SKRIVENE KUHINJE SU U TRENDU: kad najtoplije mjesto u domu postane nevidljivo

Iako se na prvu može činiti nepotrebnim, koncept skrivenih kuhinja itekako je smislen i praktičan. Pored toga je u trendu i sve češće možemo vidjeti kuhinje s ovako osmišljenim konceptom. Saznajte sve prednosti ovakvih kuhinja i nadahnite se našim prijedlozima!

 

 

Starinske kuhinje imale su uglavnom koncept otvorenih polica na kojima je sve bilo “transparentno”. No, sa smanjenjem broja kvadrata ove prostorije u domu zaživjela je ideja zatvorenih ormarića u koje je stalo puno više stvari. A sada, najnoviji trendovi donose kuhinje koje ne samo da imaju u svom sastavu ormare od poda do stropa, bez “prekida” u srednjem dijelu koji bi dijelio elemente na donje i gornje, nego se one u potpunosti zatvaraju.

Naravno, nude i mogućnost da se vrlo lako i jednostavno otvaraju i zatvaraju. Možda će nam se to na prvu činiti posve nepotrebnim pa čak i nelogičnim, no skrivene kuhinje, koje imaju koncept vrata koja ih posve zatvaraju i pretvaraju u ugradbene ormare itekako je dobar i koristan.

 

Foto: Ricardo Loureiro

Više reda i organiziranosti

Skrivene kuhinje odgovaraju suvremenom načinu života, u kojem je vrlo malo vremena za pospremanje i kuhanje. A zatvaranjem vrata svim kuhinjskim elementima stvara se osjećaj reda, organiziranosti i čistoće. Mali prostori postaju veći jer nam brojni detalji poslovično prisutni u kuhinji ne odvlače pažnju i ne stvaraju dojam pretrpanosti i neurednosti.

Foto: Tim Tuner

Lakše povezivanje s ostatkom prostora

Pored toga, kuhinje skrivene iza harmonika ili kliznih vrata odnosno fronti ormara pomažu nam da lakše stilski povežemo kuhinju s ostatkom prostora. Današnje kuhinje uglavnom su dio otvorenog prostora kojeg dijele s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Ovim konceptom sve djeluje ujednačenije i protočnije, a kuhinja se bolje uklapa s ostalim sadržajima u dnevnoj zoni.

Foto: Mark Mahaney / Gray Organschi Architecture

Vole ih mali prostori

To je naročito dobar potez u malim otvorenim prostorima jer fronte zatvorene kuhinje u svijetlim tonovima rezultiraju stvaranjem dojma prostornosti. I nemaju suvišnih detalja koji zagušuju ionako mali prostor. Naime, takve kuhinje obično nemaju ni ručkica koje ulaze u prostor te ravne plohe bez njih donose eleganciju. Ako vam se ne sviđa koncept prema kojem je cijeli prostor kuhinje zatvoren vratima, možete to učiniti samo s jednim dijelom – primjerice onim gdje kuhate ili radnom plohom na kojoj uvijek vlada gužva i nered.

Foto: cnd.home-designing

 

Idealne za apartmane i samačke interijere

Skrivene kuhinje praktično su rješenje za apartmane i stanove za najam kao i male, jednosobne samačke stanove u kojima se puno ne kuha. To vam omogućuje da kuhinju smjestite u neki uski kutak – neće zauzimati puno mjesta, a imat ćete funkcionalan prostor za kuhanje i pripremu hrane. U ovim prostorima je bitno i da se onda kuhinja ne vidi previše, budući da je ona dio male dnevne sobe, ili samo jedne prostorije u kojoj je pored boravka i dio za spavanje.

Foto: Polina Poludkina /Studio Bazi
Komentari