Inspiracija: Plastični namještaj

Plastični je namještaj svoj veliki uzlet doživjeo sredinom prošlog stoljeća u jeku potrage za jeftinim, lakim i kvalitetnim namještajem. Jednan od pionira u području plastičnog namještaja svakako je Eamesova ljuljajuća stolica. Iako je danas prepoznatljivog i gotovo uobičajenog izgleda, ona slovi za jedan od najvažnijih doprinosa dizajnu namještaja ikad. S obzirom da je utabala put pravoj dizajnerskoj revoluciji, vjerojatno je najvažnija stolica na kojoj ćete ikada sjediti.

 

Foto via Houzz

Neograničene mogućnosti modeliranja i pristupačnost materijala bili su ključni faktori da namještaj od ovog plastike postane pravi hit. Plastiku je brzo prigrlio i čuveni danski dizajner Verner Panton. Davne 1967. rekao je zbogom tradiciji i unio pomutnju na dizajnersku scenu svojom plastičnom stolicom. U potpunosti napravljena od jednog komada plastike bez ikakvih primjesa, stolica je šokirala tradicionalno orijentirane danske dizajnere, ali ubrzo osvojila srca kupaca. Ekstrvagantna koliko i elegantna, stolica je predstavljala pravu senzaciju na tržištu. Nakon gotovo pola stoljeća, popularnost ovog klasika ne jenjava.

 

No, na velika je vrata u masovnu proizvodnju plastični namještaj ušao tek 80-ih godina prošlog stoljeća. Pratio ga je potpuno nov i drugačiji dizajn od svega dotad viđenog. Bili su moderni, futuristički, neobični i odvažn oblici kojima su dizajneri iskušavali granice svoje mašte, estetike i funkcionalnosti, sve dok 2002. Starckov Louis Ghost chair nije napravio pravi zaokret i prigrlio starinski stil Luja XV. Moderan  i jeftin, industrijski materijal spojen je sa skupocjenim dizajnom iz davno minulih vremena u gotovo nevidljiv komad pokućstva. Ghost Chair slavnog Philippea Starcka postao je instant hit i pravi suvremeni klasik. Čuvena stolica svakom interijeru daje dozu šarma, ironije i elegancije.

 

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Jedna od najvažnijih prednosti plastičnog namještaja su nebrojene mogućnosti kombiniranja. Materijal je to koji odgovara suvremenim i moderno uređenim interijerima, a s jednakom se lakoćom uklapa i u druge stilove uređenja. Osobito dobro izgleda u eklektično uređenim interijerima. No, neovisno o tome kojim stilom vaš dom odiše, plastični je namještaj ono što će se s lakoćom uklopiti u svaki dom.

 

MMI
MMI
MMI
MMI
MMI
MMI
MMI
MMI
MMI
MMI

 

Komentari