Plava je najkorištenija boja u spavaćoj sobi. Evo i zašto!

Plava boja povezuje se s mirom i spokojem, što je čini idealnom za spavaću sobu. Pronašli smo najzanimljivije primjere kako možete koristiti nijanse plave u različitim stilovima i površinama spavaće sobe.

 


Plava boja poželjna je u svim prostorijama doma i spada u red najpopularnijih. Odabiremo je za dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu, spavaću i dječju sobu, a rado je viđena i u hodniku. I stavljamo je na sve površine – od zidova i podova, preko velikih i malih komada namještaja pa sve do sanitarija i detalja.

Foto: Projekt Cynthia Wang & Jamie Bush

U čemu je tajna plave boje?

Psiholozi to objašnjavaju povoljnim učinkom ove boje na naše emocije i raspoloženje. Plava donosi atmosferu mira i spokoja te djeluje opuštajuće u interijeru. Istovremeno, djeluje profinjeno pa čak i luksuzno, što će naravno ovisiti o stilu, materijalima i teksturama koji su u prostoru.

Može se prilagoditi svim stilovima i ukusima što je čini sveprisutnom. Usto, sve njezine nijanse, pa čak i one nasvjetlije, pastelne i sivo-plave, prilično su zahvalne za održavanje – nisu pretjerano osjetljive. Stoga se mnogi odlučuju na tapecirane stolice i krevete, sofe i ormare u ovoj boji. I naravno, tepihe.

Foto: Mikhail Rosada Design

Plava boja: jedna od najkorištenijih u spavaćoj sobi

Zbog ove glavne karakteristike vezane za mir, plava boja je jedna od najkorištenijih u uređenju spavaće sobe. Ne samo da nas smiruje, nego i podsjeća na nebo, more i odmor te stvara osjećaj svježine.

Plava ima puno nijansi kojima se mogu postići različiti vizualni efekti. Primjerice, soba uređena u svijetlo plavoj izgledat će veća, dok će tamne, duboke nijanse, naprotiv, vizualno smanjiti prostor, ali će time donijeti i dozu intime i privatnosti. Tamna boja u velikoj spavaćoj sobi prostor će učiniti ugodnijim.

Foto: Natalya Chibiryak, Andrey Prokhorov

Ako ne znate koju boju odabrati i kako plavu unijeti u interijer, pogledajte ideje koje smo pronašli. A prije toga evo i savjeta kako plavu kombinirati s drugim bojama.

Foto: Studio El Born

Plava u kombinaciji s drugim bojama

Plava je vrlo svestrana boja i gotovo da ne postoji neka druga boja koja ne bi funkcionirala u kombinaciji s njom. Stoga se može smatrati osnovnom i univerzalnom bojom. Bez obzira koju nijansu odabrali: pastelnu, azurnu, nebesko plavu, kraljevsko plavu ili dramatičnu duboku tamnoplavu – pristajat će gotovo svakom interijeru i dobro će se slagati s drugim bojama.

Foto: Anna Vasilyeva Design

Najčešća opcija, koja je postala već klasik je plava + bijela. Imajte u vidu da će se namještaj svijetle boje lijepo isticati na pozadini ultramarinskih, azurnih ili plavih zidova. Zbog svoje svestranosti, plava je izvrsna i za total look – tehniku ​​koja uključuje korištenje jedne boje. Dakle, u ovom slučaju samo plave, ali u nekoliko nijansi.

Foto: MyDecor
Komentari