NAMJEŠTAJ PO MJERI: evo na što treba obratiti pažnju prilikom izrade

Uređenje modernog doma teško je zamisliti bez namještaja po mjeri jer je to način na koji najbolje možemo iskoristiti prostor, učiniti ga maksimalno funkcionalnim i urediti po svojim željama. Saznajte što sve trebate imati na umu prije nego krenete u realizaciju!

 

 


Dizajneri vole istaknuti kako je namještaj po mjeri najbolji odgovor na sve probleme, ali i želje i potrebe u interijeru. Stoga ne čudi njegova popularnost pa su suvremeni domovi nezamislivi bez barem jednog ovakvog komada namještaja. Svatko od nas ima neki dio doma koji bi htio što bolje iskoristiti ili neki problematičan prostor koji jedino može ostvariti maksimum ako naručimo namještaj po točnim dimenzijama i obliku.

On je izvrsno rješenje za stvaranje skladišnog prostora, kao i za male interijere te ostvarenje naših želja koje se tiču boje, materijala i uzoraka. Namještajem po mjeri uvijek možete ostvariti veću dozu kreativnosti!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Prije nego krenete u narudžbu odnosno izradu, potrebno je imati u vidu nekoliko stvari. Koje su to, saznajte u nastavku članka kojeg smo realizirali u suradnji s Elgradom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

POMNO PLANIRANJE I OBAVEZNO MJERENJE

Uz potragu za inspiracijom, planiranje je uvijek bitan i osnovni dio svakog namještanja prostora, a naročito kada je riječ o namještaju po mjeri. Potrebno je imati u vidu koliko kvadrata imamo na raspolaganju, kamo smjestiti željene elemente i je li to najbolja pozicija za njih kao i jesu li naše želje ostvarive i najbolje rješenje.

Jer, u suprotnom se može dogoditi da zbog neadekvatnih dimenzija i pozicije nema dovoljno prostora za prolaz ili da namještaj priječi dolazak svjetlosti u prostoriju. Trebali biste imati nesmetan pristup svim sadržajima u prostoru, a naročito onima koje stalno koristite.

Projekt; Mijrana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Isto tako, u velikim prostorima vrlo mali komadi namještaja djeluju neskladno. Stoga je bitno proporcije namještaja uskladiti s ostatkom prostorije. Obavezno izmjerite prostor i to vrlo precizno te stavite sve mjere na papir kako bi namještaj nakon montiranja stao u predviđeni prostor. Krive dimenzije kasnije se ne mogu ispraviti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


ODABIR MATERIJALA

Materijale prvenstveno biramo prema svojim željama i kako bi naglasili stil koji nam se sviđa kao i atmosferu koju želimo postići. Uz ovu estetsku dimenziju, bitno je namještaj po mjeri birati i po njegovim svojstvima kako bi bio prilagođen našim potrebama i olakšao nam svakodnevicu.

Svaki pločasti materijal ima svoje osobitosti koje ga čine pogodnim za prostor u kojem će se nalaziti i ulogu koju će taj namještaj imati.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Tako pored iverala (oplemenjena iverica), koji je cjenovno prihvatljiv, nudi širok raspon dekora te je lak za održavanje, treba razmisliti i medijapanu (MDF). Riječ je o materijalu za kojeg treba izdvojiti više novaca, no on nudi također veliki broj nijansi koje se nanose lakiranjem. Mekan je na dodir i blago zaobljenih rubova jer nema spojeva poput iverala što mu daje posebnu ljepotu. Uglavnom se koristi za fronte ormara i ostalog namještaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Trenutno je vrlo tražen pločasti materijal akril (na ivericu ili medijapan se lijepi završni plastični sloj) koji ima efekt ogledala čime ćete dobiti trendi komodu ili ormar. Ovakve fronte su praktične za ormare u spavaćim sobama i hodnicima – uz to što se na njima možete ogledati, dobit ćete više svjetlosti i prostor će izgledati veći nego što jest.

