NAMJEŠTAJ PO MJERI U KUPAONICI: saznajte sve njegove prednosti i nadahnite se sjajnim idejama

Namještajem po mjeri uglavnom opremamo spavaće sobe i kuhinje, no ovo je izvrsno rješenje i za ostale prostorije doma. Saznajte sve dobrobiti namještaja po mjeri u kupaonici, zašto je dobro odabrati kompakt ploče te se nadahnite idejama studija Mirjana Mikulec interijeri realiziranima u suradnji s Elgradom!

 

 

 

Suvremeni način stanovanja, u kojem se inzistira na funkcionalnosti i u kojem je svaki kvadrat dragocjen, traži modele namještaja koji su potpuno prilagodljivi i individualizirani prostoru. To se svakako najbolje može ostvariti namještajem izrađenim po mjeri jer je u salonima gotovog namještaja često nemoguće pronaći odgovarajuće dimenzije koje bi k tome bile odgovarajuće boje i uzorka.

Stoga su današnje kuhinje, kao i spavaće sobe uglavnom rađene po mjeri. No, polako se ovaj koncept uređenja doma širi i na ostale prostorije – dnevni boravak, hodnik i – kupaonicu. Koje sve dobrobiti donosi namještaj izrađen po mjeri u kupaonici te na koje načine možete ostvariti svoje potrebe i zahtjeve, saznajte u nastavku članka i inspirirajte se idejama studija Mirjana Mikulec realiziranih s materijalima iz tvrtke Elgrad.

Foto: Elgrad

 


POŽELJNI MATERIJALI

Današnji pločasti materijali toliko su tehnološki napredovali u svojoj čvrstoći i otpornosti na vlagu da za namještaj u kupaonici možete birati bilo koji. Tako u obzir dolaze iveral, medijapan, akril i jedan fantastičan materijal – kompakt ploča.

Kompakt ploča idealan je materijal za kupaonski namještaj po mjeri jer je prikladan u interijerima intenzivnog korištenja, kao i za prostorije koje su zahtjevne u pogledu čistoće i higijenskih standarda. A kupaonica je baš takva prostorija, pa je kompakt super rješenje.

Foto: Elgrad

Osim što su vrlo čvrste, izdržljive i otporne na vlagu, udarce i ogrebotine, kompakt ploče djeluju vrlo elegantno i profinjeno, čemu doprinose različiti dekori u kojima dolaze. Tako možete birati različite boje te uzorke kamena, betona, mramora, drveta za korpuse, ali i radne plohe…

Foto: Elgrad

Ploče debljine 12 do 13 mm su načinjene od više slojeva papira impregniranog smolom te oplemenjene dekorativnim površinskim slojem. Zato sjajno odolijevaju vlazi te se upotrebljavaju u kuhinjama i kupaonicama, ali i za blagovaonske i radne stolove. Prilikom izrade nije im potrebno posebno obrađivati rubove kako primjerice kod iverala.

 

Foto: Elgrad

Koristite li iveral, svakako kantirajte rubove, a ako se odlučite za ormarić ispod umivaonika od medijapana, razmislite o staklu na horizontalnoj plohi, kako biste ga dodatno zaštitili.

Medijapan omogućuje da površine fronti ne budu sasvim ravne, nego da u njima imate profilacije – decentne udubine što svakako povećava estetski dojam ormarića, ali i kompletne kupaonice.

Projekt Mirjana Mikulec Interijeri Foto: Darko Mihalić

Akril je vrlo tražen materijal za kupaonski namještaj. Pored sjajne površine, razlog se prije svega krije u činjenici da je ovo vrlo otporan materijal. Donosi elegantan i moderan štih, ali i dugotrajnost. I akril, kao gotovo i sve druge materijale (iveral, medijapan) možete birati u širokom rasponu boja.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Iveral u dekoru drveta (na fotografiji ispod Halifax hrast natur) ostavlja dojam pravog drveta i danas je jednako popularan kako u kuhinjama tako i kupaonicama. Unose prirodnost, toplinu i atmosferu doma u prostoriju s načelno hladnim materijalima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

IDEJE ZA KUPAONSKI NAMJEŠTAJ PO MJERI

 

ORMARIĆI ISPOD UMIVAONIKA

Ormarići ispod umivaonika postali su neizostavan element svake kupaonice. Idealno su mjesto za skladištenje jer ne trebaju dodatni prostor. Njihova ugradnja neće oduzeti dragocjeni prostor za druge elemente ili pak za kretanje. Stoga je ovo najbolji način kako popuniti prazan prostor ispod umivaonika.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

Raditi ormariće ispod umivaonika po mjeri najbolji je način kako ćete iskoristiti prostor. U slučaju veće kupaonice dobit ćete prostor za skladištenje kojeg ionako nikad dosta (higijenske potrepštine, kozmetika, sredstva za čišćenje, ručnici…), a kada je riječ o maloj kupaonici, moći ćete imati ormar optimalnih dimenzija.

