Bezvremenski izgled kuhinje: bijela, drvo i terazzo bili su savršen odabir za prostor od 10 kvadrata

Uređenje kuhinje zahtijeva dobro planiranje jer je riječ o velikoj investiciji. Samo neke od stvari koje trebate uzeti u obzir su kvadratura, položaj instalacija ali i vlastite potrebe. Što se samog izgleda tiče, mogućnosti su zaista velike. Kada je riječ o trendovima, dekor drva je svakako jedan koji treba spomenuti.

 


Modernu kuhinju po mjeri, s retro elementima, koju vam pokazujemo, uredila je Zrinka Helfer, hrvatska arhitektica s adresom u Švicarskoj. Kuhinja se nalazi u zasebnoj prostoriji od 10-ak kvadrata, a kroz nju se ulazi u kupaonicu i još jednu manju sobu.

Kao što je i sama arhitektica istaknula, raspored elemenata trebao je stoga omogućiti prohodnost do ostalih prostorija. Ovo rješenje kuhinju čini jednostavnom, ali i jako funkcionalnom. Visoki elementi postavljeni su nasuprot prozoru kako bi se dobilo što bolje prirodno osvjetljenje.

Odabir dekora pratio je formu kuhinje. Prema riječima arhitektice, kao inspiracija služila je paleta modernog stila sredine prošlog stoljeća. Donji i visoki elementi su od dekora tamnijeg drva koji je stvorio dobar kontrast s odabranim terrazzo pločicama na podu. Gornji elementi su od laganijeg, svjetlijeg tona kako bi se prostor vizualno povećao.


Posebna pažnja u projektiranju posvećena je i unutrašnjosti ormarića i ladica pa su tako svi donji elementi zapravo duboke ladice uz skrivenu ladicu za pribor za jelo, ali i izvlačni kutni element da bi klijentima posuđe bilo lako dostupno.

Dva visoka elementa rezervirana su za hladnjak s ledenicom i visoko postavljenom pećnicom.

“U kuhinji smo koristili dekor Feelwood Charlotte hrast koji intenzitetom boja podsjeća na orah pa dobiva dodatnu vrijednost. Uskladili smo ga s Levanto mramorom, Perfect sense tankom radnom pločom koja ima svoju mat površinu, baršunastu na dodir i otpornu na otiske prstiju. Naglasili bismo neka rješenja za iskorištavanje prostora kao što su su izvlačne police kojima smo iskoristili i zadnje kuteve kuhinje koji uvijek ostanu neiskorišteni ili slabo dostupni”, objašnjava Mladen Lovreković iz Elgrada.

Dizajnerica Mirjana Mikulec / Foto: Marko Cindrić

Bezvremenski izgled u ovoj je kuhinji postignut dekorima ali i izvedbom. Budući da se radi o kuhinjskom prostoru odvojenom od ostatka stana, nije bilo nužno usklađivati materijale s onima u ostatku stana. Hladan dojam terrazzo keramike uspješno je ublažen drvnim dekorom i dobiven je ugodan prostor.

 

Komentari