Četiri važne odluke koje trebate donijeti prije nego krenete u uređenje kupaonice

Funkcionalne, lijepe i atraktivne kupaonice u kojoj svaki element ima svoje mjesto, nema bez dobrog planiranja. A ono uključuje i to da prije nego krenete na posao (pre)uređenja, odgovorite na ključna pitanja i donesete jasne odluke koje će vas voditi do kupaonice iz snova.

 


Kupaonice su tijekom posljednjih godina prestale biti prostorije koje najviše zanemarujemo u domu. U želji da budu ugodne, tople i atraktivne poklanjamo im sve veću pažnju. Prostor je to koji je s vremenom prerastao svoju prvobitnu funkciju i postao mjestom opuštanja, uživanja i ugađanja samome sebi nakon napornog dana.

Bez obzira renovirate li postojeću ili krećete od nule ključno je pomiriti estetiku i funkcionalnost, po mogućnosti uz relativno niske troškove. Stoga je vrlo važno već na početku odabrati pravog partnera, poput tvrtke Petrokov, kako bi upravo ova prostorija postala vaše najdraže mjesto u domu, za opuštanje u kadi ili uživanje pod tušem.

Prije nego krenete u kupovinu, svakako donesite četiri ključne odluke kako biste izbjegli nezadovoljstvo i probleme nakon uređenja i kako bi sve bilo besprijekorno. Saznajte u nastavku o kojim odlukama je riječ!

 

kupaonice petrokov
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

1. STIL: JEDNOSTAVNO ILI POSEBNO?

Bitno je uvijek voditi se svojim željama u uređenju i preispitati se što nam se ustvari sviđa. No, istovremeno pazite da uvijek uključite i trendi elemente. Klasičan, vintage, moderan, minimalistički, rustikalan ili industrijski stil – kako zamišljate svoju idealnu kupaonicu? Klasika je bezvremenska, ali je trenutno vrlo aktualna jer je doživjela veliki povratak u interijere, vintage dolazi s prizvukom nekih prošlih vremena, moderne kupaonice odišu komforom i modernim tehnološkim rješenjima, minimalistički stil traži stroge linije i jednostavne oblike.

Ako ste u potrazi za komadom sanitarne keramike koji će odmah privući svu pažnju na sebe i kupaonici dati ona ”wow efekt” svakako bacite pogled na Scarabeo proizvode.

 

kupaonice petrokov
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

2. VELIKE ILI MALE PLOČICE?

Pločice daju karakter i dubinu kupaonici, pa je njihov odabir jedan od najvažnijih u uređenju kupaonice. Trendovi u uređenju kupaonice donose doista pločice svih formata. Prolazi sve, od onih posve malih dimenzija, neobičnih oblika (primjerice heksagona i izduženog “metro” modela) pa sve onih velikog formata, čije dimenzije znaju biti i veće od 100 cm.

Kada je riječ o trendovima u bojama i uzorcima, podne pločice s uzorkom kamena ili drva, kombinacije velikih jednobojnih pločica i manjih s uzorkom, te dizajn po uzoru na skandinavski jedan su od najvećih trendova posljednje nekoliko godina. No, treba ih znati odabrati tako da odgovaraju ne samo našem ukusu i životnim navikama, nego i specifičnostima prostora.

 

kupaonice petrokov
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

Manjim prostorima svakako će bolje odgovarati neutralne boje i jednobojnost. Međutim, ne morate se u potpunosti odreći uzoraka. Samo pazite da ne budu naglašeni i ne budu jarkih boja te da samo jedna površina (pod ili zid) budu obloženi takvom keramikom. Naročito efektno u malim kupaonicama je kada samo jedan dio zida ima pločice s uzorkom ili druge boje. To će dati dubinu prostoru i stvoriti jak stilski akcent. Veći prostori dopuštaju naglašenije uzorke kao i boje te lakše podnose različite kombinacije i šarenilo. Poznati brendovi Roca i Ragno nude keramičke pločice za svaki stil i površinu kupaonice kako biste je uredili onako kako ste je zamislili.

 

kupaonice petrokov
Foto: Petrokov

3. KADA ILI TUŠ?

Oko ove odluke uvijek se lome koplja kada se oprema kupaonica. Svakako bi bilo najbolje imati dovoljno kvadrata da se stave oba elementa, jer bi tada u potpunosti bile zadovoljene potrebe svih članova obitelji. No, stvarnost je uglavnom takva da moramo birati jednu od tih opcija. Novije tendencije u uređenju doma, koje su nastale kao posljedica prilagođavanja suvremenom načinu života i sve manjih kvadraturama kupaonica, daju prednost tuš kabinama. One su idealno rješenje za male kupaonice te ne bi trebale postojati nedoumice ako raspolažete takvim prostorom. Dodatni plus je odabir walk-in tuš kabine, odnosno one u ravnini poda.

 

kupaonice petrokov
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

Ako se ipak odlučite za kadu, neka ona bude što tanja. Klasične kade svakako odgovaraju kupaonicama koje imaju veću površinu, a posljednji trendovi u uređenju kupaonice su samostojeće kade. Ako imate mogućnost u vlastitoj kupaonici napraviti pravu wellness oazu, Glass1989 kade i tuš kabine će vas sigurno osvojiti, a Pe-Line proizvodi omogućuju najveću želju – pomiriti cijenu i zadovoljstvo.

 

kupaonice petrokov
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

4. PODNO ILI KLASIČNO GRIJANJE?

Odabir grijanja u kupaonici svakako je jedna od važnijih stavki. Naime, riječ je o prostoriji u kojoj caruju hladni materijali i obloge, a toplina joj je neizmjerno potrebna. Podno grijanje je svakako najbolji izbor za svaku kupaonicu, iako zahtjeva duži angažman građevinara, više prašine i veći budžet. No, zato doista puno nudi: osigurava optimalnu toplinu u prostoru, ne stvara prašinu i ne zauzima previše prostora.

 

kupaonice
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

Moderne kupaonice vole tamne nijanse

No, sjajno rješenje su i kupaonski zidni radijatori, naročito oni novije generacije. Njihov dizajn “ljestvi” omogućava bolje raspoređivanje topline u prostoru, a usto je savršeno praktično pomagalo na kojem možemo sušiti vlažne ručnike. Za one koji žele posebnu kupaonicu, svakako razmislite o radijatorima hrabrijeg dizajna.  Neki od njih izgledaju poput umjetnina što podiže izgled kupaonice. Primjerice, IRSAP radijatori odlikuju se iznimnom estetikom, funkcionalnošću te štede dragocjeni prostor.

 

kupaonice petrokov
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI – OPREMA KUPAONICE PETROKOV/ Foto: Darko Mihalić

 


PROMO

Komentari