Druga opcija je pravo ogledalo koje se lijepi na postojeći pločasti materijal, iveral ili medijapan koje će biti naročito atraktivno ako odaberete ono u boji. Imajte u vidu da su ovakve fronte s pravim ogledalima teže!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

Svakako razmislite o novim materijalima koji su tehnološki usavršeni, poput Laminama (elegantan dojam, otporan na habanje i oštećenja, idealan za zidove i radne ploče u kuhinji) ili Getacorea (lako se održava, otporan na mrlje i oštećenja, dugotrajan te ima mogućnost spajanja bez vidljivih spojeva što stvara dojam kompaktnosti kada oblažete zid i radnu ploču u kuhinji).

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ


Pet mat dobro je rješenje za fronte ormara jer ne ostavlja otiske prstiju te pruža ugodan i mek taktilan osjećaj.

Tu je i Fenix, idealan za kuhinjske radne površine zbog svoje otpornosti na ogrebotine kao i mrlje jer ne upija tekućinu.

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

ODABIR OKOVA

Okovi su oni mali i uglavnom nevidljivi dijelovi bez kojih je namještaj po mjeri ustvari nezamisliv. Oni su bitna stavka u planiranju i stvaranju namještaja, te su element na kojem se, kako uvijek ističu dizajneri i stolari, ne isplati štedjeti.

Metalni okovi koji nam pomažu otvarati i zatvarati ormare, kao i one koji se otvaraju prema gore (često kod kuhinjskih gornjih elemenata) moraju biti kvalitetni jer su u čestoj uporabi. Kvaliteta ovih okova, poznatih i kao pante je garancija trajnosti – da se ladice i fronte ormarića neće brzo raspasti niti pomjerati s osnovne linije.

Pod okove spada, pored panti i sva druga oprema za namještaj – vodilice za ladice, ručke, kutnici, kotačići i izvlačni sustavi.

Foto: Elgrad

OBRADA RUBOVA

Ako je vaš odabir iveral, kako bi namještaj bio što kvalitetniji i dugotrajniji, potrebno je imati na umu obaveznu obradu rubova tehnikom kantiranja. Tako ćete ih zaštititi od oštećenja, ogrebotina i ‘cvjetanja’ – odvajanja laminatnog sloja od prešanog sloja u unutrašnjosti.

Pored klasičnog, možete odabrati i lasersko kantiranje kojim spoj kant trake i iverala postaje skoro nevidljiv pa tako pomalo podsjeća na medijapan.

Ako želite malo veću dozu kreativnosti ili želite da rubovi budu naglašeni, možete ih kantirati u drugoj boji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

ORGANIZACIJA UNUTRAŠNJEG PROSTORA

Prošlo je vrijeme kada su kuhinjski ormarići imali jednu ili dvije vodoravne pregrade, a garderobni ormari nekoliko pregrada te veliki, slabo iskorišteni prostor za vješanje. U planiranje namještaja po mjeri obavezno uključite razradu organizacije unutrašnjeg prostora komoda, ormara, kuhinjskih ormarića…

Uz pomoć pametnih i praktičnih okova koje je moguće integrirati u namještaj po mjeri sada možete maksimalno iskoristiti njegovu unutrašnjost. Tako ćete si olakšati održavanje namještaja, dobiti bolju preglednost, veću funkcionalnost i maksimalno iskorišten prostor.

Foto: Elgrad

U prostoru kuhinje naročito je bitna organizacija prostora, ne samo u poziciji elemenata (kuhalo, hladnjak, ormarići, radna ploha…) nego i unutrašnjosti. Mali i uski izvlačni ormarići za boce – ulje, ocat i ostale tekuće začine i namirnice koje koristimo u kuhanju, veći i širi izvlačni ormarići za namirnice koje uvijek djeluju urednije i preglednije, ladice za pribor za jelo i kuhanje s puno praktičnih pretinaca, velike duboke ladice idealne za smještanje posuđa i tanjura… sve je to moguće imati kreirajući kuhinju namještajem po mjeri!

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

PROMO

Komentari