Život u potkrovlju: prostorno ograničenje ili privilegij?

Istina je da u stanovima pod krovom kosine prilično određuju koncept uređenja, no ne treba gledati ovaj prostor iz toga ugla, nego mu pristupiti na način da vidimo koje su njegove prednosti i kako možemo od njega napraviti izvrstan interijer

 

Gledajući stanove u potrazi za novim domom, nevoljko razmišljamo o potkrovljima kao opciji, iako moramo priznati da su upravo ovi prostori ono što dugo pamtimo kada je uređenje interijera u pitanju. Naravno, ako su dobro i s ukusom uređeni. Stanovi pod krovom imaju poseban šarm (sjetite se samo spavaćih soba), unatoč svojim ograničenjima. No, ako ćemo potkrovlja gledati samo iz perspektive što ne možemo postići uređenjem, onda nećemo moći vidjeti njegove prednosti.

 

Prednosti života pod krovom

Doduše, neki ovo svoje uvjerenje nose iz osjećaja skučenosti koje im se javlja kada se nađu u skučenim prostorima, pa im netipična visina stropa zadaje nelagodu. Ali kako su takvi ipak u manjini, potrebno je ipak razbiti predrasude o potkrovljima. Njih je teško urediti, ali ne i nemoguće. Pored toga, ovakvi prostori daju dozu intime i topline koju je znatno teže postići u normalnim etažama. Dodatni adut za potkrovlja svakako je zanimljivost ovih prostora – ako su dobro osmišljeni, atraktivniji su od drugih ‘normalnih’ stanova. Usto, život u potkrovlju daje potrebnu izoliranost od buke koja dolazi iz drugih stanova te s ulice.

 

Nekoliko osnovnih savjeta

Osnovno pravilo je da se na mjestima gdje su kosine najniže pozicioniraju krevet, garnitura za sjedenje, prostor za skladištenje stvari koje nam ne trebaju na svakodnevnoj bazi. Najniži dijelovi izvrsno se mogu urediti pametnim planiranjem i savjetima s dizajnerima i arhitektima.

Svakako se treba posavjetovati oko boje zidova – preporuča se bijela i svjetliji tonovi, ali ako je primjerice riječ o spavaonici, onda su dopušteni i tamniji tonovi. Bijela boja treba dominirati ako su svi prozori u stanu krovni. Pastelni tonovi, uz bazu bijele i bež su izvrstan odabir za potkrovlja, kao i svjetlo drvo. Tako će ući više svjetla u  prostor.

Ono što ne smijete zaboraviti prilikom osmišljavanja prostora pod krovom jest dobra krovna izolacija te ugradnja klima uređaja. Stručnjaci preporučuju da se klima stavi na što veću poziciju u prostoriji. Ako nema dovoljno otvora ili su pak samo krovni, razmislite o ugradnji ventilacije.

I na kraju, konzultirajte se za rasvjetu – osim glavne središnje rasvjete uvijek je dobro postaviti i pomoćnu, i to na prava mjesta.

Kako biste dali šansu potkrovlju kao svojem budućem životnom prostoru, nudimo vam u fotogaleriji nekoliko svojih projekata. Vjerujemo da će vam biti od koristi. I veliko nadahnuće….