Kultni klasici: 10 stolica koje su obilježile 20. stoljeće

Nekoliko je ključnih modela koji su svojim izgledom, materijalom ili oblikom obilježili čitavo 20. stoljeće, a rado su viđen gost u interijerima i danas. Neovisno je li riječ o starinskom, rustikalnom, modernom ili eklektičnom stilu uređenja, ove stolice zabljesnut će u svakom interijeru.1. Tolix A Stolica

Ako ste ljubitelj industrijskog stila, ove stolice poznate i kao Marais A jedino su što vam treba. Dizajnirao ih je Francuz Xavier Pauchard sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća, a izrađene su od metala. Odlično izgledaju u interijeru, ali uljepšat će i terase ili balkone. Izgledaju skladno gotovo uz svaki stol, neovisno o stilu i materijalu.

2. Eames DAW i DSW

S obzirom da smo i sami veliki obožavatelji rada slavnog bračnog para Eames, zasigurno vam nisu promakle u našim emisijama. Dizajnirane su sredinom pedesetih godina, izrađene su od jednog komada plastike s postoljem od drveta. Dolaze u klasično verziji i s nasolnima za ruke u cijelom nizu jarkih ili neutralnih boja.

3. Eames DSR

Još jedan klasik dizajnerskog para, no ovoga puta s metalnim postoljem poznatim i kao Eiffelovo postolje. Metalna konstrukcija na kojoj se nalazi prepoznaljivo sjedište izliveno u jednom komadu neodoljivo podsjeća na pariški toranj.

4. Series 7

Klasik danskog dizajna jednako je popularan kao i nekada, a potpisuje ga slavni Arne Jacobsen. Dizajnirao ju je 1955., a ove godine slavi šezdesetu obljetnicu postojanja. O njenoj popularnosti svjedoči i činjenica da mnogi tvrde kako upravo ovaj klasik predstavlja najprodavaniji dizajn u povijesti dizajna namještaja.

5. Series 7, barska stolica

Kao dokaz svestranosti i univerzalnosti, series 7 dobila je nekoliko izvedbi, među kojima je i barska stolica s povišenim postoljem. Mogu se pronaći i dječje verzije, a idealne su za šank ili pak kuhinjski otok.

6. Bertoia wire chair

Žičane stolice koje potpisuje Harry Bertoia nevjerojatno su prozračne strukture i daju stilsku dozu svakoj blagovaonici. Ono što je čini iznimno popularnom i na koncu osigurava kultni status je spoj krhkosti i čvrstoće kojom odišu.

7. Tulip chair, Eero Saarinen

Prepoznatljivog oblika koji podsjeća na tulipane po kojima je dobila ime, ova stolica brzo je postala klasik. Bila je dijelom revolucionalne kolekcije kojom je Knoll stao na kraj klasičnom postolju stolice od četiri noge. Baš kao i Series 7, i ovaj slavni model ove godine puni 60 godina!

8. Cherner drvena stolica

Zaobljenost i jednostavnost glavne su odlike stolice koju je 1958. dizajnirao Norman Cherner. Nakon što se na neko vrijeme pretala proizvoditi, krajem devedesetih ponovo je vraćena u proizvodnju, pa danas krasi mnoge interijere diljem svijeta.

9. Ercol chair.

Klasičan, retro izgled ono je što je čini posebno privlačnom, a ovakve modele zasigurno su u svom domu imale i vaše bake. Ove izvorne stolice još uvijek se prizvode, ali i novije inačine lako nalaze put do kupaca. izrađene su od čvrstog drva, a dolaze u nekoliko boja.

10. Wishbone stolica

Ako ste ljubitelj danskog dizajna, ovo je još jedan klasik koji vam je zasigurno već zapeo za oko. CH24 Wishbone je inspirirana antiknim kineskim stolicama.

Koja stolica je vaš favorit? Recite nam u komentaru!

Izvor: Houzz

Fotografije: Houzz

Komentari