DIZAJN USKOG I DUGAČKOG TOALETA: funkcionalan i lijep prostor unatoč skučenoj kvadraturi

Uređenje toaleta mnogima zadaje muke u uređenju, no oni mogu biti itekako dobro isplanirani i lijepo uređeni, bez obzira na skučenu kvadraturu. Inspirirajte se novim projektom studija Mirjane Mikulec!

 


S obzirom na malu površinu, prostor za toalet obično sadržava samo osnovne elemente, WC školjku i umivaonik. Kada je riječ o malim i dugačkim prostorima, školjka se smješta na kraj, dok se u onim kvadratnog tlocrta uistinu mogu naći razna kreativna rješenja.

Jedan takav prostor od 2,5 kvadrata uredio je studio Mirjane Mikulec. Riječ je o adaptaciji WC-a u obiteljskoj kući pa je to bila prilika za obnovom instalacija.

“O kojem god obliku i kvadraturi se radi, dobro planiranje pola je posla. Prilikom obnove prostora toaleta prvo se moraju složiti sve instalacije, a mi smo se odlučili izmjestiti grijanje. Smještanje podnog grijanja umjesto grijaćih tijela u mali prostor osim što je estetski puno ljepše, štedi prostor što je u ovim situacijama više nego potrebno”, otkriva Mirjana Mikulec.

“Kad smo jednom riješili instalacije dolazi onaj vidljivi dio. Postava podnih i zidnih obloga, te sanitarija”, ističe dizajnerica.

 


Dizajnerica se odlučila za ugradbeni vodokotlić, koji je postao standard, a stvara i lijep estetski dojam. Vodokotlić je nabavljen u TECE-u, kao i tipkalo za ispiranje, koje krasi nenametljiv, elegantan dizajn.

“Trenutna ponuda tipkala je zaista raznolika, a odabir će sigurno ovisiti o postavljenoj keramici. Ističu se elegantni modeli s luksuznim završnim obradama. Među popularnijima su ona crna, zlatna ili srebrna dok se među novim modelima ističu tipkala u dekoru mramora, drva i betona“, objašnjava Helena Ježić iz TECE-a te dodaje kako se u malim kupaonicama preporučuje podno grijanje.

“Savjetujem podno grijanje kako zbog praktičnosti tako i zbog estetike. Najveća prednost podnog grijanja je ta da zbog velike grijaće plohe potrebna niža temperatura”, otkriva Helena Ježić.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Uređenje toaleta inspirirano je industrijskim dizajnom te odiše vintage atmosferom. Dominiraju tamni tonovi zelene i antracit sive a cijeli prostor je stilski dobio i na štukaturama kojima su ukrašeni zidovi i strop.

 

Komentari