Razmještaj dnevnog boravka

Kod uređenje dnevnog boravka krenite od funkcionalnog grupiranja namještaja – ako će se dio dnevnog boravka koristiti, osim za odmor i gledanje TV-a, i kao radna soba, blagovaonica ili biblioteka, potrebno je točno odrediti mjesto za svaku pojedinu funkcionalnu cjelinu. Nije loše ljepljivom trakom na podu obilježiti prostor koji će biti potreban za svaku cjelinu.

Nakon toga izaberite jedan središnji element koji će upasti u oči pri samom ulasku. To može biti neka veća sofa, kamin, umjetnička slika, veći luster. Oko središnjeg elementa dobro je potom graditi’ ostatak sobe. Središnji element će sam po sebi već zadati daljnje smjernice u smislu linija, boja, atmosfere, stoga će značajno olakšati daljnje uređenje i opremanje dnevnog boravka.

Kao drugi korak predlažem razmatranje osnovnog stila uređenja i palete boja. Podsjećam da je dnevni boravak  zajedničko mjesto čitave obitelji. Vrlo je vjerojatno da će se ukusi razlikovati te da će svatko izaći sa svojim prijedlogom omiljenih boja i kombinacija različitih tonova.  U tom slučaju je dobro naći kompromis u vidu odabira neutralne, hladnije palete, koju se potom može oživjeti drugim bojama.
Napravite popis postojećeg namještaja koji biste željeli smjestiti u dnevni boravak, kao i popis ostalog namještaja koji nedostaje. Tek tada krenite u kupovinu!

img_1890x

Komode i ormari se smještaju uz sam zid, gdje će se najčešće naći i sofe. Ipak, danas je u trendu postavljanje sofa i u središnji dio soba, posebno ako je riječ o konceptu ,,open spacea”. Za razliku od komoda, ormara i sofa, fotelje i stolići se mogu puno ležernije rasporediti – primjerice, ukošena fotelja ili tabure unijet će dinamiku i toplinu, sugerirajući da je riječ o prostoru u kojem se često i rado boravi.

TV bi valjalo smjestiti uza zid u sjeni, kako ne bi dolazilo do iritirajućeg odsjaja prirodne svjetlosti. Ogledala se ne preporučaju staviti na zid/ove nasuprot sofa i fotelja, jer će odvlačiti pažnju.

Goct08_71_78_HR

Nikako se ne smije zaboraviti na razmak između namještaja, koji, ako se između hoda, ne bi smio biti manji od 70 cm. Istovremeno nemojte zaboraviti da bi sjedeći namještaj valjalo smjestiti dovoljno blizu da se može nesmetano družiti i voditi konverzacija. Stolić postavite tako da možete lako dohvatiti šalicu ili TV daljinski upravljač – iako postoje određena pravila o optimalnoj udaljenosti određenog namještaja, savjetujem da prije svega krenete od samih sebe i kako se vi osjećate. Ipak, ako ste sretnik s velikim dnevnom boravkom, predlažem da razmak između sofe i fotelja ne bude veći od 3 m, jer će otežati komunikaciju.

Ako dnevni boravak često služi za organiziranje partija, predlažem lagani namještaj kao i obavezno ostavljanje dovoljno prostora uz zidove gdje ćete ga smjestiti kako biste oslobodili središnji dio sobe za druženje ili ples.

Komentari