PROLJEĆE PRED VRATIMA: donosimo savjete za uređenje malih balkona, ali i prostranih terasa

Zima je ove sezone prilično blaga, tako da ove godine ranije otvaramo sezonu balkona i terasa – omiljena mjesta druženja i opuštanja koja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno namještena.

 

 

 

Kako bi sunčane dane dočekali spremni, donosimo nekoliko savjeta kako da uredite svoj prostor na otvorenom – i to bez obzira je li riječ o manjim i užim ili pak većim balkonima i terasama. Važno je imati na umu i koliko vremena provodite na svojem balkonu ili terasu, te biti svjesni ograničenog prostora i vremenskih uvjeta. Istražili smo što se može naći na tržištu, a odlične komade pronašli smo u Meblo Trade trgovinama.

 


KOJI MATERIJAL IZABRATI ZA NAMJEŠTAJ?

Ako je vaš balkon, ili terasa, izravno izložena vremenskim utjecajima, a volite drveni namještaj, preporučujemo da odaberete tikovinu koja je otporna na vlagu.

Makeover Mirjana Mikulec Interijeri Foto: Darko Mihalić / vrtni naslonjač i tabure Kubic, 4.385kn, stolić Marae crni, 439,00 kn, šalica Mariefleuer Basic 129,00 kn *cijene za gotovinu

 

Namještaj od bambusa, ratana i trske bolje je koristiti za zatvorene terase gdje neće biti izravno izloženi kiši i vlazi. Onaj od kovanog željeza ili lakiranog metala obrađen je specijalnim lakovima, pa će biti postojaniji tijekom cijele godine – potrebno ih je barem na godišnjoj bazi premazati slojem specijalnog voska (dostupan u svim trgovinama boja i lakova).

Osim toga, dostupan je i namještaj od plastike koji je vjerojatno najzahvalniji za održavanje. Danas dolaze u puno modernijim verzijama, tako da je i odabir bolji.

 


MALI BALKON, MALA OAZA

Bez obzira s koliko kvadrata raspolažete, cijenit ćete svaki  centimetar svojeg balkona ukoliko ga pretvorite u lijepi kutak za uživanje nakon stresnog dana na poslu, kao i za uživanje u jutarnjoj kavi vikendom.

Foto: Decostore / stolić za terasu Tatami 623,00 kn, stolica Olivia 500,78 kn, podna prostirka Pompon 79,50 kn, jastuk Newark  198,25 kn, prekrivač Stripes 59,50 kn *cijene za gotovinu

Pored osnovnih komada namještaja poput stola i stolaca, bitno je da prilikom uređenja na balkon unesete i detalje koji ga čine ljepšim i privlačnijim. Izbjegavajte težak i masivan namještaj, već izaberite laganiji namještaj s mogućnošću sklapanja.

Ako je riječ o užem balkonu, možete izabrati i klupu ili škrinju koja će se postaviti na zid.  Osim što ćete riješiti problem sjedenja, služit će i kao mjesto za odlaganje stvari zimi. Na manjim i užim balkonima naglasak neka bude uz jedan zid, a nikako uz njegovo središte – za razliku od većih balkona i terasa.


VELIKA TERASA ZA UŽIVANJE

Ako ipak raspolažete s više kvadrata i imate veliku terasu na raspolaganju, ona se nerijetko pretvori u produženi dnevni boravak – posebno ako je natkrivena.

Foto: Meblo / vrtna garnitura Komodo 5, 11.465,55 kn *cijena za gotovinu   

Kao i kod malog balkona, uvijek je dobro odrediti svrhu i kako želite provoditi vrijeme u vanjskom prostoru. Ovisno o veličini, izaberite sjedeću garnituru imajući na umu savjete o materijalima koje smo podijelili s vama.

Ako imate dovoljno prostora, stilski potpis će dati i poseban komad namještaja poput ležaljke od ratana ili viseća fotelja – koja će u svakom slučaju privući pozornost.

Neki će na velike terase postaviti i prijenosni roštilja, dok će se neki odlučiti i vanjski šank ili čak pomoćnu vanjsku kuhinjicu.

Foto: Meblo / viseća fotelja Swing 2.664,00 kn, lampa Barcino 2.929,00 kn 


DETALJI ČINE RAZLIKU

Bez obzira na veličinu vašeg vanjskog prostora, ubacite detalje koji će dati poseban stilski potpis.

Ako imate natkriven balkon, preporučujemo da ubacite i pokoji jastučić, pletenu dekicu za prohladne večeri, kao i tepih od jute – sve će odmah izgledati ugodnije. Romantičnu atmosferu osigurajte uz nekoliko svjećica ili LED lampica.

Foto: WESTWING Deutschland / set od dva svijećnjaka Howe 320,72 kn, tepih juteni Dip 504,64 kn  

 


Naravno, sve skupa će zaokružiti biljke – birajte zelenilo ovisno o vašem položaju tako da ako ste na sunčanoj strani birajte cvjetnice koje vole puno sunca, a ako ste u na manje sunčanoj strani bolje je informirati se izabrati biljke koje vole sjenovita područja.

Ako pak imate mjesta i za mali vrt, zašto se ne bi okušali u sadnji vlastitog povrća. Cherry rajčice i chilli papričice su zahvalne na održavanje u urbanim sredinama, a ako vam to uzima previše posla, uvijek možete postaviti teglice sa začinskim biljem i ukrasnim cvijećem.

Foto: Trend4homy.com

PROMO

Komentari