LIJEP DNEVNI BORAVAK: tajna je u dobrom rasporedu i pravim dimenzijama namještaja

Iako ste nabavili sve željene komade, dodali detalje, uskladili boje i uzorke, primjećujete da vaš dnevni boravak ne ostavlja dobar dojam? Moguće je da ste pogriješili u rasporedu elemenata…

 

 


Dnevni boravak ste namjestili, no nešto ipak ne štima i čini vam se neskladno? Ovaj osjećaj nezadovoljstva nerijetko se krije u pogrešnim rasporedu elemenata koji je utjecao na sklad i funkcionalnost. Ovaj problem ne događa samo u malim dnevnim boravcima ili onim koji su imali ograničen budžet u uređenju.

Stoga vrijedi napraviti malu inventuru u omiljenoj prostoriji svoga doma i razmisliti jesu li svi komadi namještaja baš tamo gdje bi trebali biti?

Foto: Ikea

Pomno planirajte jer neke stvari se ne mogu naknadno popraviti

Nekoliko centimetara oslobođenog prostora i nove pozicije nekih elemenata doista mogu puno toga promijeniti. No, morate biti svjesni da neke stvari nećete moći naknadno promijeniti jer to jednostavno neće biti izvedivo. Stoga je vrlo bitno informirati se o pravilnom razmještaju i pravim dimenzijama prije nego krenete u (pre)uređenje dnevnog boravka te stvoriti jasan plan rasporeda.

Tako će omiljena prostorija u domu biti funkcionalnija, bit će olakšano kretanje i komunikacija u prostoru, osjećat ćete se ugodnije, a prostor će odisati većim skladom.

Foto: Idea By Mag

Prave dimenzije namještaja

U planiranju nabavke namještaja razmislite o dimenzijama namještaja jer one  donose praktične i stilske benefite. No, nisu problem samo preveliki komadi namještaja koji zagušuju prostor i onemogućuju slobodno kretanje njime. U velikim dnevnim boravcima male dimenzije namještaja također stvaraju nesklad te sve izgleda nedovršeno.

Foto: Craftberry Bush

Mali i veliki dnevni boravci

U malom boravku izbjegavajte namještaj velikog volumena i naglašenih linija te se bazirajte na osnovnim elementima. Veći dnevni prostor možete ispuniti većim komadima namještaja te razmislite o kombinaciji trosjeda i dvosjeda umjesto kutne garniture kao i dodavanju jednu ili dvije fotelje. Ovakav prostor dopušta i set klub stolića, pomoćne stoliće, kao i više komoda te regal.

Foto: Domino

Proporcije namještaja u dnevnom boravku

Pripazite i na proporcije namještaja unutar prostora – glomazna fotelja ili klub stolić može potpuno zasjeniti malu sofu ili kutnu garnituru. U malim boravcima poželjno je smještanje namještaja uza zid jer se tako dobije osjećaj veće prostranosti.

Maksimalno iskoristite zidove – za police, tv ali i dekoracije. No, imajte u vidu da će regal do stropa vizualno smanjiti prostor pa ga izbjegavajte kao i gomilanje stvari oko prozora koje će smanjiti dotok prirodnog svjetla.

InDIzajn / Foto: Saša Lisjak

Sjedeća garnitura i stolić

U velikim dnevnim boravcima sjedeću garnituru i stoliće pomaknite prema središnjem dijelu prostorije jer se tako dobiva dojam punine. Iza njih stvorite dovoljno mjesta da ubacite komodu ili regal koji će biti uza zid.

Foto: Mon Concept Habitation

TRI DODATNA SAVJETA:

1. Televiziju nikad ne postavljajte nasuprot prirodnom svjetlu, jer će odsjaj prozora i sunca smetati uživanju u vašim omiljenim programima. Sjedeća garnitura s koje gledamo tv trebala bi biti tako pozicionirana da neometano gledamo u pravcu ekrana. Udaljenost ova dva elementa će ovisiti o veličini tv ekrana.

Foto: Lampa Studio Design

2. Klub stolić trebao bi biti udaljen od sjedeće garniture oko 45 centimetara, što ostavlja dovoljno prostora za noge, a stol nam kao i sadržaji na njemu ostaje dostupan. A ako je vaša sofa smještena uza zid, ostavite razmak najmanje 10 centimetara jer će se tako poboljšati protok svjetla i zraka.

FOTO: SAS STUDIO

3. Ako je boravak dovoljno velik, razmislite o dvije sofe umjesto velikoj kutnoj garnituri. Ako su sofe jedna preko puta druge, širina sobe bi trebala biti oko 4 metra.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

 

 

 

 

Komentari