KUHINJA MJESECA: napravljena od 250 godina starog drveta i savršeno odgovara modernim interijerima

Kuhinja je mnogima najvažnije mjesto u domu gdje se svi volimo okupljati. Stoga ne čudi što kuhinju često nazivaju i srcem svakog doma. Osim što, prije svega, mora biti funkcionalna, poželjno je da je kuhinja i estetski privlačna

 

 

Njemačka dizajnerica interijera Katrin Arens već se više od 20 godina bavi obnovom starog drvenog namještaja. Stručnjakinja im daje potpuno novi život i izgled koji se može uklopiti u rustikalni, ali i moderni stil uređenja interijera. Njezin najnoviji dizajnerski projekt smješten je u naše susjedstvo – Italiju. Peteročlana obitelj iz Firence, odlučila se za potpunu renovaciju kuhinje i zatražili su usluge Katrin Arens, s kojom surađuju već dugi niz godina.

“Žele individualna rješenja i potpuno vjeruju u moj dizajn – tako da su savršen klijenti“, govori Arens.

Foto: Michele Branca

 

Kao materijal za kuhinjske elemente upotrijebili su originalno drvo ariša iz 1786. godine kojim je bio uređen interijer knjižnice Angelo Mai u Bergamu (blizu Milana) prije renovacije. Ariš spada pod crnogoričnu vrstu koja je poznata po izdržljivosti i otpornosti na vodu.

Nakon minimalnog tretmana u kojem su drevno drvo samo očistili i premazali prirodnim voskom, nadodane su kuhinjske plohe od nehrđajućeg čelika i detalji od novog drveta. Rezultat je vrlo upečatljiv i jedinstven dizajn koji se ne susreće često.

Foto: Michele Branca

 

Ormarići i ladice izrađeni su od novog drveta dok se za fronte koristilo dragocjeno, 250 godina staro drvo ariša.

“Obično je obrada drva komplicirana zbog samih promjena u dimenzijama, širenja i skupljanja na koje utječu promjene u količini vlage u okolini – no u ovom slučaju takvih problema nije bilo, s obzirom na to da je drvo staro 250 godina te se više ne mijenja“, kaže Arens te dodaje: “Kad smo krenuli, bilo je potpuno suho i savršeno za obrađivanje.”

Foto: Michele Branca

 

Arensine su kuhinje, pa tako i ova, u potpunosti prilagođene potrebama klijenata te uključuju razna funkcionalna rješenja za korištenje i pohranu. U ovoj kuhinji, na radnu plohu, uklopljen je stalak za noževe od drveta, spremnici za kuhinjski pribor i stalak za sušenje posuđa od nehrđajućeg čelika. Prostor za odlaganje i ladice funkcioniraju po istom principu. Na primjer, ladica za pribor sadrži 10 odjeljaka za razne veličine žlica, vilica i noževa.

Foto: Michele Branca

 

S obzirom na to da glavni kuhinjski dio ima samo dvije otvorene viseće police, nasuprot štednjaku dizajnerica je stavila ormare za pohranu koji služe i kao pregrada između kuhinje i dnevnog boravka.

 

Izvor: Remodelista

Komentari