Moderna zelena kuhinja po mjeri: sjajno usklađene boje, materijali i uzorci

Zelena u interijerima popularna je već duže vrijeme, a posebno kao izbor za kuhinju. Daje dozu svježine i suvremenosti, a istovremeno može biti dio tradicionalnih ili klasičnih interijera.

 


Studio Mirjane Mikulec potpisuje uređenje moderne kuhinje kojom dominira zelena boja. Kako je riječ o stanu u novogradnji, dizajnerica se u planiranju rasporeda elemenata prilagodila postojećim izvodima i kuhinju smjestila na za nju predviđenu poziciju unutar dnevnog prostora.

S obzirom na tlocrt i izvode, najbolji izbor bila je linijska kuhinja, a predložene su dvije varijante rasporeda elemenata i kuhinjskih aparata. Za blagovaonski dio klijentima je ponuđeno nekoliko tlocrtnih rješenja s različitim stolovima i različitim brojevima sjedećih mjesta.

Odluka je pala na ovalni poluotok s pet sjedećih mjesta i prostorom za skladištenje, na poziciji između dva prozora.

 

Nakon što je definiran tlocrt krenulo se na odabir dekora i materijala. Klijenti nisu imali puno zahtjeva osim onih da se kuhinja, budući da je dio otvorenog prostora stilski uklopi u ostatak dnevnog dijela. Osim kombinacije zelene i dekora mramora, koji je korišten za radnu ploču, zidnu oblogu i poluotok, dodana je i neutralna bež nijansa na postolju stola.

“Zelene fronte od fenixa, materijala koji jako volim koristiti kada želim jednostavan i elegantan dojam koji odaje njegova mat površina, a budući da je izdržljiv, odličan je izbor za kuhinju, osim toga, jednostavan je za održavanje. U kombinaciji s ovom nijansom zelene najbolji izbor je siva, pa smo upravo nju birali za korpuse. Kako bi zadržali jednostavnost, odlučili smo se za fronte s gola profilima i napustom pa ručkice nisu potrebne”, otkriva izbor materijala dizajnerica Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Element koji čini odličan završetak kuhinje je i polica na samom kraju koja osim što služi za odlaganje lijepih komada posuđa, povezuje kuhinju i hodnik. Baš kao i ostatak fronti, i onda je izrađena od fenixa. Osim policama, taj element naglašen je rasvjetom i tamnim staklom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

“Što se tiče blagovaonice koja je također dio kuhinje, za radnu ploču i ploču stola koristili smo kvarc i time naglasili luksuz. Osim toga, kvarc je najzahvalniji materijal za radne površine jer je iznimno otporan i lako se održava. Umjesto klasičnog blagovaonskog stola odluka je pala na otok i to iz tri razloga. Njime smo dobili dodatnu pohranu, radni prostor i stol u jednom. Cijeli dio povezali smo crnim detaljima i suvremenom stropnom rasvjetom, ali i led rasvjetom koja je postala gotovo pa nezaobilazan element u uređenju kuhinje.”, objašnjava Mirjana.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Postolje otoka posebno je zanimljivo – izrađeno je po mjeri od novoga materijala kvarca koji za razliku od ostatka kuhinje ima reljefnu strukturu i lijep je kontrast ravnim mat teksturama u ostatku kuhinje.

Sve o kvarcu saznajte od Mladena Lovrekovića iz Elgrada u video prilogu, u kojem ćete vidjeti i kako je korak po korak nastajala moderna zelena kuhinja!

 

Komentari