Dobro rješenje u maloj kupaonici (na primjeru ispod) je ormarić bez ručki, koji se otvara na potisak. Kako biste ipak postigli dodatnu estetiku, možete se poigrati različitim bojama fronte i korpusa.

 

Foto: Darko Mihalić

Trend nadgradnih umivaonika donio je potrebu za ‘podlogom’. Neki se stoga opredjeljuju samo za ploču ili primjerice stolić, kao u projektu uredske kupaonice (fotografija ispod), koja nije imala potrebu za ormarićem.

Vodoravna radna ploča bila je dovoljna za potrebe odlaganja sitnica, a dodatni pomagač je metalna konstrukcija stolića.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

POLICE

I police postaju neizostavni dio svake kupaonice. I to ne samo iznad kade ili unutar tuš kabine, za odlaganje šampona i sapuna, nego i u ostalim kutcima kupaonice. Kako za police od poda gotovo rijetko ima mjesta, većina polica su zidnog karaktera, a naročito su popularne ugradbene police jer štede prostor.

Ugradbene police iznimno su praktične, ali i vizualno efektne, naročito ako se oblože nekim pločastim materijalom i u njih ugradi rasvjeta.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto : Darko Mihalić

Namještaj po mjeri doista ne propušta da ijedan centimetar bude neiskorišten, u što se možete uvjeriti na primjeru uređenja kupaonice na fotografiji ispod. Ako još pomno pristupite planiranju prostora i potrudite se biti kreativni, možete stvoriti ne samo praktičnu nego i vizualno atraktivnu kombinaciju ormarića i polica različitih nijansi neke boje.

Police su izvrsno mjesto na koje možemo staviti dekoracije, koje su u kupaonici vrlo rijetke, ali i vrlo poželjne.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

 


ZATVARANJE NIŠE

Ugradbeni vodokotlići donose šupljine odnosno niše u zidu koje je dobro iskoristiti – bilo za police, ormariće ili kombinaciju jednog i drugoga. Klijenti su se u slučaju svoje kupaonice (fotografija ispod) odlučili za zatvoreni ormarić jer se unutar njega nalaze toaletni papir te sredstva i krpe za čišćenje.

Za fronte je odabran iveral u dekoru drveta koji je svojim uzorkom utoplio prostor i učinio ga ugodnijim, budući da dominiraju sive nijanse s uzorkom betona.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

U nišu, pored otvorene police i ormarića možete smjestiti i radijator, kao što prikazuje projekt kupaonice ispod. Odabrani model u crnoj boji ima ulogu i stilskog naglaska, a dodatnu estetsku notu donose fronte iverala na koje je nalijepljeno antik ogledalo.

Umjesto običnog ili antik ogledala, možete odabrati i pločasti materijal akrila s površinom ogledala.

Na primjeru ovog projekta možete vidjeti kako je na ormarić ispod umivaonika, rađenim po mjeri, stavljeno staklo. To je dobar potez kod ormarića od medijapana, kako ne bi ostale ogrebotine na njemu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Zatvaranja prostora ormarićima poželjno je i u slučaju kada je bojler u kupaonici, jer je on jedan od elemenata kojeg želimo sakriti. Potrebno je pritom pripaziti da fronta ili korpus imaju male rupice zbog prozračivanja.

 


OKVIR ZA PERILICU

Perilica, kao i bojler i vodokotlić u modernim kupaonicama uglavnom je skrivena ispod ormarića. Ili se, radi lakšeg otvaranja te stavljanja i vađenja rublja, stavlja u ormarić bez prednje fronte, kao što je pokazano na primjerima kupaonica ispod.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Na ovaj način perilica (a ponekad i sušilica) postaje dio jedne cjeline s umivaonikom i ormarićem ispod njega te se dobiva veća radna površina, idealna za odlaganje stvari. Aparati tako dobivaju i estetsku dimenziju te ne strše kao kada su samostalno postavljeni.

Foto: Darko Mihalić

 


PROMO

Komentari