Otkrivamo četiri najčešće greške koje činimo pri odabiru boja za zidove

Prije nego li odete po nabavku željene boje za zidove, bilo bi dobro imati na umu nekoliko činjenica o kojima ustvari ne razmišljate prilikom odabira… Ovako će neočekivani faktori biti svedeni na minimum, a vi ćete imati nijansu o kojoj ste sanjali

 

 


1. DRUGAČIJA NIJANSA OD ŽELJENE

Vjerujemo da vam se barem jednom u životu dogodilo da je boja koja je osvanula na zidovima vašega doma nakon bojanja bila posve drugačija od one koju ste zamišljali. Problem se često krije upravo u tome što boja uvijek izgleda drugačije na uzorcima ili ilustraciji prostora nego na vašem zidu nakon što se posušila.

Stoga je dobro prije bojanja staviti mali uzorak na zid da vidite kako djeluje u konkretnoj prostoriji ili pak gledati uzorak tijekom jutarnjeg svjetla. Također, boja nije ista tijekom dana ili navečer, kada uključite rasvjetu. Vrste i pozicioniranje rasvjete također će uvelike utjecati na boju zidova.

Foto: Bjurfors

Problem može nastupiti i zbog podloge na koju ste nanosili boju, naročito ako je ona bila tamnija – nije jednostavno od tamnoplave s tek dva premaza, bez temeljne boje, doći do neke svijetle nijanse.

 

Foto: Ideal Home

2. BOJIMO SE KONTRASTA I POIGRAVANJA

Često se bojimo eksperimentirati s bojama u prostoru, pa tako i onoj na zidovima. Iz straha da nam prostorija ne izgleda previše upadljivo, biramo maksimalno dvije nijanse pa se lako dogodi da su krupniji komadi namještaja iste nijanse kao i zidovi. No, tako će namještaj manje doći do izražaja i stopit će se s pozadinom.

Foto: Maksim Maksimov

Kontrast je u tom smislu uvijek dobar i ne treba ga se bojati. Iznimka je jedino ako imate interijer u bijelim nijansama. Tada dinamiku postignite upečatljivim detaljima ili tapetom u drugoj boji ili pak s uzorkom na jednom dijelu zida.

Foto: Benoit Diacre

Također, savjetuju dizajneri, ne birajte boju zidova prije nego izaberete namještaj jer je jednostavnije obrnuto. Lakše vam je zamijeniti boju nego namještaj, zar ne?

 

Foto: Onechitecture

3. SVAKA SOBA IMA SVOJU KOLORISTIČKU PRIČU

Unatoč tome što smo svjesni da bi svaki interijer trebao biti stilski zaokružena cjelina, dogodi se da svaka prostorija u njemu priča neku svoju priču. To se počesto vidi i u odabiru boja. Naravno da je dopušteno da u stanu postoji nekoliko boja za zidovima, ali bi u svakom slučaju trebali nastojati da se bojama stvori stilska poveznica.

Foto: Nicole Gerulat/My Domaine

Naročito se to odnosi na otvorene, povezane prostore poput dnevne zone – kuhinja, blagovanje i boravak moraju biti usklađeni i bojom na zidovima. No, ako birate neku uočljiviju ili jarku boju (ružičastu, tamnoplavu, smeđu, crvenu, žutu…) dobro je da tu dominaciju i intenzitet razblažite nekom neutralnom nijansom jer će u suprotnom prostor biti zagušen.

 

Foto: Studio Geometrium

4. SNJEŽNO BIJELA KRIJE ZAMKU

Bojeći zidove, o stropovima previše ne razmišljamo nego ih jednostavno pobojamo u onu nijansu koja dominira zidovima. Ili, primjerice, u bijelu. No, tu se često može kriti zamka jer snježno bijela boja ima u sebi nijanse sive koje neće dobro izgledati na stropu, naročito nakon nekog vremena.

Foto: Studio Loco
Foto: Studio Loko

Dizajneri preporučuju da se u slučaju da želite bijelu, odlučite za neku nijansu prljavo bijele.

 

Foto: Meritxell Ribé Studio/Mauricio Fuertes
Komentari