostavnijih i najzabavnijih stvari, ako želite 100 posto profesionalnu završnu obradu, savjetujemo vam da angažirajte soboslikara.

Naročito to vrijedi ako se zidovi ljušte pa trebaju brušenje i gletanje ili su skloni vlazi. Jer, bojanje nedovoljno saniranih i neravnih zidova te onima koji ne odlijevaju vlazi, stvara još jeftiniji dojam!

 

Foto: El Mueble

 


4. PREMALI I PREVELIKI TEPISI

Možda ste pronašli tepih iz vaših snova, da se boja i uzorak savršeno uklapaju u interijer, no kriva dimenzija može sve pokvariti. Ako odaberete malu veličinu, ali i onu preveliku, koja je prekrila gotovo većinu poda, to djeluje neskladno i – jeftino. Pri odabiru novog tepiha pazite da bude dovoljno širok kako bi se izbjegao efekt plutanja, odnosno da se u potrebnoj mjeri ‘slegne’ ispod namještaja.

Dakle, tepih bi trebao biti veći od širine sofe, a i fotelja bi se trebala nalaziti na njegovoj površini, kao primjerice i stol i stolice u blagovaonici. Pritom pazite i da, ako je veći tepih u pitanju, da bude odmaknut od ruba barem 30 cm.

FOTO: ELMUEBLE

5. PRAZNI ZIDOVI

Još jedan od savjeta kojeg biste svakako trebali usvojiti i tako izbjeći jeftin izgled je dekoriranje zidova. Za zid nije dovoljna samo boja, nego su potrebni dodatni ukrasi. Možete koristiti mini police, slike, grafike, fotografije, ilustracije, tapiserije, ogledala, pletene boho tanjure… Ključno je pronaći pravu ravnotežu između dekoracija i veličine prostorije. Dakle, pazite da količina, kao i dimenzije dekoracije ne ‘pojedu’ sobu.

Radi stvaranja većeg dojma osobnosti, uključite u dekoracije svoje fotografije ili umjetničke slike/ilustracije koje volite.

Foto: El Mueble

 


6. NAMJEŠTAJ KOJI NE ODGOVARA VELIČINI PROSTORIJE

Puno puta bude zaneseni dizajnom nekog komada namještaja ili njegovom bojom, a on jednostavno ne stane u naš dom ili je u svakom slučaju preglomazan za njega. U ovakvoj situaciji ne slušajte svoje srce, nego uključite struku i razboritost.

Prevelika garnitura za sjedenje ili komoda će nažalost zarobiti i zagušiti cijeli prostor, pa će on izgledati neproporcionalno i jeftino.

 

Foto: El Mueble

 


7. LOŠE OSVJETLJENJE

Rasvjeta je doista posebna priča u uređenju doma kojoj uglavnom posvećujemo vrlo malo pažnje. Uvijek je dobro pritom konzultirati se sa stručnjacima. Samo osnovna rasvjeta nije dovoljna i uvijek dodajte pomoćnu koja će doprinijeti atmosferi ali i dodatno osvijetliti prostor.

Prilagodite vrstu i jačinu rasvjete svakoj prostoriji – u kuhinji je bijela svjetlost neophodna, ali u dnevnom boravku i spavaćoj sobi ona bi stvarala dojam kao da ste u bolnici. Ove dvije prostorije zahtijevaju više topline i mekoće kroz rasvjetu.

Foto: El Mueble

 

 


8. PREVIŠE BOHO ELEMENATA

Iako volimo boho estetiku i uvijek predlažemo boho kao trend koji donosi spontanost, toplinu i opuštenu atmosferu, ipak bi bilo dobro ne forsirati ga previše. Kao ni sa jednim drugim stilom, i kod boha, makar je doista blag i mekan u svom izričaju, ne treba pretjerivati.

Naime, postoji uvijek tanka linija koja dijeli topli i nenametljivi boho s lagano nabacanim stvarima od vašarskog dojma. Jastuci, ljuljačke, košare, pleteni lusteri i tepisi – da, ali s mjerom!

 

Foto: El Mueble

9. PREVIŠE ŽIVOTINJSKOG PRINTA

Životinjski print na tekstilu – ukrasnim jastučnicama, krevetnini, dekama, prekrivačima pa i zavjesama može biti itekako zanimljiv i lijep te učiniti prostor dinamičnim, no i ovdje, kao i kod boho stila, možete lako pretjerati i prijeći u neukus. Prije svega mislimo na životinjske motive divljih životinja poput tigra, leoparda…

Foto: El Mueble

10. LAŽNE ZAVRŠNE OBRADE

Zlatne završne obrade su jako in, a došle su sa povratkom klasike, luksuza i art decoa u interijere. Stolne ili zidne lampe, slavine, ručke, lusteri, ukrasne kutije, poslužavnici sa zlatnom površinom…. sve su to poželjni detalji u domu. Ali, ako želite izbjeći dojam drangulija i kiča, kupite radije autentične mjedene, bakrene ili brončane komade !

Foto: El Mueble
Komentari