BRZO, POVOLJNO I EFEKTNO: 6 prijedloga za proljetni makeover spavaće sobe

Htjeli biste nešto promijeniti u svojoj spavaćoj sobi, ali bez angažmana majstora i velikih radova i izdataka? Donosimo šest jednostavnih, no vrlo efektnih ideja kako to možete učiniti već ovaj vikend!

 

 

 

Vaš prostor, pa tako i spavaća soba, izgledat će drugačije već uz male intervencije u prostoru. A upravo je to recept koji dizajneri često preporučuju kada želite prmijeniti nešto u prostoru, ali bez intervencije majstora, novih komada namještaja i velikih izdataka.

Kako je proljeće pred vratima, a obično je to doba kada nam je želja za promjenama i osvježenjem životnog prostora veća nego inače, pronašli smo šest vrlo jednostavnih i povoljnih prijedloga kako vrlo brzo možete napraviti makeover svoje spavaće sobe!

Foto: Bjufors

 


1. POSPREMANJE

Iako se možda tako ne čini, već ste čišćenjem spavaće sobe puno napravili i to ne samo u smislu higijene i organizacije nego i stila i atmosfere. Svaki makeover, a naročito onaj sezonski ionako uvijek uključuje temeljitije čišćenje tako da je najbolje krenuti od njega. Efekt će biti potpun ako se riješite stvari koje više ne koristite (uključujući i detalje i dekoracije koje vam samo smetaju ili se ne uklapaju u prostor).

Foto: El Mueble

Oslobađanjem od nepotrebnih stvari, sa svježe opranim zavjesama i prozorima soba će doista izgledati drugačije a vi ćete se bolje osjećati kada je sve uredno i organizirano! Nakon toga stvorit će potreban prostor za neku novu ideju!

Foto: ElMueble

2. UMJETNINE

Spavaća soba rijetko je mjesto gdje stavljamo umjetnine. Obično na zidovima imamo obiteljske fotografije i to je otprilike sve. Pored obiteljskih fotografija, razmislite o umjetničkim slikama, fotografijama i crtežima. Isto tako, ako imate mjesta na policu, prozorsku klupicu ili noćni ormarić stavite neku skulpturu ili zdjelu koja ima umjetničku vrijednost. Prostor će dobiti više ‘dizajnerskog toucha’ i orginalnosti.

Foto: Real Estate

Pristupačnije verzije su uokvirivanje postera odnosno reprodukcija poznatih umjetničkih djela ili čak izrezaka iz magazina (modne revije, zanimljivi motivi prirode, fotografije ljudskog tijela…)

Foto: One Kin Design

3. NOVA POSTELJINA ili PREKRIVAČ

Krevet je središte svake spavaće sobe. Prilikom ulaska on je prvo što primijećujemo. Stoga je dobro unijeti neke promjene u ovom dijelu sobe – nabaviti novi prekrivač ili posteljinu. Nova boja ili uzorak kao i svježina koju unose novi komadi bit će itekako primijećena i soba će izgledati kao neki drugi prostor.

 

Posteljina Baronet s potpisom Mirjane Mikulec / Foto: Mario Poje

A do novih komada za krevet možete doći i iz ugodnosti svoga doma, uz svega nekoliko klikova na računalu ili mobitelu. Mirjana Mikulec na svome web shopu nudi bijelu posteljinu Baronet od damasta, materijala poznatog po svojoj kvaliteti i dugovječnosti.

 

Posteljina Baronet s potpisom Mirjane Mikulec / Foto: Mario Poje

 


4. UNESITE NAPOKON UKRASNE JASTUKE

Ukrasni jastuci su moćan detalja u svakom prostoru, pa tako i spavaćoj sobi. No, tamo ih vrlo rijetko viđamo, jer nam se čini nepraktičnim svaku ih večer skidati s kreveta, i svako jutro vraćati natrag. No, prenesite jastuke iz dnevnog boravka u spavaću sobi i vidjeti ćete učinak nakon kojega ćete poželjeti da vaša spavaonica ima svoje jastuke. Najbolje je nabaviti jastuke različitih oblika te modele kojima se navlaka skida, tako da možete svake sezone mijenjati njihov izgled.

 

Foto: David Giles

5. BILJKE

Unošenje nekoliko biljaka doslovno će udahnuti život spavaćoj sobi! Isto vrijedi i za svježe rezano cvijeeće u vazi. Ako mislite da će vam smetati intenzivan miris rezanog cvijeća, razmislite o opciji zelenih grana, bez cvijeća s laticama. Primjerice, monstere, eukaliptusa ili bambusa.

 

Foto: Norsu Interiors

 

Foto: ElMueble

6. NOVI NOĆNI ORMARIĆ

Ponekad godinama koristimo spavaću sobu a da ona nije do kraja namještena. Naročito nam nedostaju detalji te mali komadi namještaja poput noćnog ormarića. Njega možete napraviti vrlo jednostavno tako da upotrijebite stari stolac koji ćete prehtodno obojati, stari pomoćni stolić, hrpu magazina koje ćete uvezati remenom ili primjerice koristeći staru drvenu kašetu.

 

Foto: Gina Everett Design

 

 

Komentari