4 savjeta za novu sofu koja će se savršeno uklopiti u vaš dnevni boravak i životni stil

Kupnja nove sjedeće garniture nije baš jednostavan poduhvat, jer je izbor doista velik. Pored toga, riječ je o osnovnom komadu namještaja u dnevnom boravku, pa je zato dobra priprema i informiranost itekako poželjna.

 


Sjedeća garnitura – bilo da je riječ o dvosjedu, trosjedu ili kutnoj garnituru, osnovni je element svakog dnevnog boravka i njegovo središte. Pored toga, sjedeća garnitura ima veliki utjecaj na atmosferu i dnevnom boravku.

Stoga je prilikom odabira bitno dobro se pripremiti. No, prije svega bitno je znati da je ovo komad namještaja u koji se doista isplati ulagati, upravo zbog čestog korištenja kao i estetske uloge koju nosi.

U nastavku vam donosimo četiri zlatna savjeta koji će vam pomoći odabrati idealan model, koji će se savršeno uklopiti u vaš dnevni boravak i vaš životni stil.

Foto: Jason Donnely / Spruce

1. Idealne dimenzije sjedeće garniture

Kad prođete pokraj svih tih različitih sofa i kutnih garnitura u dućanu, čine se manjima nego kad ih smjestite u svoju dnevnu sobu. Zato je dobro izmjeriti dimenzije sobe i procijeniti koja nam je maksimalna širina i dužina. Volumen također igra veliku ulogu. Veliki jastuci, velika dubina sjedišta kao i naglašeni rukohvati doista nisu za male dnevne boravke jer će ih zaguštiti.

Ravnate se dakle svojim dimenzijama ali i dizajnom s obzirom na veličinu sobe. No, dobro je, kada vidite idealnu sofu ili garnituru, doći doma i ljepilom u traci označiti na podu koliko bi prostora doista zauzimala. Tada ćete dobiti bolju predodžbu funkcionira li sofa u prostoru.

Za veliki prostor preporučljivo je kupiti i veliku sofu ili kutnu garnituru, ali moguće su i dvije sofe, kombinacija dvosjeda i trosjeda.

Foto: Freepik

2. Boja i vrsta materijala

Sjedeću garnituru birate i prema načinu života – koliko vremena provodite u dnevnom boravku, primate li često goste, koliko je članova u kućanstvu, imate li djecu…

Jer, ako je više članova u domu ili ako imate djecu ili kućne ljubimce, velika je mogućnost da će biti izloženi habanju i mrljama.

Foto: Christopher Lee / Unsplash

Birajte manje osjetljive boje i tkanine te se raspitajte o materijalima koji ne upijaju tekućinu. Koža je svakako najotpornija, a nakon nje baršun i njegove imitacije.

Također, dobro je razmisliti i o navlakama koje se mogu skidati sa sofe i prati u perilici,

3D vizualizacija: Bellevue NZZ

3. Udobnost sjedeće garniture

Bitno je prikikom definiranja svojih potreba, razmisliti i o željama. Ako biste htjeli da vam je sofa ili kutna garnitura udobna jer se želite zavaliti u nju dok čitate svoju omiljenu knjigu ili gledate seriju, tada je prioritet udobnost. Birajte u tom slučaju dublju sofu s mekim jastucima.

Foto: Freepik

Dobro je uvijek isprobati komade koji vam se sviđaju i odgovaraju vašim potrebama. Tek kada sjedenete u nju, možete najbolje procijeniti je li ona za vas i vaše ukućane.

Također, ako biste ponekad željeli i ispružiti se posve na sofi, bitno je odabrati sofu s potrebnom dužinom. U ovom slučaju kutna garnitura je dobra opcija.

Foto: Eymeric Wilding Photography

4. Boja sofe

Šarena sofa ii neka intenzivna boja pravi je mamac za poglede i čini dnevni boravak privlačnim. No, brzo može dosaditi, pa to svakako imajte na umu. Ako odaberete model sa skidivim navlakama, tada to neće biti problem jer često te trgovine nude dodatne navlake a možete ih dati i šivati.

Foto: Freepik

Ako sofa koja vam se sviđa nema tu opciju, pogodnije je odabrati kauč u neutralnoj boji i onda se poigrati šarenim jastucima ili dekicama.

Foto: Habitus Living

 

Komentari