Deset osnovnih smjernica dobrog dizajna za svaki prostor i stil uređenja

Svaki stan ili kuća trebao bi biti odraz karaktera vlasnika. Dok nekima to polazi za rukom kao od šale, drugi ipak nailaze na poteškoće u stvaranju doma po njihovoj mjeri. Neovsino o tome spadate li među prve ili pak one potonje, postoje fundamentalne smjernice koje će vam zasigurno olakšati stvaranje skladnog, lijepog i funkcionalnog doma koji odgovara vašoj osobnosti i životnim potrebama.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

1. Odredite središnje mjesto u prostoriji

Odredite mjesto u prostoriji koje će poslužiti kao fokalna točka interijera – to može biti kakvo ulje na platnu, kamin ili pak trosjed ako je riječ o dnevnom boravku, dok će u slučaju spavaće sobe odlično poslužiti uzglavlje kreveta. Razmišljajte o centralnom mjestu kao o dijelu interijera koji ćete prvo uočiti kada uđete u prostoriju. Ako nemate tu točku već u početku, možete je napraviti sami – obojite jedan zid u drugu boju, smjestite trosjed uz taj zid te dodajte stolić i upečatljiv tepih.

Oko tog mjesta u prostoriji jednostavno nastavite “graditi” ostatak interijera. Tako će interijer djelovati smislenije i povezanije, a vama istovremeno olakšati posao.

Honey Bee Interiors
Honey Bee Interiors

2. Slijedite osnovne linije prostorije i iskoristite ih

Linije, baš kao i krivulje u domu su posvuda – zidovi, strop, pod, pa čak i stepenice svakako bitno utječu na percepciju interijera. Vodoravne linije vizualno prošire prostor, stvaraju toplu i udobnu atmosferu, ali istovremeno strop čine nižim. Imate li usku prostoriju s visokim stropom, vodoravne će linije biti puno pogodak, no u širokoj bi sobi mogle biti totalni promašaj. S druge strane, vodoravne će linije vizualno suziti prostor i strop učiniti optički višim.

Alternativno, dijagonale u prostoru stvaraju dozu energičnosti i dinamike dok će  krivine i nepravilni oblici vizualno omekšati prostor i ublažiti dojam ravnih, strogih linija.

Projekt: Meero
Projekt: Meero
projekt: frenchstef Interior Design
projekt: frenchstef Interior Design

3. Nijansirajte boje

Bilo da ste ljubitelj intenzivnijih boja ili pak neutralnijeg spektra, odaberite one boje koje vas čine sretnim i uz koje se dobro osjećate. Koristite nekoliko različitih nijansi iste boje u cijeloj prostoriji kako biste stvorili zanimljiv i smislen prostor.

Dizajn: Pavel Vetrov
Dizajn: Pavel Vetrov
Projekt: Stephane Chamard
Projekt: Stephane Chamard

4. Birajte namještaj imajući na umu funkcionalnost

Kada odredite namjenu prostorije, moći ćete pravilno odabrati komade namještaja koji će toj svrsi i služiti. Tako ćete i lakše pronaći funkcionalne komade koji odgovaraju željenom stilu uređenja. Pritom imajte na umu i proporcije – izbjegavajte glomazne i krupne, kao i premale komade namještaja. Također, izbjegavajte komade namještaja koji ne pašu uz ostatak, ma koliko vam se sviđali.

Foto: Nina Holst
Foto: Nina Holst

5. “Gradite” rasvjetu slojevito

Uz onu primarnu i funkcionalnu koju osiguravaju prozori i centralna rasvjetna tijela, važno je prostor upotpuniti i pokojom stolnom lampom, LED rasvjetnim trakama, svijećom ili samostojećom svjetiljkom. One će stvoriti udoban i topao ambijent te djelovati dekorativno.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

6. Ne zaboravite pravilo nepravilnih brojeva

Kada su u pitanju interijeri, ljudskom oku gode objekti grupiraniu nepravilne brojeve. To osobito dolazi do izražaja u kupaonicama i prilikom grupiranja dekoracija u prostoru. T ne znači da morate birati iste elemente, upravo suprotno – na primjer, odaberite tri potpuno različita dekorativna jastučića ili pak dva ista, jednostavna iskombinirajte s trećim, upečatljivim. Važno je samo da zajedno funkcioniraju kao smislena cjelina.

http://www.alvhemmakleri.se/
Foto: Fredrik J Karlsson

7. Grupirajte umjetnine ili kolekcije

Ulja na platnu, uokvirene fotografije ili pak kakvi posteri dobordošao su način kako oplemeniti zidove, no u tom slučaju radije ih smjestite na jedno mjesto. Odaberite jedan zid na kojem ćete pokazati zavidnu kolekciju slika ili dragih fotografija bliskih osoba.

Dizajn: Perfect Design
Dizajn: Perfect Design

8. Imajte na umu raznolikost tekstura i uzoraka

Prilikom dekoriranja ili opremanja prostora, uvijek je korisno odmaknuti se nekoliko koraka i promotriti prostoriju – ima li u prostoru previše glatkih površina? Ili pak prostor djeluje ptetrpano zbog previše sličnih tkanina? Razigrajte prostor koristeći i stvarajući kontraste – uz glatku kožu koristite kakvu vunenu ili čupavu tkaninu. Hladnom i ravnom staklu “suprotstavite” prirodan, nepravilan oblik drva.

Dizajn: Angelina Aleksejeva
Dizajn: Angelina Aleksejeva

9. Manje je više

Ne pokušavajte silom ispuniti sav prostor izbjegavajući prazne dijelove. Često je upravo prazan dio prostora ono što stvara ravnotežu i “prozračnost”. Ujedno, želite li istaknuti neki dio prostora, to ćete najbolje postići tako da u tom dijelu sobe ne smještate ništa drugo.

Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör
Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör

10. Stovrite ravnotežu

Samo uravnotežen prostor djeluje lijepo, smisleno i stylish. Tri su načina kako to postići. Prvi je svima dobro poznata simetričnost koja podrazumijeva raspored takav da se pojedini elementi ponavljaju na dvije strane. Drugi je način asimetrija koja spaja različitosti u skladan spoj. Treći je pak način stvarane radijalne ravnoteže, odnosno raspoređivanje svih elemenata oko jednog središnjeg.

Foto: Maxwell Tielman
Foto: Maxwell Tielman
Via: Houzz
Via: Houzz

 

Komentari