ČIŠĆENJE NAKON BLAGDANA: top savjeti kako se riješiti mrlja od hrane i pića u domu

Mrlje u domu su nerijetka pojava nakon blagdanskih gozbi te ih je potrebno riješiti što brže, efikasnije i bezbolnije. U nastavku vam donosimo najbolje načine kako se riješiti različitih vrsta mrlja, bez potrebe za profesionalcima.

 

 

Svi uživamo u blagdanima i svemu što oni donose, no pospremanje je vjerojatno zadnja stavka na koju mislimo sve dok dani slavlja i druženja ne prođu. Čišćenje nakon ovakvih prigoda uvijek uključuje i uklanjanje mrlja nastalih od slatkih i slanih jela, voća, sokova, vina, kave… Kako bi se uspješno i na vrijeme riješili mrlja koje su “napale” vaš stolnjak, sofu ili tepih nudimo vam nekoliko prokušanih i brzih savjeta.

Prije svega, donosimo univerzalno sredstvo koje uklanja gotovo sve mrlje i koje je lako napraviti, stoga ga je uvijek dobro imati u pripremi. Riječ je o mješavini sastojaka koje imate već u svome domu. Promiješajte sastojke, nanesite sredstvo na umrljano mjesto, ostavite da djeluje nekoliko minuta te protrljajte krpom. Prijeđite po mrlji vlažnom krpom još nekoliko puta.

  • soda bikarbona
  • limunov sok
  • deterdžent za suđe
  • prašak za pranje rublja

 

Foto: Angel Renee / Pexels.com

 

MRLJE NA STOLNJAKU

Najčešće nezgode za vrijeme blagdanskog obroka događaju se za stolom. Proliveno crveno vino obično izaziva šok, no vrlo se lako riješiti takve mrlje. Sigurno već znate da se mrlje od crvenog vina, naravno, ako odmah reagirate, odlično skidaju bijelim vinom. Samo ga prospite preko mrlje i isperite hladnom vodom. Ako nemate bijelog vina, toplo mlijeko ima isti učinak.
Masne mrlje od hrane, kolača i umaka ćete očistiti tako što ćete zamašćena mjesta natopiti alkoholom, a zatim stolnjak oprati onako kako ga inače perete, u perilici rublja.
Mrlje od čokolade prvo sastružite nožem, a zatim stolnjak namočite u toplu vodu i dodajte malo izbjeljivača. Pustite da odstoji pa tek onda isperite toplom vodom.

 

Foto: Curated Interior

 

MRLJE NA SOFI I TEPIHU

Potrebno je prvo provjeriti imaju li vaš kauč ili sjedeća kutna garnitura deklaraciju na kojoj je obično naveden način održavanja. Ona će vam pokazati kako najbolje ukloniti mrlju. Neke se mogu očistiti vodom, dok će se za druge trebati koristiti razna otapala. Ako vaš namještaj nema upute za čišćenje, što je česta pojava kod antiknog i starinskog namještaja koji se promijenio s godinama, donosimo rješenja za razne vrste mrlja kod tepiha i kauča.

Kod mrlja od hrane dovoljne su obična voda i sapun. Koristite spužvu (meku stranu) ili čistu krpu. Topla voda može pomoći ako mrlja nema mliječne proizvode u sebi, no ako niste sigurni što ju je uzrokovalo, najbolje je upotrijebiti hladnu vodu. Ako voda i sapun nisu djelovali, pokušajte a tekućim deterdžentom koji u sebi sadrži enzime. Ostavite da se natapa pola sata i onda istrljajte mrlju suhom spužvom.

 

Foto: Maël Balland / Pexels.com

 

Kod mrlja od masne hrane najbolje je upotrijebiti sodu bikarbonu. Potrebno je obilno posuti sredstvo po mrlji te ostaviti da odstoji 10 minuta ili više. Usisajte sodu bikarbonu, a preostalu mrlju možete tretirati voskom ili sapunom za suđe i zatim ju pokušati istrljati četkicom za zube.

Kod mrlja od bobičastog voća i sokova vrlo je jednostavno. Natopite mrlju mineralnom vodom i istrljajte je čistom krpom.
Ako ova metoda nije bila uspješna, pomiješajte čajnu žlicu octa i praška za pranje rublja u 4 dl hladne vode. Otopinu nanesite čistom krpom na mrlju, protrljajte i isperite hladnom vodom.

 

Foto: Studio McGee’s

Kako bi se riješili mrlja od piva, zaprljano mjesto trljajte kockom leda, a zatim pomiješajte malu količinu tekućeg deterdženta (čajna žlica trebala bi biti dovoljna) i toplu vodu te ju intenzivnim pokretima istrljajte papirnatim ručnikom.
S mrljama od kave se može rukovati na sličan način. Preskočite dio s kockom leda i krenite odmah s deterdžentom.

 

 

Komentari