Sve je u znaku Orašara: omiljeni detalj u domu koji donosi sreću

Krenuo je najljepši dio godine, a božićna atmosfera zavladala je Zagrebom – ali i ostatkom Hrvatske. U glavnom gradu sve je u znaku Orašara, no znate li kako je taj drveni vojnik postao jedan od glavnih motiva Božića?

 

Danas skoro pa i nema doma koji nema Orašara među svojim dekoracijama za uređenje blagdanskog doma. Priča o Orašaru naveliko je poznata, a praizvedba slavnog baleta dogodila se u adventsko doba 1892. Riječ je o djevojčici Klari koja je za božićni dar dobila drvenog lutka u obliku vojnika koji ustima može drobiti orahe.

U njenom snu on oživljava, vodi borbu s miševima i naposljetku Klaru uvodi u carstvo Vile šećera. Originalnu priču potpisuje Ernst Theodor Amadeus Hoffmann i na njemačkom izvorniku zove se »Nussknacker und Mausekönig« (Orašar i kralj miševa).

Foto: Dobar Partner

 

Danas je teško i zamisliti Božić bez te priče, a prema njemačkoj legendi orašar donosi sigurnost i sreću obitelji u kući u kojoj se nalazi. Dolaze u različitim bojama, dimenzijama i izvedbama, ali svi su jednako šarmantni zato svakako potražite svoje favorite u Dobrom partneru.

Cijeli Zagreb ovog adventa u znaku tog simpatičnog drvenog lutka, pa ukoliko ga nemate u svojoj kolekciji svakako ga nabavite za svoj interijer ukoliko želite biti “IN”. Trendovi u uređenju doma se mijenjaju, ali jedno je sigurno – važno je da u našem domu okupljamo one koje volimo.

Bez obzira je li Orašar vaš izbor ili ne, budite kreativni i uronite u svijet mašte jer je u prosincu to itekako poželjno. Bogate crvene, baršunasto zelene, metalik nijanse zlatne i srebrne… sve je dozvoljeno, a na vama je samo da odaberete!

Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Rajna Raguž

 

Želite li sudjelovati u InDizajn nagradnom natječaju, na Facebooku ili Instagramu objavite vlastitu fotografiju svog doma u blagdanskom duhu uz hashtag #InDizajnBlagdani! Više informacija oko nagrada pročitajte na LINKU.

Pogledajte u našoj galeriji ponudu iz Dobrog partnera i inspirirajte se!

 

Komentari