Kako očistiti dom u sezoni gripe? Donosimo savjete za dezinfekciju prostora

Gripe, prehlade i viroze prilično su uobičajene za ovo doba godine. Ako želite na pravi način očistiti svoj dom, imamo par savjeta.

 

 

Čišćenje doma neophodno je za zdravlje svih stanara. S obzirom na to da je vrijeme pogodno za razvoj bolesti, donosimo par savjeta kako da na jednostavan način detaljno očistite svoj dom. Uzimati više vitamina C i češće prati ruke dobar su početak, no dubinsko čišćenje doma zahtjeva i nekoliko dubinskih metoda.


1. DEZINFICIRAJTE

Poželjno je proći sredstvom za dezinfekciju sve predmete i sva mjesta u domu koja se često koriste. Nemojte zaboraviti na kvake, mobitele, tipkovnice, daljinski za TV, prekidače za svjetla, tipkala za puštanje vode u wc-u, kao i raspršivače sapuna.

Ako ne želite kupovati sredstva za čišćenje, vrlo ga jednostavno možete i sami napraviti. U jednoj bočici pomiješajte tri šalice vode, pola šalice alkoholnog octa i 15-ak kapi lavandinog ulja ili ulja čajevca koja imaju prirodna dezinfekcijska sredstva. Prođite sredstvom ciljana područja i prebrišite suhom krpom.

Možete i napraviti gel za dezinfekciju ruku, a sve što vam je potrebno je mješavina sa 60% alkohola i 36% baznog šampona. Toj bazi dodaju se eterična ulja koja prirodno sadrže aktivne spojeve: eterično ulje ravensare 2%, limuna 1%, eukaliptusa 0,5% i čajevca 0,5 %. Preporuka je da u dezinfekcijskom sredstvu koncentracija eteričnih ulja bude 3 – 4 %, piše Galbanum.hr. 

Foto: Hung Le

2. OČISTITE I DEZINFICIRAJTE KRPE KOJIMA ČISTITE

Nakon što ste dezinficirali sve ključne prostorije u domu, nemojte zaboraviti očistiti i krpe kojima ste čistili kako se bakterije ne bi širile dalje. Ubacite ih u perilicu rublja i perite na visokoj temperaturi.

Foto: DIY Playbook

3. PERITE POSTELJINU 1X TJEDNO

Kada vlada sezone gripe, preporučljivo je posteljinu prati jednom tjedno i to na visokim temperaturama od 60 do 90 stupnjeva.

Ako želite dubinsko očistiti svoj krevet, preporučujemo i temeljito čišćenje madraca. Posipajte sodu bikarbonu i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca po madracu, ostavite da odstoji par sati i zatim sve skupa usisajte.

Izvedba i inspracija Mirjana Mikulec Interijeri Foto: Hespo

4. NE ZABORAVITE NA OVLAŽIVAČ ZRAKA

Kada se svakodnevno koristi grijanje u prostoru, poželjno je imati ovlaživač zraka kako bi pročistili zrak i olakšali disanje. Mali aparati stvaraju vlagu koja pogoduje stvaranju bakterija i virusa, zato se svakako sjetite dezinficirati i sam ovlaživač prostora.

 

Foto: Medical News Today

Postoje i jednostavnija metoda. Postavite na radijatore posude s vodom u koju ćete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca i vaš prostor će vrlo brzo biti mirisan, a ujedno zrak koji udišete – dezinficiran.

Foto: Homeblog
Komentari