20 odličnih ideja za tapete u dnevnom boravku

Tapete su kraljice zidova već neko vrijeme , a za to je ponajviše zaslužan veliki povratak retra iz 70-ih, kao i viktorijanskog stila uređenja. Inspirirajte se našim prijedlozima, ali prije kupnje dobro je i usvojiti nekoliko savjeta…

 

Jedan od povoljnijih načina makeovera dnevnog boravka svakako su tapete. Raspon cijena u našim trgovinama doista je velik, tako da svatko tko poželi, može nabaviti tapetu prema svome džepu. I ako je cijena visoka, možete si priuštiti staviti tapetu samo na dio zida, jer će i to biti dovoljno da vaš dnevni boravak bude osvježen.  Ova vrsta dekoracije doista je estetski učinkovita, ali i praktična jer godinama nećete morati dirati taj zid, što sa bojanim zidom nije slučaj.

 

Platnene, plastificirane, samoljepove… tapete

Današnje tržište tapeta doista je bogato i možete na njemu naći širok raspon ne samo po cijenama, nego i uzorcima, teksturama i materijalima. Osim papirnatih, možete birati i platnene, plastificirane, interaktivne, samoljepive, foto pa čak i perive tapete. Novi hit su tapete koje oponašaju neke materijale – mramor, drvo, beton, ciglu… Sve to oplemenit će vaš prostor.

 

Savjeti Mirjane Mikulec

Dizajnerica Mirjana Mikulec voli svojim klijentima predložiti tapete kao dobrodošao detalj na zidovima dnevnog boravka no pritom uvijek naglasi i kako je potreban oprez bi odabiru.

‘Boje zida ili uzorak tapete najčešće biraju prema namještaju koji je već u interijeru. Najbolje bi bilo da se o tome razmišlja paralelno. Kod tapete je najbolje ograničiti se na jedan zid i ne kombinirati više tapeta s različitim uzorcima. Kada odabirete uzorke, imajte na umu da one nemaju isti učinak u svakom boravku. Ono što nam se vizualno čini lijepim ili pak savršeno pristaje na zidu dnevnog boravka koji smo vidjeli kod susjeda ili u nekom žurnalu ne znači da će isto funkcionirati i u našem domu. Tapeta na maloj plohi ne funkcionira isto kao i na velikoj. Zato je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom i u prodajni centar svakako donijeti fotografije boravka kako biste bolje odabrali’, savjetuje dizajnerica.