Proljetni makeover dnevnog boravka za svačiji džep

Topli i sunčani dani su pred nama, a to najčešće znači i da je vrijeme za veće ili manje promjene u našim stanovima. Jedna od prostorija koja mnogima prvo padne na um pri pomisli na promjene u domu svakako je dnevni boravak.

Ova središnja društvena prostorija svakog stana ili kuće ujedno je i najjednostavnija kada su u pitanju promjene, neovisno o budžetu kojim raspolažete. Za dašak proljeća u domu dovoljno je da se riješite zimskih stvari, razmaknete zavjese i pustite proljeće u svoj dom. Dodate li tome još i pokoju prigodnu dekoraciju, novi sloj boje na starom komadu namještaja ili jednostavno napravite novi raspored u prostoriji, proljetni look je zajamčen.
Planirate li ipak uložiti koju kunu u novo lice dnevnog boravka, u nastavku pročitajte prijedloge i ideje za svaki džep.

 

do 1000 kuna

Ako ne želite potrošiti puno novca, a ipak ste željni promjene, najbolje je da počnete s onime za što ne morate izdvojiti niti kune. Imate li u dnevnom boravku pregršt stvari koje se ondje naprosto gomilaju – a svi imamo takav kutak u domu – riješite ih se. To vrijedi općenito za nered, stvari koje čuvate bez opravdanog razloga, pretrpane police, kao i druge stvari koje dnevni boravak čine pravim malim skladištem. Drugo, u većini dnevnih boravaka moguće je promijeniti raspored namještaja. Ovisno o poziciji prozora, vrata i drugih elemenata, nastojte rasporediti namještaj na drugi način. Zamijenite mjesto trosjeda i taburea ili premjestite ukrase iz spavaće sobe u dnevnu.

Kada ste osigurali ove preduvjete, možete se baciti u potragu za novim namještajem i ukrasima. Jedna od najboljih stvari koje možete odabrati je novi stolić za dnevni boravak. Uskladite ga s bojama koje već prevladavaju u dnevnom boravku ili budite hrabri i odaberite neku otkačenu boju. Imate li mali dnevni boravak birajte namještaj malih dimenzija ili sa skrivenim skladišnim prostorom. Ostatak budžeta rasporedite na male, ali itekako važne faktore atmosfere – detalje. Nova slika na zidu, mirisna svijeća i ukrasni jastučić bit će odličan odabir.

Ukrasni jastučić, Lesnina, 179 kn

Dekorativni panel, Lesnina, 149 kn

Dekorativni natpis, Lesnina, 39,90 kn

Pomoćni stolić sa spremištem, Lesnina, 599 kn

5 Mirisna svijeća u limenci, Lesnina, 29,90 kn

ukupno: 996.80 kn

do 5000 kuna

Imate li ipak nešto veći budžet na raspolaganju, predlažemo da, osim u detalje i ukrase koji će svakako vizualno podići prostor, investirate i u pokoji osnovni komad namještaja. Nova fotelja jedan je od najboljih investicija s ovakvim budžetom. Imate li u stanu već dovoljno živahnih i različitih boja, odaberite nježnu, neutralnu nijansu ili prilagodljivu sivu. S druge strane, nedostaje li vašem dnevnom boravku boje i života, zašto ne biste odabrali neku živahnu, veselu boju ili zanimljiv uzorak? Svakako nemojte zaobići ni novi tepih. Posebno su popularni oni s geometrijskim motivima ili pak pleteni. Za one hrabre, predlažemo kravlju kožu u potpuno neočekivanim bojama poput – zelene.

Ipak, s obzirom da je riječ o doista upečatljivom komadu, pripazite da ne pretjerate. Za one koji ipak vole igrati na sigurno, pastelna ili bež nijansa bit će sasvim dobar odabir, osobito ako tepih ima vodljivu strukturu, što će prostoru dati toplinu.

1 Fotelja, Lesnina, 1923 kn

2 Tkani tepih, Lesnina, 799 kn

3 Zidni sat, Lesnina, 449 kn

4 Vaza, Lesnina, 99,90 kn

5 Klub stolić, Lesnina, 799 kn

ukupno: 4069 kn

10 000 kuna i više

Ovakav budžet dat će vam dovoljno slobode da u dnevnom boravku promijeniti puno toga, pa čak i kompletan namještaj. U tom slučaju razmislite o novom trosjedu. Imate li dnevni boravak malih dimenzija, odaberite dvosjed i iskombinirajte ga s foteljom i kakvom zanimljivom jednostavnom stolicom. To će biti puno bolji izbor od, primjerice, kutne garniture. Takvi veliki komadi namještaja puno su bolja opcija za dnevne boravke izdašne kvadrature.

Osim trosjeda, nabavite i kakvu zanimljivu stolicu ili fotelju i tabure. Kako biste zaokružili cjelinu, svakako odaberite dobar tepih. Imajte na umu da, investirate li u kvalitetu, tepih će dobro izgledati godinama, pa čak i još bolje. To vrijedi za one od prirodnih materijala poput vune. Ono što mnogi previde, čak i kada raspolažu većim budžetom je stvaranje ambijenta, a za to je prvenstveno zaslužna rasvjeta. Osim zanimljive primarne, svakako predlažem da razmislite i o onoj ambijentalnoj. Najbolji odabir bit će podna lampa, ali ni pokoja mirisna svijeća na stolu neće zakazati.

1 Viseća svjetiljka, Lesnina, 349 kn

2 Zelena stolica, Lesnina, 699 kn

3 Klub stolić, Lesnina, 1 269 kn

4 Ukrasni jastučić, Lesnina, 69,90 kn

5 Sivi trosjed, Lesnina, 3 999 kn

ukupno: 6 395,90 kn

Komentari