Oblici i tipovi kuhinje – koji odabrati?

Tlocrtni raspored prostorije, odabir pravog tipa, ali i oblika kuhinje bit će presudno za konačan izgled prostorije, ali i njenu funkcionalnost. No, u obzir treba uzeti neke čimbenike kao što su kvadratura prostorije, osobne potrebe i način života, pa i učestalost kuhanja.


Prostor kuhinje u odnosu na ostale prostore stana možemo podIjeliti u dva osnovna tipa: kuhinja zatvorenog tipa i kuhinja otvorenog tipa. Kuhinja zatvorenog tipa ili često naziva radna kuhinja je prostor koji je odijeljen zidovima od ostalih prostorija stana. Prednosti ovog tipa su izoliranost, nema širenja mirisa hrane u ostatak stana i ne mora uvijek biti savršeno uredna kada stignu gosti, jer se zatvaranjem vrata jednostavno odvoji od ostatka. Ovakav tip kuhinje smješten je u većini slučajeva neposredno kraj blagovanja i dnevnog boravka. Moramo naglasiti da zatvoreni tip kuhinje većinom susrećemo u stanovima veće kvadrature jer zatvorena kuhinja u pravilu zahtijeva veću kvadraturu od otvorenog tipa, idealno 9 – 20 kvadrata.

projekt: frencgtef Interior Design
projekt: frencgtef Interior Design

Kuhinja otvorenog tipa je sastavni dio dnevne zone vizualno odijeljena od dnevnog boravka stolom za blagovanje, šankom, kuhinjskim otokom, policama ili centralnom pregradom. Ovakav tip kuhinje je sve učestaliji u suvremenim stanovima. Razlog tome su manje kvadrature stanova gdje svaki kutak mora biti u potpunosti iskorišten. Prednost ovakvog tipa kuhinje je što ona postaje centar događanja, druženja, te pripreme hrane u interakciji sa ostalim ukućanima.

Prema tlocrtnom rasporedu kuhinjskih elemenata kuhinju možemo podijeliti na:

 1. Linijska kuhinja – kuhinjski elementi su smješteni duž dva paralelna zida. Kod ovakvog tipa kuhinje moramo paziti da komunikacijski prostor između elemenata mora biti minimum 90cm, kako bi se moglo odvijati nesmetano kretanje te otvaranje fronti kuhinje.

  Projekt: Perfect design
  Projekt: Perfect design
 2. Dupla kuhinjska linija – kuhinjski elementi su smješteni duž dva paralelna zida. Kod ovakvog tipa kuhinje moramo paziti da komunikacijski prostor između elemenata mora biti minimum 90cm, kako bi se moglo odvijati nesmetano kretanje te otvaranje fronti kuhinje.

  Foto: Željko Rukavina
  Foto: Željko Rukavina
 3. U-oblik – elementi kuhinje smješteni su uz tri plohe zida. Ovakav tip kuhinje je najfunkcionalniji, omogućuje najkraći put kretanja tokom pripreme hrane. Zanimljiva je činjenica da čovjek za vrijeme pripreme jednog obroka prijeđe put i do 50 m.

  MMI
  MMI
 4. L-oblik – elementi su smješteni uz dvije plohe zida. Kod ovakvog tipa kuhinje često se na sredini nalazi šank, dok su na jednoj plohi zida visoki elementi do stropa.

  Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör
  Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör

Savjetujemo da neovisno o tipu kuhinje uvijek vodite računa o rasporedu kuhinjskih elemenata preme procesu rada tj. skladištenje hrane, priprema hrane, čišćenje i pranje namirnica, priprema za kuhanje, kuhanje te priprema za serviranje.
Ovakvim rasporedom priprema obroka biti će jednostavnija, organiziranija i brža.

Screen Shot 2015-07-28 at 10.45.45


 

SAVJETI:
– U kuhinji zatvorenog tipa predvidite mjesto za manji stol za blagovanje
– Kod malih stanova odaberite otvoreni tip kuhinje kako bi se prostor dnevne zone povećao
– Otvoreni tip kuhinje zahtijeva dobru prirodnu i umjetnu ventilaciju kako se ne bi zadržavali neugodni mirisi u ostatku stana
– Dobar raspored kuhinjskih elemenata uštedjeti će mnogo vremena i nepotrebnih koraka

Komentari