10 pogrešaka pri adaptaciji doma. Evo kako ćete ih izbjeći na vrijeme!

Kupili ste kuću ili stan koji nije novogradnja i pred vama je puno posla kako bi stvorili dom prilagođen svojim potrebama. Donosimo vam nekoliko čestih pogrešaka koje rade novi vlasnici, ali i rješenja kako bi proces uređenja prošao što bezbolnije.

 

 


1. Prerano krećete s adaptacijom

Iako ste sigurno nestrpljivi, prije adaptacije trebali bi upoznati kuću: koji dio ima najviše svijetla, kakav je odtok kišnice, gdje bi bilo najbolje smjestiti spavaću sobu.. Sve ovo pomoći će vam pri donošenju odluka kada jednom odlučite unijeti promjene.

Foto: Stefan Lehner / Unsplash

2. Podcjenjujete troškove

Stvarne troškove teško je procijeniti unatoč prihvaćenim ponudama jer vrlo često dolazi do nepredvidljivih troškova. Upravo zato, računajte s 20 % većom cifrom. Također, imajte na umu da se rokovi gotovo uvijek probijaju.

 

Foto: Unasplash

 


3. Prihvaćate najjeftinije ponude

Imajte na umu da dobar majstor i košta. Pogotovo u ovo vrijeme kada se na dobrog soboslikara, keramičara ili stolara čeka na red i po nekoliko tjedana. Isto tako, raspitajte se i tražite reference. Većina odrađenog posla teško će se popraviti bude li bilo nedostataka. Možda ćete lako prebojiti zid, ali teško da ćete skoro mijenjati keramiku.

Foto: mimithecook / Unsplash

4. Pretvarate se da znate čitati tlocrt

Iako se ući u osnovnoj školi, puno ljudi ne zna čitati tlocrt i to nije sramotno. Da bi si lakše predočili gdje će što biti smješteno u prostoru, možete se koristiti pik trakom kojom ćete ocrtati elemente u prostoru.

Foto: Unasplash

 


5. Suzdržavate se od postavljanja pitanja

Ne postoji glupo pitanje. Na kraju krajeva, riječ je o vašem novcu i imate puno pravo pitati sve što vas zanima kao i znati što se i kako radi.

 


6. Imate puno izmjena

Istina, riječ je o vašem novcu i možete što želite, ali izmjene nose nove troškove. Budite potpuno sigurni da imate projekt koji vam se sviđa prije početka radova jer i najmanja sitnica, poput izmjene utičnice, može značiti nepotrebni trošak.

 

Foto: Unasplash

7. Ne pazite na prioritete

Iako je puno zabavnije birati podove i namještaj, nema baš puno smisla staviti novi parket ako vam prokišnjava krov. Zato trebate ići redom. Prvo krenite izvana, sanirajte sve potrebno kako bi imali kvalitetnu bazu i onda krenite s uređenjem interijera.

 


8. Štedite na kvaliteti, a trošite na stvarima na kojima možete uštediti

Nemojte štedjeti na stvarima koje su svakodnevno u upotrebi – kuhinjski aparati, materijal za kuhinjske fronte, podovi, madrac.. To su stvari koje moraju biti kvalitetne.

S druge strane, ne trošite puno novaca na neke osnovne komade namještaja koje ćete s godinama ionako željeti promijeniti kao što su sofa, tepih, pomoćni stolići ili stolci.

Foto: Tomasz Borucki

 


9. Ne znate mjere prostorija koje uređujete

Nikad nemojte ići u kupovinu namještaja bez da ste izmjerili prostor za koji je namijenjen. Nije važno koliko vam se sviđa prekrasni zeleni kauč u baršunu ako je prevelik za vaš dnevni boravak. Isto tako, izmjerite vrata, stubište ili lift jer svaki od tih komada treba uspješno stići do vašeg stana.

Foto: Unsplash

 


10. Uređujete previše soba istovremeno

Imate li ograničen budžet, nemojte uređivati više soba istovremeno. Krenite od dnevne zone jer tamo provodite najviše vremena i važno je da se tamo osjećate ugodno.

 

Foto: Fotomohito
Komentari