ZOVEM SE CRVENA – tradicionalna blagdanska boja na nov način

Provjereni klasik među blagdanskim bojama definitivno je crvena. Ova topla i hrabra boja oduvijek nas asocira na Božić i novogodišnja slavlja, no obično je to ipak bilo u kombinaciji sa smirenom zelenom ili pak prozračnom bijelom za ravnotežu. Ove godine pravila se mijenjaju i crvena poprima jednu neumjerenu, dekadentnu i pomalo ekstravagantnu notu. Ako ste hrabri, svakako se okušajte u ovom blagdanskom trendu.

Baš kao što nam i trendovi za 2020. godinu najavljuju, onu slavnu “manje je više” možete slobodno zaboraviti. Pred nama je godina dekadentnih trendova, raskošnih tekstura, odvažnih i eklektičnih kombinacija, tamnih nijansa i boja dragulja obavijenih samtom, baršunom, mramorom ili terrazzom. Ne čudi stoga što je boja ljubavi odjednom stekla toliku popularnost.

Dugo izbjegavana i pomalo zaboravljena, crvena nam se u interijere vraća u jednom posve novom ruhu. S obzirom na to da je pred nama najblještavije doba godine, okušajte se u kombiniranju raznih nijansi. Prolazi sve, od vatreno crvene pa sve do boje vina, marsale, čak i ružičastocrvene.

H&M home

Želite li svoj dom uljepšati ovom toplom bojom, zapamtite da umjerenosti i decentnosti ovoga puta nema mjesta. H&M Home tako, primjerice, predlaže da crvenim nijansama prekrijete sve, ne samo detalje ili ukrase, već i zidove, pa čak i namještaj. Uz komade i dekoracije u ovoj hrabroj boji idu i hrabri materijali poput teškog i luksuznog baršuna. Želite li ipak kombinaciju učiniti elegantnom, oslonite se na detalje u zlatnoj boji. Ona će se sjajno isticati uz crvenu podlogu.

H&M home

Ako ipak nećete ići na ‘total look’, već ste skloniji biranju samo nekoliko manjih, ali ključnih komada ili ukrasa kojima ćete oplemeniti svoja četiri zida, predlažemo da se oslonite na pokoji ukrasni jastučić u boji vina (dodatni stilski bodovi ako su pritom i baršunasti). Nećete pogriješiti ni ako se ograničite samo na ukrase za jelku u crvenoj boji.

Želite li luksuzniji dojam, kombinirajte ih sa spomenutom zlatnom bojom, a volite li ipak prirodniji i rustikalniji dojam, kombinirajte je s jutom, zemljanim tonovima, terracottom i dekorom drva.

Mirjana Mikulec predlaže trendi dekoracije za nezaboravan stilski Božić

Foto: Zara Home

Spadate li pak među minimaliste, zapamtite da su i male doze ove vatrene boje sasvim dovoljne. Tako će i jedna božićna zvijezda, crvena svijeća, ubrusi i tanjuri na blagdanskom stolu ili kakav drugi detalj crvene boje ionako biti taman.

Foto: Zara Home 

Inače, crvena slovi za najintenzivniju boju i mnogi, iako je vole, ipak je izbjegavaju, posebno u interijerima. Može djelovati vrlo agresivno, čak i nimalo udobno ili pak zastrašujuće. No, blagdansko je doba stvoreno za eksperimentiranje pa, želite li isprobati odvažnije trendove prije svih, sada je idealno vrijeme za to.

U nastavku donosimo još malo inspiracije za sve ljubitelje ove intenzivne i strastvene boje.

 

Komentari