Možda je baš rasvjeta ona karika koja nedostaje da bi vaš stan dobio ‘ono nešto’

Lampe, halogenke, lusteri i visilice čine čuda u našem životnom prostoru. I najbolji dom mogu učiniti prosječnim, kao i onaj skromniji i osrednji stilski uzbudljivim. Makeover rasvjetom zato je uvijek dobro rješenje ako smatrate da vašem stanu nešto nedostaje….

 

Kada planiramo sagraditi dom ili pak adaptirati postojeći, uvijek se preporuča veliku pozornost pokloniti rasvjeti. U tome su vam najveći saveznici dizajneri i električari koji će vam skrenuti pažnju na sve bitne aspekte kada je rasvjeta u pitanju. Jer, nije isto gdje ste postavili rasvjetna tijela u stanu, je li u nekoj prostoriji samo stropna ili ugradbena rasvjeta ili ima i zidne ili ste se pak odlučili staviti i koju podnu svijetiljku… U svemu tome treba pratiti i dotok prirodne svjetlosti u stanu, orjentaciju stana prema stranama svijeta, gdje se stan nalazi (prizemlje, potkrovlje…), koja je kvadratura prostorije koju trebamo osvijetliti….

 

Foto: Darko Mihalić

Naravno, uz funkcionalnu i estetska komponenta je iznimno bitna, kao i ozračje koje stvara rasvjeta. Uvijek u sobi treba uz direktnu planirati i ambijentalnu rasvjetu jer ona puno daje prostoru. Upravo zbog te karakteristike rasvjetnih tijela znamo reći kako neki prostori imaju posebnu atmosferu, toplinu, šarm, dozu glamura, osobnost…. Neki dizajner znaju reći kako je rasvjeta najznačajniji detalj u modernim interijerima za stvaranje atmosfere. Stoga, ako nešto nedostaje u vašem domu da bi on imao ‘ono nešto’ možda je to upravo neadekvatno dozirana rasvjeta.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Postoji čitavo carstvo rasvjetnih tijela koje prostoru daju puno više od svjetla. Uz središnu rasvjetu za interijere u kojima živimo preporučuje se uvijek i ambijentalna rasvjeta – ona je uvelike zaslužna za dojam koji prostor ostavlja. Mnogi žele uglavnom postići topliju atmosferu, a u tom slučaju dobro je postaviti e više istovjetnih viseći svjetiljki. Ovo je naročito efektno u blagovanju. Možete se poigrati s dužinom kabela koja ne mora biti isti za sve svjetiljke.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Takvu istu atmosferu u spavaonice unose papirnati lusteri različtih linija, koji su i cijenom vrlo povoljni. Željeni dojam ćete postići ako odaberete zidne ili stolne lampe za područje oko kreveta – noćne ormariće, zid iznad ležaja…

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

U novije vrijeme rasvjeta se smješta i iza namještaja – tako se stvara intimnije ozračje, a predmeti postaju dinamičniji. Poželjno je uvijek u prostoriji imati nekoliko vrsta rasvjetnih tijela, a ono što pritom morate paziti jest da ne budu istih linija i materijala, jer će izgledati uniformirano i nezanimljivo.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari