Modernije, s puno više svjetla i stila: makeover kuhinje i blagovaonice u obiteljskoj kući

Pogledajte kako je bračni par iz Brooklyna preuredio kuhinju i blagovanje u svome novom domu. Iako su bile u dobrom stanju, nije im se sviđao njihov stil te boja koja je prostor u prizemlju činila još mračnijim

 

 

Kuhinje i blagovanja od punog ili dekora drveta vječni su klasik i ovaj prostor je vrlo često, i to ne samo u Hrvatskoj, opremljen na ovaj način. Za to postoji puno dobrih razloga, a jedan od njih je i taj što nisu osjetljive te ih je načelno lako održavati.

No, nije sve u praktičnosti. Ima nešto u stilu i namjeri da se prikriju nedostaci. Upravo to se dogodilo bračnom paru koji je u svom novom domu u Brooklynu zatekao klasičnu kuhinju od punog drveta, u kombinaciji s radnom pločom s uzorkom granita. Kuhinja je imala stol i stolice od svijetle hrastovine, klasičnog dizajna.


PRIJE

Foto: Matthew Williams

Stil kuhinje i blagovanja, objedinjenih u jednu prostoriju nije im se svidio, a useljenje je bila dobra prilika da napokon imaju kuhinju po svojoj želji. Pored modernijeg izgleda, razlog za makeover kuhinje i blagovanja bio je njihov položaj u prizemlju, sa stražnje strane. Takva pozicija nije nudila puno prirodnog svjetla, a drvena kuhinja i blagovaonski namještaj činili su prostor još tamnijim.

 

POSLIJE

Foto: Matthew Williams

 

Odabirom bijelih kuhinjskih fronti unutar kojih je i ugradbeni hladnjak, prostorija izgleda puno svjetlije i prostranije. Tome je uvelike pripomoglo i rušenje dijela zida – izbočenog dijela koji je sužavao kuhinju. Sada je ona u jednoj ravnini, s kuhinjskim otokom koji je dijeli od blagovanja. Prijašnji L oblik kuhinje sužavao je prostor kretanja, a sada, linijskom kuhinjom, sve djeluje ne samo prohodnije, nego i prozračnije, prostor je oslobođen.

 

Foto: Matthew Williams

Spušteni strop uza zid kuhinje je skraćen, a boja kuhinjskih elemenata se stapa sa zidom, što je također stvorilo dojam prostornosti. Kuhinjski otok je veći, i iskorišten je za skladištenje, čime se nadoknadio izgubljeni dio ukidanjem L kuhinje.  Skladišni prostor je s obje strane, čine ga plitki elementi, no ovako više stvari stane u ormariće i lakše je doći do njih. Za razliku od unutarnjih, okrenutih kuhinji, vanjski ormarići okrenuti blagovanju nemaju ručke, nego se otvaraju na dodir.

 

Foto: Matthew Williams

Vlasnici su se odlučili za obični umjesto dvokrilnog hladnjaka, čime se stvorilo mjesto za uske izvlačne elemente. Kako je kuhinja rađena po mjeri, iskoristio se svaki centimetar prostora. U želji da prostor izgledao zanimljivije, poigrali su se geometrijskim uzorkom na zidnim oblogama od keramike te otvorenim policama bez pozadine, tako da pločice opet dolaze do izražaja.

 

Foto: Matthew Williams

Iako dizajnom vrlo jednostavna, kuhinja je tehnološki napredna: u ladice je ugrađeno svjetlo koje se aktivira prilikom otvaranja. Podovi su obloženi keramičkim pločicama s popularnim uzorkom drveta.

 

Foto: Matthew Williams

 


Kuhinjom po mjeri možete ostvariti puno više nego gotovom kuhinjom te je potpuno prilagoditi sebi i svojim, u ovom slučaju, kućnim ljubimcima. Bočni dio kuhinjskog otoka uvučen je za 20 cm kako bi se stvorio kutak za psa.

 

Foto: Matthew Williams

Kako cijeli prostor ne bi izgledao anemično zbog dominacije bijele, stavljen je crni stol, zanimljiva kombinacija minimalizma i klasike.


Izvor: Remodelista

 

Komentari