Top savjeti poznate tv dizajnerice za interijer uređen bez mane

Američka dizajnerica Joanna Gaines svojim prekrasnim i jednostavnim idejama inspirira mnoge ljubitelje dizajna, a zahvaljujući njezinoj tv emisiji mnogi gledatelji su upravo to i postali. Stoga vrijedi poslušati njezine savjete i trikove o tome kako što bolje urediti svoj životni prostor

 

 


U svemu što radimo, pa premda bila riječ o hobiju, dobro je učiti od stručnjaka, a naročito kada je u pitanju Joanna Gaines, zvijezda američke TV reality postaje HGTV, na kojoj sa suprugom Chipom vodi autorski projekt Fixer Upper, u kojoj se bave preuređenjima domova uz ograničen budžet od 30 tisuća dolara. Ali, taj budžet moraju imati spremni vlasnici interijera jer nije riječ o nagradnom makeoveru…

Njezine emisije izvor su vrijednih informacija i inspiracija mnogima, baš kao i ‘InDizajn s Mirjanom Mikulec’, jedine domaće emisije koja se bavi svijetom interijera.

Joanna u svojim emisijama, kao i knjizi koju je objavila iznosi mnoge savjete, a mi vam donosimo neke od njih. Vjerujemo da će vam biti od koristi….

Foto: HGTV

Ne bježite od miješanja stilova

Joanna voli interijere s dozom rustike i romantike te preferira prirodne materijale, ali vlasnicima uvijek prepušta da sami odaberu ono što im se najviše sviđa. Upravo zato je cijene gledatelji jer su stekli dojam da Joanna zna osluškivati svoje klijente u njihovim željama, sklonostima, potrebama… Pored toga, njezini interijeri su životni, a to je iznimno bitno.

Ono što voli uvijek predložiti vlasnicima jest kombiniranje stilova, jer je ono uvijek zanimljivije od slijepog držanja samo jednog stila.  ‘Ne morate inzistirati na isključivo jednom stilu kako biste postigli povezanost i usklađenost’, smatra Joanna.

 

Foto: HGTV

Neka vaš životni prostor govori o vama

Imate fotografije iz djetinjstva koje pokazuju kako ste bili bucmasti ili skromno odjeveni, živjeli na selu…? Ili uspomenu koju ste kupili na ljetovanju, ali je više kičasta nego lijepa? Svakako nema razloga da ih ne izložite zbog toga, a umjesto njih onda stavite neke fotografije ili ukrase koji za vas možda nemaju takvo značenje. Isto tako, neka i odabir boja, materijala, namještaja odražava vas, uz osluškivanje stručnjaka.

Foto: HGTV

‘Kada je riječ o dizajnu, nemojte nikada žrtvovati svoju prošlost, način života, osobnost i potrebe nauštrb stila. Dom je vrlo osobna priča i neka tako i ostane. Tamo se želimo osjećati dobro, voljeno, sigurno, okruženi sitnicama koje nam nešto znače. Osmišljavanje prostora koji govori o vlasniku je poanta uređenja interijera’, direktna je Joanna dodajući kako svako prostor treba biti personaliziran, a prije svega ćete to postići osobnim sitnicama – uspomenama iz djetinjstva, s putovanja, obiteljskim nasljedstvom u obliku komode, pribora za jelo ili slično, omiljenim vintage komadom koji ste kupili na sajmu antikviteta ili buvljaku….

 

Foto: HGTV

Koristite neočekivane materijale i antikne komade

Instalirajte drvene ili cementne ploče umjesto uobičajenog mramora ili granita za radnu ploču svoga umivaonika i vaša kupaonica će doista biti originalna. Isto tako, dobro je u interijeru uvijek imati neki antikni komad, ma koliko zazirali od dizajna koji nije suvremen ili u trendu. ‘Jedan od mojih omiljenih dijelova uređenja jest trenutak kada mogu u interijer unijeti neki antikni komad – stolac, stol, fotelju, tabure, komodu, ogledalo, zdjelu, kutiju za nakit i tako im dati novi život i neku novu priču’, ističe Joanna.

 

Foto: HGTV

 

Foto: HGTV

Kombinirajte različite metale

Zamijenite svoje standardne kromirane ručke ili dijelove na namještaju s mjedenim ili bakrenim kako biste napravili ne samo povoljan makeover, nego i podigli prostor na višu stilsku razinu. Isto tako, ne libite se kombinirati različite vrste metala….

Foto: HGTV

Siva funkcionira u svakom prostoru

‘Smatram da je siva prekrasan izbor za bilo koji prostor. Siva donosi smirenost, nježnost, ali i toplinu, a istovremeno svojom neutralnošću balansira prostor. Zato je idealna za krupne komade namještaja ili kao podloga’, kaže dizajnerica. Isto tako, kada odabirete boju kojom ćete obnoviti zidove ili stari namještaj, dobro je ispitati kako boja funkcionira u prostoru.

 

Foto: HGTV

Otvorene police su uvijek dobra ideja

Otvorene police je savršen odabir za bilo koji prostor – bilo da je riječ o kuhinji, kućnom uredu ili hodniku. On je sitnija alternativa komodi, a pruža skladišni prostor, funkcionalnost i šarm. Također, otvorene police savršeno iskorištavaju niše u prostoru….

Foto: HGTV

Svježe cvijeće sve učini drugačijim

Prije nego što predstavi finalni rezultat uređenja klijentima, Joanna uvijek ispuni prostor dragocjenim detaljima u vidu svježeg cvijeća, u tegli ili rezanog. Isto vrijedi i za naše domove – i to ne samo kada primamo goste ili slavimo neki važan datum. Dakle, svježeg cvijeća uvijek treba biti u domu….

Foto: HGTV

Foto: HGTV

Foto: HGTV
Komentari