Paravani i pregrade

Pregradama se najčešće služimo u poslovnim objektima gdje se na taj način razdvajaju radni prostori. No osim u poslovnim prostorima pregrade i paravani često se koriste u rezidencijalnim prostorima.
Funkcionalno razdvajanje prostora pregradnim zidovima, stalažama ili paravanima nije nikakva novina, no maštovitost suvremenoga dizajna i novi materijali nude nova, originalna rješenja.

Jedno od zanimljivijih rješenja je fleksibilan zid, takva se pregrada može saviti u željeni oblik upravo ondje gdje je to potrebno. Dodatni je plus te pregrade u tome što jamči privatnost, ali za razliku od nekih drugih pregrada izrađenih od tvrdih materijala, soft wall propušta svjetlost. Njezina struktura pčelinjega saća omogućava jednostavno pomicanje i uklanjanje (presavije se i odloži). Takva pregrada koja se razvlači u željenu dužinu i oblik idealna je za sve suvremeno uređene prostore, a posebno je preporučujem za velike tavanske prostore s mnogo prirodne svjetlosti.

Lagane pregrade koje u svojoj osnovi imaju šupljine bilo kojeg oblika (okrugle, četvrtaste…) pružaju samo djelomičnu privatnost, ali su zato vrlo dekorativne i stoga omiljene među onima kojima je estetski dojam iznimno važan. Takve pregrade odvajaju prostor, ali ga ne zagušuju, tj. vizualno ga ne smanjuju, pa se često znaju upotrebljavati u manjim prostorima.

cattelan (118)

Obične police zanimljiva dizajna postavljene tako da tvore pregradu između dviju prostorija također su funkcionalno rješenje, posebno ako su svijetle boje.  Takav primjer su prozračne Modusove police koje  se mogu postaviti uza zid ali i kao pregrada. S obzirom na to da su funkcionalne te da daju jedinstven dojam prozračnosti, takve su pregrade i važan dio dekora svakoga prostora, kako stambenoga tako i poslovnog.  Sve su popularnije i viseće oslikane pregrade od poliestera. Takve nježne pregrade koje se zasebno vješaju na strop mogu pružiti samo djelomičnu zaštitu od pogleda (ovisno o njihovu razmaku), ali zato propuštaju dovoljnu količinu svjetlosti i jamče nezaboravan estetski dojam. S obzirom na materijal od kojeg su izrađene, nisu komplicirane za održavanje (lako se peru i ne gužvaju se).

U unajmljenim stanovima najjeftinije i najjednostavnije rješenje svakako će bit postavljanje paravana kojeg će te uvijek seliti sa sobom. Pregrada ne mora služiti samo za pregrađivanje, može postati dragocjen prostor za odlaganje sitnica Nove se pregrade slažu poput tkanine, rotiraju, peru, sele na terasu pa će te ih moći iskoristiti za više namjena.

Komentari