Iskoristite maksimalno prostor u maloj kuhinji

Nudimo vam nekoliko trikova i jednostavnih savjeta kako što bolje iskoristiti prostor u malim kuhinjama, a da pritom ona ne izgleda pretrpano niti zagušeno sa stvarima.

 

U maloj kuhinji dragocjen je doista svaki centimetar prostora i zato dobro, prije nego što počnete negodovati kako nemate dovoljno mjesta, pogledajte svaki zid i plohu te razmislite kako ih iskoristiti. Rješenje uvijek postoji! Bilo da ste podstanar ili živite u vlastitom malom stanu, evo nekoliko prijedloga kako što bolje iskoristiti zgodan mali prostor.

 

ZIDNE POLICE

Gdje god je to moguće, postavite police na kojima ćete držati namirnice namijenjene za smočnicu. Ako ih stavite u zanimljive posude, mogu biti izložene a da ne ostavljaju dojam pretrpanosti. U ormariće možete staviti žičane police ili dodatne police a na više razina za manje predmete, primjerice za konzerve.

Dobar trik je i sa visećim košarama ili malim podnim košarama na nekoliko etaža. Objesite viseće košare ili stavite na pod ‘etažere’koji se  mogu upotrijebiti za držanje voća, češnjaka i drugih stvari koje bi inače stajale na radnoj plohi.

 

 

 

OTKRIJTE NOVE PROSTORE

Mjesta koja često služe isključivo za ukras mogu postati praktičan prostor za držanje stvari.  Lažna ladica ispod većine sudopera može se zamijeniti ladicom koja se otvara i u koju stanu primjerice spužvice i žice za ribanje. Ili, još praktičnije: neki proizvođači kuhinja imaju rješenje u kojem se koristi i posljednji centimetar – u najdonjem dijelu kuhinjskog ormarića (obično je tamo maska) našli su mjesta za još jednu ladicu. U nju možete primjerice staviti kalup za muffine, folije za čuvanje hrane, tepsije, vrećice za zamrzavanje… Takvu ladicu lako možete napraviti ako radite kuhinju po narudžbi kod stolara.

Također, iskoristite zidove za odlaganje kuhinjskog pribora i posuđa: objesite šalice na kukice s donje strane police ili ormarića i dobit ćete na prostoru i dekorativnosti. Također, ako nemate mjesta za staklenke u ormarićima, možete ih uz pomoć magneta pričvrstiti za donji dio police i ormarića.

Imate li slobodnog prostora između gornjih elemenata i stropa, u košare ili plastične posude možete staviti stvari koje rijetko upotrebljavate.

Novi prostor za skladištenje možete naći i s unutrašnjih strana froniti kuhinjskih ormarića ili kreiranjem uskih izvlačnih ladica širokih svega 10 centimetara u koje ćete moći staviti začine i boce.

 

 

 

NAPRAVITE SMOČNICU

Ako nemate smočnicu, mogli biste kupiti kuhinjski ormar (vjerojatno možete naći neki stari ormar za odjeću ili komodu) i urediti ih tako da se uklope u kuhinju. Postavite ga na odgovarajuće mjesto i prostor u kuhinjskim ormarićima oslobodite za druge stvari.

 

 

 

 

 

Izvor: Ideal Home

Komentari