Planiranje dnevnog boravka

Uz spavaće sobe, dnevni boravci su prostorije doma u kojima provodimo najviše vremena. Oni su mjesta opuštanja, ali i zabave s ukućanima i gostima – to nisu skrovita mjesta predviđena za  izolaciju već mjesta za nezaboravne slobodne trenutke koje provodimo s odabranim, nama dragim ljudima za koje želimo da se u našem domu uvijek osjećaju ugodno i dobrodošlo.

Dobro isplaniran i uređen dnevni boravak zapravo je svojevrsna vizit-karta svakog stambenog prostora od kojeg bi trebalo početi planiranje uređenja i ostalih prostorija. Stoga savjetujem da se uređenju ovog središnjeg dijela svakog doma posveti posebna pažnja kakvu dnevni boravci, koji su obično i najveća prostorija u stanu, doista i zaslužuju.

IMG_6538

Kako bi se prostor dobro isplanirao, predlažem krenuti od nekoliko jednostavnih pitanja:

 1. koliko će osoba u njemu boraviti svaki dan,
 2. koliko osoba može sjesti na postojeći/planirani  sjedeći namještaj,
 3. pažljivo uzeti u obzir položaj i dimenzije vrata i prozora,
 4. koliko je udaljeno mjesto predviđeno za TV od sofe i fotelja,
 5. je li dnevni boravak predviđen i kao mjesto gdje će eventualno prespavati gosti (u tom slučaju je sofa na izvlačenje i dalje jedno od praktičnijih rješenja!),
 6. namjerava li se dio dnevnog boravka koristiti i kao radni prostor,
 7. borave  li u stanu mala djeca (što će utjecati na izbor materijala koji se lakše održavaju, ali i izbjegavanje oštrih rubova namještaja),
 8. koliki je razmak između namještaja, odnosno, je li ostavljeno dovoljno prostora za slobodno kretanje sobom.

Svi odgovori na ova pitanja su zapravo početak planiranja i pomoći će učiniti prve korake ka stvaranju lijepog i funkcionalnog dnevnog boravka.

2

Za dobro planiranje dnevnih boravaka važno je uzeti u obzir kvadraturu same sobe te, sukladno tome, veličinu  namještaja koji već posjedujemo i koji bismo rado u nju smjestili. Ponekad neće biti dovoljno mjesta da se uz sofu i stolić smjeste i dvije fotelje – u tom slučaju predlažem da radije smjestite samo jednu fotelju, kako bi se spriječila zagušenost prostora, dok će umjesto druge dobro doći manja, laganija stolica ili tabure.

U svakom prostoru gdje istovremeno boravi više osoba važno je predvidjeti načine na koje će se taj prostor održavati urednim i preglednim. Ovdje je važno početi od planiranja mjesta gdje će se smjestiti predmeti svakodnevne upotrebe, poput primjerice mobilnih telefona i njihovih punjača, deka za TV, i sl. Stolići za kavu koji su zapravo škrinje s poklopcima pokazat će se za tu svrhu vrlo praktičnim rješenjem, kao i veće ukrasne žardinjere.

dizajnesrki

Opći savjeti

 1. Idealan položaj/orijentacija dnevnog boravka je zapad ili jugozapad.
 2. Kao i u slučaju ostalih prostorija, dobro je nabaviti tlocrt koji će jasno pokazati mogućnosti smještanja određenih komada namještaja u prostor. Prije kupovine svakog komada namještaja predlažem da ga sami
 3. izmjerite ili zatražite već gotove specifikacije dimenzija.
  Svakako vodite računa o trenutnom položaju električnih utičnica, što će se vrlo vjerojatno morati mijenjati sukladno potrebama/izgledu nove sobe.
 4. Što jednostavnije – to bolje. Vizualno ujednačavanje prostora (stilsko i u smislu kolorita) učinit će sobu jedinstvenom, elegantnom cjelinom, a u kasnijim fazama prostor se može dodatno oplemeniti određenim elementima koji će dati konačan ,štih’.
 5. S obzirom da je dnevni boravak soba koju će dijeliti svi ukućani, svakako predlažem da se nitko ne isključuje iz procesa budućeg uređenja. Svaku ideju kao i savjete za funkcionalnije uređenje svakog ukućana dobro je prethodno zajednički prodiskutirati kako bi se u konačnici dobio uspješan  zajednički projekt.
Komentari