ŽIVOT U POTKROVLJU: sjajne ideje kako maksimalno iskoristiti prostor pod kosinama

Najveću muku nam u osmišljavanju prostora u potkrovlju zadaju kosine i činjenica da ne možemo pronaći namještaj adekvatnih dimenzija, koji bi posve iskoristio prostor. Evo nekoliko ideja koje će iskoristiti i posljednji centimetar!

 

 

Od ideje života u potkrovlju ponajviše nas odbija nedostatak prostora za skladištenje, iako prostor možda ima i posve dovoljan broj kvadrata. Kosine doista mogu smanjiti mogućnosti, no upravo ta činjenica može uroditi kreativnošću i originalnim rješenjima.

Uvjerite se na primjerima koje vam pokazujemo u nastavku!


ZA KUTNU GARNITURU

Najveće kosine idealne su za smještanje kutne garniture, bilo da je riječ o kutnoj garnituri, ili pak sofi s naslonjačima. To je područje gdje se najmanje krećemo te je zato najbolje smjestiti elemente za sjedenje.

Drugi prijedlog su otvorene police za knjige te komode za tv.

Foto: Decor Toter

 


ZA RADNI KUTAK

Radni kutak treba intimu i malu dozu privatnosti, stoga su kosine idealno mjesto za njega. Iskoristite kosinu krova za police i odlaganje sitnica, a u donjem dijelu organizirajte plohu za radni stol te mjesto za sjedenje.

Foto: Privatni album

 


IDEALNO MJESTO ZA LEŽAJ

Kosina je idealno mjesto za – ugurati ležaj. Izvrsno ćete iskoristiti područje sobe gdje je kosina najveća, a vaš kutak za spavanje imat će potrebnu intimu i mir te dojam kao da ste se zavukli u svoje malo carstvo.

Foto: Plansdg

UGRADBENI KREVET KAO SLATKO SKLONIŠTE

Dječje sobe u potkrovlju su doista neodoljive, zar ne? Potrebno je angažirati stolara za namještaj po mjeri i kreirati slatko malo sklonište u kojem će se dijete osjećati sigurno. Usto, bit će sretno i uzbuđeno zbog činjenice da ima sasvim poseban krevet, a vi ćete biti zadovoljni jer mu se ležaj sviđa i jer ste – savršeno iskoristili prostor. U produžetku možete ugraditi ormare.

Foto: Rafael Soldi

 


KOMODA & KLUPA

Prostor ispod kosina sve češće se iskorištava za klupu za sjedenje. To je naročito efektno ako je klupa pored prozora što nudi pogled u svijet dok odmarate ili ispijate svoju kavu. Ako je u dječjoj sobi, komoda može biti i površina na kojoj će dijete crtati i pisati te se igrati. Donji dio iskoristite za ormariće ili ladice za pohranu.

Foto: Rafael Soldi

VJEŠALICA ZA KOSINE

Da, moguće je iskoristiti kosinu kao prostor za vješanje – potrebno je samo nabaviti spiralni stalak na kojem vješalice s odjećom neće kliziti.

 

Foto: Plansdg

EKONOMIČNA RASVJETA

Rasvjeta je bitan dio svakog interijera, no kada se radi o malom prostoru ili onom koji nema standardnu visinu stropa tada je najbolje kombinirati plafonijere te zidnu rasvjetu koja ne zauzima puno prostora. Ili primjerice visilice, ali one koje se ne spuštaju na sredini prostorije sa stropa, nego uz sam rub zida.

Njihov dizajn trebao bi biti jednostavan – potkrovlja, kao i male sobe, nisu mjesta za eksperimentiranje s opcijama rasvjete.

Foto: Rafael Soldi

 


ZIDOVI KAO NEVIDLJIVI ORMARI

Kosine standardnih, punih zidova kao i mjesto ispod prozora iskoristite za ormare rađene po mjeri, a ako se odlučite za boju istu kao zidovi, stvorit ćete efekt zida. Ormari se neće ni primijetiti i prostor će izgledati veći nego što jest.

Foto: Freshome

 

Foto: Freshome

 


POLICA NA NEOČEKIVANOM MJESTU

Prostor ispod prozora, gdje je kosina obično najveća dobro je iskoristiti  i kao mjesto za odlaganje knjiga. Krenite u izradu police po mjeri koja može biti kombinirana s ladicama ili zatvorenim ormarićima.

Foto: i.shelterness

Isto tako, polica može biti i kao pregradni element – zidovi u interijerima u potkrovlju samo smanjuju prostor te zaustavljaju prirodnu svjetlost. Stoga svakako treba razmisliti o policama koje odvajaju vizualno prostor, daju određenu intimu unutar prostora a djeluju vrlo dekorativno i propuštaju dnevnu svjetlost u sve kutke.

Foto: Rafael Soldi
Foto: Rafael Soldi

 

 

Komentari