Dekori za zidove

Prazan zid može djelovati depresivno i otužno, ali za njegovo osvježenje nije potrebno puno truda i novca, već samo malo mašte i volje.

Pogledajte prvo u svoje stare stvari koje više ne koristite i razmislite kako biste ih mogli na najbolji način iskoristiti. Nedjeljni sajam antikviteta može svakako pomoći prilikom konačnoga odabira i dodatne inspiracije.

Naljepnice za zidove

Ovo je jedno od najefektnijih, a ujedno i jeftinijih rješenja. Velik izbor dezena i boja “sjest” će u svaki prostor, od dnevnih boravaka i dječjih soba, do hodnika i kuhinja. Apstraktne samoljepljive naljepnice idealne su za moderne prostore, kao i naljepnice u obliku tulipana ili nekoga drugog stiliziranog cvijeća. Za klasične prostore predlažemo samoljepljive bordure klasičnog uzorka koje se mogu postaviti uz gornje rubove zida (najbolje će izgledati ako se postavljaju uz stropove od 3 metra na više). U rustici će odgovarati samoljepljive bordure s primjerice uzorkom vinove loze ili lišća bršljana.

https://www.instagram.com/p/BPenAT1AceL/?tagged=wallsticker

Okviri za slike

Prazan zid dobit će na dinamici ako se na njega postave prazni starinski okviri za slike većih dimenzija. Ovakvo rješenje će svaki prostor učiniti zanimljivijim i nedvojbeno originalnim. Za što bolji efekt, predlažem da okvir bude u crnoj ili bijeloj varijanti, u što je moguće većem kontrastu s bojom zida. Kao drugu jednako efektnu varijantu predlažemo da u zlatne, kićene okvire (poput onih u kojima su naše bake držale goblene) postavite debelu svijetlu tkaninu (idealni je bogati tapecirung kakav se koristi za sofe i fotelje) s klasičnim zlatnim uzorkom (ovakvo rješenje posebno lijepo će izgledati u kombinaciji s tamno zelenim ili bordo crvenim zidovima, što će prostorijama “dati” na mističnosti).

Tkanine na zidu

“Presvlačenjem” jednog zida u jednobojnu, laganu svilenu tkaninu (tekstilne tapete) stvorit će se osjećaj otmjenosti dok će šarena varijanta stvoriti atmosferu životne radosti i pomalo “otkvačenosti” stanara kojima je toplina i “osobni pečat” interijeru na prvom mjestu. Za ovakva rješenja predlažem da se ne dodaju nikakvi detalji – od namještaja do dekorativnih elemenata, već da se posebna pažnja posveti rasvjeti. Idealne su malene halogene lampice koje će na ovakvim zidovima stvoriti dinamiku i jedan vrlo poseban odsjaj koji će oplemeniti svaki prostor.

Creazzioni 1

Tapeta od fotografije

Imate li posebno dragu fotografiju (idealne su starinske crno-bijele s motivima gradskih trgova ili mediteranskih riva), ona se može uvećati i od nje napraviti fototapeta. Ovakvo rješenje posebno je pogodno za kuhinje (ne će smetati ako neki od elemenata prekriva neki njezin dio), a ako je fototapeta s primjerice motivom velikih starinskih ulaznih vrata, dobro će se uklopiti na zid hodnika na suprotnoj strani ulaznim vratima.

Zidna polica

Umjesto uobičajenog načina zabijanja slika na zid, predlažemo razmatranje varijante da na dugu i ravnu zidnu policu uza zid prislonite jednu ili nekoliko umjetničkih slika. Alternativno, uz prazan zid će lijepo izgledati i rješenje da se uz njega postavi pravi slikarski štafelaj, na koji ćete smjestiti svoju omiljenu sliku.

https://www.instagram.com/p/BPdQCHQBw6M/?tagged=scandinaviandesign

Vješalice

Vješalice su obvezni komad namještaja u svakom prostoru. Iako većina ljudi ne pridaje posebnu važnost vješalici kao detalju u prostoru svi ih moramo imati, no nije ih uvijek lako uklopiti.
Samostojećim vješalicama mjesto je u kutu. U modernim prostorima dobro će izgledati aluminijske, jasnih i ravnih linija, a u rustikalnima i klasičnima drvene ili od tamnog kovanog željeza.

Zidne vješalice mogu biti obične kukice ili pak kombinacije sa staklom i ogledalima. One su najbolje za uske hodnike, dječje sobe i kupaonice, općenito za sve manje prostore. Svakako izaberite neke maštovitoga dizajna, koje će ujedno biti i dekorativan element u prostoru.

Osim raznih varijanti zidnih vješalica, komode s ugrađenim vješalicama također su vrlo dobro rješenje za prostore srednjih i većih dimenzija. Prednost komoda s vješalicama u hodniku je i to što se na nju mogu odložiti i različiti drugi predmeti.

Vješalice mogu biti i poput pravih umjetničkih instalacija. Iako su takve vješalice u pravilu skuplje, one mogu postati središnji dio prostorije i učiniti je jedinstvenom.

Komentari