MAKEOVER MALE DOTRAJALE KUHINJE: manjim izmjenama do ljepšeg i funkcionalnijeg prostora

Tim Mirjane Mikulec pokazat će na ovom makeoveru male bijele dotrajale kuhinje kako se prostor može osvježiti i uljepšati bez da kompletno mijenjamo cijeli namještaj i sve uređaje.

 


Bijele kuhinje imaju bezvremenski štih i dugo ostaju atraktivne, no često korištenje ovog prostora ošteti podove i radnu plohu. Tako je i s ovom malom bijelom jednolinijskom kuhinjom koja je nakon niza godina korištenja prilično dotrajala. Kako je nova kuhinja veliki izdatak, vlasnici su se odlučili na osvježenje u vidu makeovera.

Budući da je budžet ograničen i da nije opcija zamijeniti cijelu kuhinju, cilj je ovoga makeovera bio zadržati što više postojećih elemenata, a zamijeniti one koje će napraviti značajniju estetsku razliku. Osim toga, cilj timu Mirjane Mikulec bio je i obnoviti neke od postojećih komada kao što su primjerice blagovaonski stolci.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

Prvi korak bio je iznošenje postojećeg namještaja. Budući da su se mijenjali podovi, bilo je potrebno razmontirati donji dio kuhinje pa je to bio idući korak. Nakon toga uslijedilo je čupanje postojećeg poda.

Kako se zidovi u kuhinji godinama nisu obnavljali, prije montaže bilo je potrebno odraditi i taj dio – nanijeti novi sloj boje. Svi zidovi osim jednog osvježeni su bijelom, a jedan je pobojan u nježnu boju lososa. U međuvremenu su i obnovljena dva stolca i male zidne police novim slojem boje.

Nakon toga uslijedilo je oblaganje poda laminatom te je baza bila spremna za ponovnu montažu kuhinje koja je dobila novu radnu ploču te ručke na frontama. Radna ploča na mjeru izrezana je u Bauhuausu, a na stolaru je bilo samo da napravi otvore za sudoper i ploču za kuhanje. Kuhinja je zatim dobila novu rasvjetu i utičnice te su police vraćene na zid.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

“Makeoverom je raspored u kuhinji ostao isti, osim pozicije hladnjaka, koji je sad na logičnijoj i funkcionalnijoj poziciji. Osvježili smo zidove, promijenili radnu ploču, ručkice i obnovili neke komade namještaja koji su nas u kuhinji dočekali. Mislim da ćete se složiti sa mnom da za novi izgled prostora nije nužno zamijeniti sve elemente već da se i manjim intervencijama može napraviti značajna razlika”, ističe dizajnerica te dodaje:

“Budući da su nas dočekale bijele fronte, za radnu ploču smo birali tamno sivi dekor, a uskladili smo ga i s novim, suvremenijim ručkicama. Sivu, ali nešto drugačiju nijansu koristili smo i za stolce i police, ali zato samo stavili jedan akcentni zid koju će u prostoriju unijeti malo boje. Rasvjetu je elegantna, suvremena i dobro se uklopila s novim dizajnom”.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

Komentari